nlc.hu
Utazás

4 új kilátó az országban

4 új kilátó az országban, amik csak rád várnak

Friss, ropogós kilátók az ország izgalmas pontjain, amik tökéletesen beleillenek az őszi kirándulások programjába.

Ezek a kilátók csak arra várnak, hogy felfedezzék őket! Merre találhatóak a legújabb kilátók? Összegyűjtöttük:

Új Zengő-kilátó – Mecsek

Tavaly nyáron adták át a Mecsek legmagasabb csúcsán, a Zengőn az új, hétemeletes, 22 méter magas kilátót. Az új Zengő-kilátó eredetileg egy beton torony volt, ami 1978-ban készült geodéziai mérőtoronynak. 2019 végén kezdték építeni az új kilátót, ami a beton mérőtorony köré épült, néhány méterrel annak magasságát is meghaladja.

A 22 méter magas, hét szintes építmény tetejére 112 lépcsőfokon lehet feljutni.

Csodálatos új kilátók az országban

(Fotó: youtube)

A hegy nem csak szép kilátást nyújt, hanem speciális mikroklímájának köszönhetően ritka növényeknek is otthont ad, így a bánáti bazsarózsának és más védett növényeknek is.

Bölömbika – Tisza-tó

Olyan kilátótornyokból, mint amilyeneket június végén átadtak a Tisza-tavon, talán nincs is még egy az országban: a két torony csak a vízitúrázók és vízi járművel közlekedők számára érhető el a koordináták ismeretében, mert a tó közepén állnak. Az egyik, a Fattyúszerkő nevű egy szárazulaton, a másik, a Bölömbika viszont konkrétan a vízben, egy hatalmas nádasban megbújó öböl közepén áll. A Bölömbika alsó szintje egy csónakkikötő, így a kenunkból rögtön a kilátóba léphetünk át. Nem csoda, hogy a különleges kilátó vonzza a látogatókat.

Tücsökdomb – Balatonederics

Az északi parton Balatonederics határában, de már Nemesvita településen található a Tücsökdomb. A több mint 22 méter magas Tücsökdomb kilátó 7 pihenőszintes. A kilátószint teljesen körbejárható, ahonnan bámulatos körpanorámában gyönyörködhetünk Tapolcától a Szent György-hegyen át Badacsonyon és Szigligeten keresztül Balatonedericsig.

 

A kilátóból északi irányból a Bakony vonulata látszik, tiszta időben a Somló is feltűnik. Keletre a Tapolcai-medence, tárul elénk, a vulkanikus tanúhegyekkel, de megtekinthető Hegyesd a Csobánc, Szent György-hegy, Gulácsi hegy, Badacsony, Szigliget, a várral. Délen szélesen terül el a Balaton, a Szigligeti-öböllel – ahol kis fantáziával a Balatoni Krokodil is felismerhető – a túlsó parton Fonyóddal, és a Somogyi-dombággal. Nyugaton a Keszthelyi hegység zárja a képet, kiváló rálátással a környező erdő lombkoronájára

Várhegy-kilátó – Börzsöny

A Börzsöny egyik legszebb részén, az Ipolyerdő Zrt. területén található Várhegy-kilátó 2020-ban készült el, Királyréttől fél óra sétára található. Az építmény 20 méter magas teraszára 80 lépcső vezet, a két alsóbb szinten egy-egy pihenőpadot alakítottak ki. Megéri a fáradozás, mert csodás panoráma nyílik a Börzsönyre, a Pilis hegyvonulataira, a Naszályra, és a Cserhát lankás vidékére. Tiszta időben pedig a Galyatető és Kékestető csúcsai is kivehetőek.

Várhegy-kilátó Börzsönyben

A börzsönyi Várhegyen álló, több mint 20 méter magas Várhegy kilátó Szokolya határában az átadás napján, 2020. október 8-án.
MTI/Máthé Zoltán

Ezeken a helyeken jártál már?

(Nyitókép: Tisza-tó/Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top