nlc.hu
Szabadidő

Dubaj kulturális oldala

Megmutatjuk Dubaj történelmi és kulturális oldalát

A felhőkarcolók és a luxus árnyékéban megelevenedik az arab kultúra, a helyi tradíciók, és persze a természet is, ami 5 éves kor felett már hőlégballonról is nézhető. Körkép.

Fedezd fel a természetet és az élővilágot

Dubajban a természet a szélsőséges arcait ismerheted meg: a sivatagtól kezdve a sziklás hegyvidékekig széles a táj spektruma, így az élővilág is változatos, főleg ha mindehhez még odatesszük a tengert, és ami a sós vízben úszik. Például:  

Fish Tales Tour – Atlantis, The Palm

Nézd meg, hogyan készítenek elő és osztanak szét napi 400 kiló haleledelt a tengeri kórház lakóinak. A legmodernebb technológiával felszerelt létesítmény 65 ezer tengeri élőlényt lát el egyszerre. Több mint száz tengerkutató specialista gondoskodik róluk a nap huszonnégy órájában. Különleges felszereléseik között vízálló és tenger alatt használható röntgengépek, ultrahangkészülékek segítik a munkájukat. A tengeri élővilág ifjú rajongói a „Fish Tales Tour” keretében látogathatják meg a kórházat, ahol a kulisszák mögé is betekinthetnek.

The Butterfly Garden, azaz a pillangókert színes csodája

Ha még nem sétáltál szabadon repdeső pillangók között, a dubaji pillangókertben megteheted, és garantáljuk, hogy felejthetetlen élményben lesz részed. Több mint ötven lepkefaj található meg itt, összesen mintegy 15 ezer példány. Tíz hatalmas kupola alkotja a világ legnagyobb lepkekertjét, ahol a gyönyörű, színes rovarok sokasága mellett mozi és oktatóközpont is található. Nemcsak a gyereket nyűgözi le, hanem a felnőttek is elalélnak attól a látványtól, ahogy a szemük előtt a hernyók bábbá változnak, majd a bábból kibontakozva csodálatos pillangóként repülnek tovább.

Élet a sivatagban

A könyvekből és az internetről is sokat tanulhatsz a sivatagról, de nyomába sem ér annak, ahogy élőben megtapasztalod, milyen egy igazi homoktenger.

Végtelennek tűnő sivatagi táj / Fotó: Unsplash

Végtelennek tűnő sivatagi táj / Fotó: Unsplash

Nagyobb gyerekekkel a levegőből is megcsodálhatod, de egy sivatagi kempingezésbe bármelyik korosztállyal benevezhetsz, ezt többek közt a Platinum Heritage oldalán tudod lefoglalni. 

Hőlégballonnal a dűnék felett

Madártávlatból látszik igazán a növekvő, fejlődő város és a sivatag kontrasztja. A hőlégballonos kirándulás nem csupán homokdűnékről ad képet, de az utazás során olyan fogalmak is szóba kerülnek, mint a felhajtóerő vagy a gravitáció. Az utazás során tanulhattok a szélről és a légnyomásról is, az utakról a Balloning Adventures Dubai honlapján rengeteg információ olvasható, és természetesen időpont is foglalható. A hőlégballonos túrák csak ötéves kor felett látogathatók. 

Sátorral a sivatagban

Ki ne vágyna arra, hogy a csillagos ég alatt, a sivatagban aludjon? Örökre szóló élmény ez minden korosztálynak, sőt már életre szóló emlék lesz az odajutás is, a táborba ugyanis 1950-es évjáratú Land Rover terepjárók fuvaroznak el, tehát nem olyan új gépek, amivel a driftelős túrán visznek. A sivatagi szafarin antilopokkal, gazellákkal találkozhatsz, kipróbálhatod a tevegelést, és belekóstolhatsz a solymászatba. És persze miként minden dubaji programnak, ennek is van emelt szintű változata. Ez az: 

Észrevétlenül: amikor a kultúra hozzád kapcsolódik

A legjobb módja egy országról vagy egy népről tanulni, ha belesimulsz a helyi szokásokba, és magadba szívod a kultúrájukat. Dubaj óvárosában, egyben történelmi negyedében ehhez elég szinte levegőt venni.

A Heritage Express a múltba repít

Pattanjatok fel egy piros nosztalgiabuszra, ami három órás vezetett programon visz végig. Több tucat történelmi látnivaló esik útba, ilyen például a Jumeirah Mosque Garden vagy a Dubai Museum. A túravezetők helyiek, és rengeteg érdekes történetet mesélnek el történelemről, az egyedülálló helyi kultúráról. A Meet The Locals program keretén belül nemcsak, hogy megismerkedhetsz helyiekkel, de még akár vendégül is látnak, és biztos lehetsz benne: otthon fogod érezni magad velük, és olyan kérdéseket feltehetsz az arab kultúráról, amire mindig tudni akartad a választ. 

Séta az óvárosban

Az óvárosban sétálva önkéntelenül is kapcsolódsz az arab világhoz. Kóborolj az Al Fahidi negyedben, nézd meg fűszer- és az ékszerbazárt is. Utóbbiban kötelező, de előbbiben is érdemes alkudni, az a minimum, hogy mindent legfeljebb a feléért is megtehetsz, az alkudozással együtt járó show pedig önmagában örömöt okoz. 

Ha a belváros felől érkezel, a helyi ladikjárat átvisz az öblön, alig pár dirham a jegy. 

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Merülj el a művészetben

Az Al Quoz művészeti negyedben található az Alserkal Avenue, ez egy úttörő kezdeményezés a kortárs művészet terén. A hely több mint 70 művészeti galériának, közösségi térnek ad otthont. Előadások, beszélgetések, vetítések és workshopok helyszíne ez, ami segíti Dubaj művészeti fejlődését és a kulturális oktatás előrehaladását.

Etihad Múzeum, a történelem hírmondója

Tökéletes családi program azoknak, akik szeretnének többet megtudni az Egyesült Arab Emírségekről, annak történelméről, kultúrájáról és örökségéről. A mintegy 25 ezer négyzetméteren elterülő kiállítás felfedezésén túl programok is várnak. Rendezvényeken, workshopokon vehetsz részt a múzeumban.

Szórakozva tanulni

A legjobb oktatási módszer a gyerekek számára, amikor egyáltalán nem érzik úgy, hogy tanulnak. Számos beltéri egység várja őket, ahol interaktív játék során rengeteg hasznos információ ragad meg bennük.

Little Explorers

A Mirdif City Centerben található szórakoztató és oktató létesítmény három fő téma köré épül: a víz, a játék és az űr, az interaktív programok során a gyerekek erről és az őket körülvevő világról tanulnak. A legkisebbek festőtanfolyamokon, zenés foglalkozásokon és kertészeti workshopokon is részt vehetnek.

OliOli

Kül- és beltéri játszó- és tanulópark, nyolc interaktív kiállítással. A kisebbeknek mesébe szőve adják át a tudományról szóló ismereteket, míg a nagyobbak izgalmas stratégiai játékban merülhetnek el, ahol a társaikkal együttműködve kell vicces és egyben szórakoztató küldetéseket és feladatokat teljesíteni.

Cheeky Monkeys

Hatalmas területen, még kültéri kalandparkban szórakozhatnak a gyerekek, ami tele van puha játékfelülettel. Életnagyságú játékházat építhetnek hatalmas építőkockákból, a nagyobbak sziklát is mászhatnak. Emellett bábszínház, zenés-táncos és kézműves workshopok.

Ha ennyi program után megéheztél, és nem tudod eldönteni, hova menj, akkor segítünk eligazodni a dubaji street food és a Michelin-csillagok spektrumán, ehhez itt van némi ízelítő a dubaji konyha jellegzetes fogásaiból

És ha úgy érzed, hogy még mindig van időd, és vágynál pár hűvös órára, akkor síelj egyet. Arra ott van a Ski Dubai.

További fontos dolgok: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top