nlc.hu
Szabadidő

Fotók a Vácrátóti Botanikus Kertből

Szemkápráztató fotók a Vácrátóti Botanikus Kertből – idén te is látogass el ide!

Lemerültek az energiakészleteid? Irány a természet! A 27 hektáros Vácrátóti Botanikus Kertben azonban nemcsak egyszerűen feltöltődhetsz, hanem ritka és különleges növényeket is megcsodálhatsz.
Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kertben hatalmas, több száz éves fákat, különleges rózsákat, ritka virágokat láthatsz, és hangulatos sétát tehetsz az ősi növényfajok között. A kert már több mint 200 éve kápráztatja el a látogatókat, ami már a műemlék- és természetvédelemi táj minősítést is megkapta. Nem győzzük csodálni!

Mesevilág az Alföldön

A Vácrátóti Botanikus Kert az Alföld északi részén, a Veresegyházi-medence és a Gödi-lapály találkozásánál terül el. Meszes talaját a Dunának köszönheti, a rozsdabarna erődtalaj pedig ősi erdők jelenlétére utal. A botanikus kert a Börzsöny és a Dunazug-hegység esőárnyékában helyezkedik el – azaz kevésbé csapadékos –, de az ősi tórendszer a szárazságot kevésbé tűrő növényeknek is esélyt ad az életre, így Vácrátót Magyarország egyik leggazdagabb növényvilágával vár.

Vácrátóti Botanikus Kert
Megnézem
Összes kép (3)

200 éve a területet még homokpusztagyepek és ligeterdők borítottak, de mostanra az ősi tórendszernek köszönhetően gazdag növényvilággal tarkított kert romantikus séták helyszíne lehet, miközben hazánk legfajgazdagabb élőnövény-gyűjteményét is megnézheted – nem kevesebb, mint 27 hektáron. A zöldben nyugalom és csend vár, ahol a zenei aláfestést 62 madárfaj szolgáltatja, a tavak pedig 22 halfajnak nyújtanak otthont.

Több száz éves fák és növények

A Vácrátóti Botanikus Kert tele van egynyári növényekkel, gyönyörű tulipánokkal, amik a virágzás idején igazi mesevilággá varázsolják. A burjánzó virágok között hangulatos sétákat tehetsz, ráadásul minden évben szervezett muskátli- és rózsa fajtabemutatón vehetsz részt. Reméljük, ez idén, 2021-ben sem marad el.

Vácrátóti Botanikus Kert
Megnézem
Összes kép (3)

A Vácrátóti Botanikus Kertben rengeteg különleges és itt honos növénnyel találkozhatsz, mint amilyen a csenkesz, a kék szamárkenyér, a báránypirosító, a pusztai kutyatej, a homoki árvalányhaj, a kései szegfű, a homoki nőszirom vagy a homokviola. A ligeterdőben átfolyó patak mentén pedig ősi kocsányos tölgyek, vénic-szilek és magyar kőrisek árnyékában barangolhatsz.

A kert jelenleg zárva van, a változásokról itt tudsz értesülni!

Még több kirándulási tipp tavaszra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top