nlc.hu
Utazás

Drónokkal hoztak létre mesterséges esőt a tűzforró Dubajban

Dubajban olyan meleg van, hogy mesterséges esőt kellett létrehozni

Az Egyesült Arab Emírségekben tombol a nyári hőség, különleges megoldásokra is szükség van.

A celebek fotóiról jól ismert Dubaj környékén nem ritka, hogy a hőmérő higanyszála eléri akár az 50 Celsius fokot is. Most azonban még ennél is melegebb van, ezért a technológiát is be kellett vetni – írja az Independent brit lap. 

Az Egyesült Arab Emírségek meteorológiai szolgálata nemrég bejelentette, hogy különleges drónokat alkalmaznak, hogy növeljék az esős napok számát. Dubajban évente alig 10 centiméternyi csapadék hullik, ami azt jelenti, hogy egy évben sokszor akár egy hétnyi esős időjárás sincs. 

Dubajban mesterséges esőre van szükség a kánikula miatt

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az esőfakasztás során speciális drónokat reptetnek a felhők közelébe, a repülő szerkezetek pedig elektromos kisülésekkel igyekeznek módosítani a felhők töltését, hogy azok összetapadjanak és esőfelhővé alakuljanak. Erre azért is szükség van, mert Dubaj környékén drámaian csökken a talajvíz szintje is, ezért szükség van az utánpótlásra. Az Egyesült Arab Emirátusok erre a célra 15 millió dollárt fektetett be 2017 óta, amelyből kilenc különböző esőfakasztó projektet támogatnak. Az elektromos töltéssel befolyásolt felhők azonban az eddigi legjobb megoldásnak tűnnek, különösen, hogy a módszer használata során nincs szükség vegyszerek alkalmazására. 

Mint a videón látható, az első kísérletek sikerrel jártak, sőt, talán egy picit túl sikeresek is voltak: a hirtelen lezúduló víztömeg ugyanis sokakat meglepett, a felkészületlen autósokat pedig sokszor balesetveszélyes helyzetbe is sodorta.

Még több Dubaj az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top