nlc.hu
Szabadidő

Mátra kirándulás ősszel

Ősszel is irány a Mátra! 3 kirándulás, amiből kár lenne kimaradni

Az egyik legjobb dolog az őszben, amikor napsütéses hétvégéken kirándulni mehetünk.

Ősszel még jobb is kirándulni, mint nyáron, fel lehet venni a kényelmes túracipőt anélkül, hogy befülledne a lábunk, és vihetjük termoszban a teát, ami a gyerekkorunk kedves emlékeit idézi. Most gyere velünk a Mátrába, mutatunk három helyet, ahova érdemes kirándulni.

Sástó

A Gyöngyös belvárosától alig 10 kilométerre található Sástó az egyik legjobb célpont, ha gyerekkel indulsz kirándulni. A tó körül tényleg könnyű a terep, és akad látnivaló bőven, főleg, ha a tanösvényen is végigmentek, ahol famadarak és információs táblák igazítanak el a hely élővilágáról. Ha már itt jártok, akkor mindenképp sétáljatok el a kilátóhoz, amit eltéveszteni sem lehet, mert gyönyörű, sárga színben pompázik. Megéri felmászni, mert felejthetetlen látványban lesz részetek a tetejéről. Sástótól egy ugrás két lábon a közeli kalandpark is, ahol bobozhattok, erdei akadálypályán bukdácsolhattok vagy épp falra mászhattok.

Fallóskút

Kirándulj a Mátrában ősszel

Fallóskút a Mátra gyöngyszeme, el kell kirándulni ide (Kép: Czitkovits Judit)

A Mátrában megbújó Fallóskútról talán még nem is hallottál, annyira parányi településről van szó, de ha olyan kirándulásra vágysz, melynek során lelassulhatsz kicsit, akkor mindenképp megéri ide ellátogatni. Még a telefonod pittyegése sem fog megzavarni, ugyanis nincs térerő, cserébe viszonyt olyan tiszta a levegő, hogy szinte belefájdul az egyszeri városi ember tüdeje. Fallóskút arról híres egyébként, hogy az ország legmagasabban fekvő településeként tartják számon. A falu szinte kihalt, a fiatalabbak a városokba költöztek, leginkább vadászok szokták szálláshelynek használni az itt lévő házakat, mert Magyarországon Fallóskúton található csak muflon, ezért vonzó a vadászok számára. De azért nincs hiány túrázókból és zarándokokból sem, ugyanis itt található az ország egyik leghíresebb búcsújáró helye, a Mária-kápolna.

Nagy-Lápafő

Kedvelt kirándulós célpont a Nagy-Lápafő, mert ez a Mátra egyik legszebb kilátópontja. Nem muszáj mind a 679 méteren felmászni gyalog, főleg, ha gyerek is van a társaságban, a Galyatető és Mátraháza közötti műúton el lehet jutni odáig autóval is. A Nagy-Lápafőről fantasztikus kilátásban lesz részetek, Parádsasvár és a Parádi-medence ott terül majd el a lábatok előtt. A hegyoldal és az út közötti terület régen kőfejtőként működött, ezért a geológia iránt érdeklődők is szeretnek itt kirándulni, hiszen különleges ércekre lelhetnek, miközben a háborítatlan természetben feltöltődnek. 

Kiemelt kép: Czitkovits Judit

Kirándulj velünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top