nlc.hu
Utazás

Budapesti és Budapest környéki kilátók

5 szuper kilátó Budapesten és a környékén

Ezek a kilátók könnyen elérhetőek. Remek kirándulást ígérnek a tavaszi napokra. Te hányat fedeztél már fel közülük?

Az ország tele van gyönyörű kilátókkal, mi most öt budapestit vagy Budapest körülit gyűjtöttünk össze.

János-hegyi Erzsébet-kilátó

Kezdjük az egyik legközelebbi és legismertebb kilátóval. Ez a főváros legmagasabb pontja (528 méter), ami már a mostani kilátó megépülése előtt is kedvelt hely volt. 1882-ben maga Erzsébet királynő is többször ellátogatott a kirándulóhelyre, ekkor egy fából épült kilátó volt itt.  A számunkra is ismert kőépítmény munkálatai 1908-ban kezdődtek meg Klunzinger Pál és Schulek Frigyes közös tervei alapján. A kilátót 1910. szeptember 8-án adták át a nagyközönségnek a királyné emlékére.

Az Erzsébet kilátó a János hegyen

Az Erzsébet kilátó a János-hegy egyik legkedveltebb helye (Fotó: Pixabay)

Az Erzsébet-kilátó kirándulók százezreit fogadta a két világháború között, azonban az 1948-ban hatalomra kerülő diktatúrának nem illett bele az ideológiájába a nagy múltú épület, így mindössze egyetlen beruházást hajtottak végre rajta: egy hatalmas vörös csillagot erősítettek a legfelső szintjére. A csillag hatalmas súlya tönkretette a torony szerkezetét, és be kellett zárni. Az épület jóval a rendszerváltás után, 2001-ben a Hegyvidéki Önkormányzat kezelésébe került. Az önkormányzat átfogó felújítási munkát végzett a kilátón, amely 2005 óta ismét a régi hangulatában fogadja a látogatóit.

Julianus kilátó, Nagymaros

Ha egy kicsit kifelé megyünk a városból, egy igazi középkori bástyát idéző helyet látogathatunk meg. A Julianus-kilátó, vagy másik ismert nevén Hegyes-tető kilátó, ahogy a neve is utal rá, a 482 méter magas Hegyes-tető csúcsán helyezkedik el. Maga az épület 15 méter magas és lélegzetelállító kilátást nyújt a Dunára és a belső Börzsönyre is. Az 1939-ben épült torony a Dunakanyar egyik legszebb körpanorámáját mutatja.

Nagymarosról a kék, Zebegényből pedig a sárga jelzésű turistaúton közelíthető meg. Az út mindkét irányból 4 km, a túra közepesen nehéznek mondható.

Csergezán Pál-kilátó, Páty

Egy másik irányba, közelebb a fővároshoz található a Csergezán Pál-kilátó, a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méteres Nagy-Kopaszon. A Páty, Nagykovácsi és Telki határán tákolható több mint 20 méter magas, vörösfenyőből készült toronyba pontosan 100 lépcsőfokon lehet feljutni. A kilátó belső terei is tágasak, a kilátás pedig lenyűgöző.

Csergezán Pál-kilátó
Megnézem
Összes kép (3)

A körpanorámának köszönhetően 100 kilométeres sugárban tekinthetjük meg a térséget. A Budai-hegység ismertebb csúcsain kívül a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység is látható. Sőt ellátni egészen az esztergomi bazilikáig is.

Strázsa-hegyi kilátó, Esztergom

Ha már Esztergomot említettük, ott is van egy remek kilátó. A Strázsa-hegy a Pilis-hegység része, a kilátó 233 méter magasan áll. A tornyon kívül és belül is cirill betűk láthatók, mert egykor fontos stratégiai pont volt, sőt egy időben világítótoronyként az esztergomi reptér forgalmát is segítette. Ma pedig a kirándulókat szolgálja, hogy a magasból körbetekintve megcsodálhassuk a kilátást. Maga a torony és a fentről elénk táruló táj is romantikus látványt nyújt.

A kilátó a Strázsa-hegyi tanösvényről közelíthető meg, a tanösvény a Kökörcsin Ház mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117. sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében található.

Kaán Károly-kilátó, Nagy-Hárs-hegy

Most pedig térjünk vissza ismét Budapestre. A Kaán Károly-kilátó is remek kirándulási célpont, ami a 454 méter magas Nagy-Hárs-hegy tetején áll, és csodálatos kilátást kínál a főváros környékére. A toronyban felfelé haladva, az egyes szintekről egyre szélesebb panorámában gyönyörködhetünk, míg a legfelső emeleten már teljes körkilátást élvezhetünk. A János-hegy impozáns tömegét szinte közvetlen közelről csodálhatjuk, de a Hármashatár-hegy vidékére is innen láthatunk rá a legjobban.

Kaán Károly-kilátó

A Kaán Károly-kilátó kívülről is impozáns (Fotó: Parkerdő.hu)

A megközelítése egyszerű. A Szépjuhásznétól (Ságvári-ligettől) a sárga sáv jelzéseket északnyugatra követve és a Gyermekvasút sínpárját átlépve kezdhetjük el a kapaszkodást. Röviddel a cél előtt választhatunk, hogy továbbra is a jelzést követjük, és így kényelmesebben, vagy egy jobbra elágazó, jelzés nélküli, rövidebb, de meredekebb úton kaptatunk fel a kilátóhoz. A jelzésen átlagosan 35 perc alatt lehet felérni.

via

Még több kirándulás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top