nlc.hu
Utazás

Spányik András a menekültek Covid-szűréséről

Spányik András: Automatikusan tesztelni kellene az Ukrajnából érkező menekülteket

Van lehetőség tesztelésre a határmenti gyűjtőállomásokon, azonban nem végeznek mindenkin vizsgálatot.

Spányik András, a menekültek orvosi ellátását segítő alapítvány vezetője szerint már a határátkeléskor szükség lenne arra, hogy az orosz-ukrán háború elől menekülőknél automatikusan teszteljék, hogy a koronavírus jelen van-e a szervezetükben, jelenleg ugyanis csak azoknál végzik el a tesztet, akik tüneteket mutatnak, illetve akik kontaktszemélyek. Hozzátette, a menekültek között sok a fertőzött, aminek részben az az oka, hogy az óvóhelyeken, vagy az utazás alatt könnyebben megfertőzik egymást, másrészt az, hogy alacsony az átoltottság.

Arra, hogy eddig hány menekültnél mutatták ki a koronavírust és hányan kérték az ingyenes koronavírus elleni oltást, nem válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Klub megkeresésére. Annyit azonban elárultak, hogy a határ menti gyűjtőállomásokon is tesztelnek, mégpedig a nap 24 órájában.  Akikről pedig elszállásolásuk után derül ki, hogy fertőzöttek lehetnek, azokat a mentők tesztelik, és ha pozitív lesz az eredmény, elkülönítik őket, hangzott el a Híradóban. 

Koronavírus gyorsteszt

Mintát készít elő koronavírus-gyorsteszthez a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa 2021. január 3-án (Fotó:
MTI/Czeglédi Zsolt)

(via RTL Híradó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top