nlc.hu
Utazás

Kastélyok Pest megyében

5 eldugott, meseszép kastély Pest környékén

A magyar Versailles-t, vagy épp egy frissen felújított, Tudor-stílusú kastélyt is találunk Pest környékén...

Íme öt csodaszép és talán kevésbé ismert kastély, mely Budapestről legfeljebb egy óra autózással elérhető.

A péceli Ráday-kastély

A péceli Ráday-kastély alapjául szolgáló kúriát Ráday Pál építtette 1722 és 1730 között. Az épületet aztán a fia, Ráday Gedeon bővíttette barokk stílusú kastéllyá, az átalakítási munkálatokat a gödöllői Grassalkovich-kastély építője, Mayerhoffer András és fia végezték. A díszterem falaira Bernard Picart és Philip Gunst rézmetszeteinek felnagyított változatait festették. A királyi hálószoba falán a Habsburg-uralkodóház 18. századi tagjainak arcképei díszítették. A kastély vendégszobájában egykor Kazinczy is megszállt.

Az meseszép épület 1825-ben leégett, a kupola beomlott és a díszterem is súlyosan megrongálódott. Ötven évvel később a kastélyt elárverezték. A győztes ajánlatot Kelecsényi Rafael tette, aki azonban nem sokat törődött az épülettel. A II. világháború végére a kastély állapota erősen leromlott. Az 1950-es években a MÁV újíttatta fel, majd egészen 1997-ig kórházként használták. Egy évvel később a MÁV átadta az épületet a Műemlékek Állami Gondnokságnak. Jelenleg keddtől vasárnapig látogatható, illetve rendezvényhelyszínként is funkcionál.

A péceli Ráday-kastély

A péceli Ráday-kastély (Fotó: Wikipedia)

A nádasdladányi Nádasdy-kastély

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyt a 19. század második felében, Nádasdy család építette, Tudor-stílusban. Építésekor rendkívül modernnek számító víz-, csatorna-, illetve fűtésrendszerrel látták el.  Leglátványosabb terme az Ősök csarnoka volt, ahol a família leghíresebb tagjainak egész alakos képmásait állították ki.

A konyha egy külön épületben kapott helyet, az ételeket pedig egy föld alatti sínen juttatták a főépületbe.

A kastély a család egyik székhelye volt, egészen a II. világháborúig. Ezt követően kifosztották, majd államosították és különféle funkciókat töltött be, később hosszabb ideig üresen is állt, állaga leromlott.

1993-ban nyilvánították műemlékké, rehabilitációja azonban csak 2009-ben kezdődött meg. Teljes felújítása a közelmúltban fejeződött be. Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál. A megújult kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava, amelyen csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat.

A nádasdladányi Nádasdy-kastély

A nádasdladányi Nádasdy-kastély (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A galgagyörki Tahy-kastély

A galgagyörki Tahy-kastély az 1600-as évek végén épült, több hektáros ősfás park közepén. Fénykorában megyegyűléseket is tartottak az épületben. Az  1700-as években templomot is emeltettek a kastély közelében, később pedig a kocsibeállót építették át egy hatalmas, impozáns szalonná. A második világháború alatt katonai kórház működött az épületben, majd államosították és művelődési házat, illetve lakásokat alakítottak ki benne. A helyi önkormányzat 1994 és 1996 között felújíttatta. Jelenleg elsősorban esküvő-, illetve konferenciahelyszínként használják. 

A galgagyörki Tahy-kastély

A galgagyörki Tahy-kastély (Fotó: Wikipedia)

A ráckevei Savoyai-kastély

A ráckevei Savoyai-kastély Savoyai Jenő számára épült a a 18. század elején. A tervezője Johann Lukas von Hildebrandt volt, az épület olasz és francia stílusjegyeket is hordoz. A 19. századra elvesztette eredeti szerepét, raktárnak és magtárnak is használták, az 1960-as évekre pedig jóformán romba dőlt. Az 1970-es években restaurálták, később étterem és szálloda működött benne, mely 2017-ben zárt be, így jelenleg csak kívülről csodálható meg. A kastély felújításáról 2020 decemberében született kormányhatározat, a munkálatok 2021 végén-2022 elején kezdődhetnek meg. A tervek szerint múzeumot, kávézót, éttermet és wellnesshotelt alakítanak ki az épületegyüttesben.

A ráckevei Savoyai-kastély

A ráckevei Savoyai-kastély (Fotó: MTVA / Bizományosi: Faludi Imre)

Az acsaújlaki kastély

A magyar Versailles-ként is emlegetett acsaújlaki kastélyt báró Prónay Dezső építtette a lánya és a veje számára, az 1900-as évek elején. A II. világháború után ezt az épületet is államosították. 1986-tól az egyik első hazai kastélyszálló üzemelt benne, később magántulajdonba került.  Az épület kialakítása úgynevezett saroktornyos típusúak közé tartozik, mely a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokat idézi. A kastély az év minden napján látogatható, illetve rendezvényekre ki is bérelhető.

Az acsaújlaki kastély

Az acsaújlaki kastély (Fotó: acsaikastely.hu)

Még több varázslatos hely Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top