nlc.hu
Utazás

Magyarországot is elérheti az üzemanyaghiány

Nyáron Magyarországot is elérheti az üzemanyaghiány

A szakemberek szerint az orosz-ukrán háború miatt kialakuló helyzet először a gázolajt érintheti.

A Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője kedden beszélt arról, hogy üzemanyaghiány jöhet nyáron egész Európában az orosz-ukrán háború miatt. Elemzők és szakértők szerint előfordulhat, hogy ideiglenesen – egy-két napig – Magyarországon sem tudnak majd mindenhol üzemanyagot adni, a helyzetet pedig csak rontja a hatósági ár – derült ki az RTL Híradójából. A szakemberek szerint legelőször gázolajból alakulhat ki hiány, mivel abból a legjelentősebb az orosz import igény.

tankolás

(Fotó: Pixabay)

Nemrég szintén az RTL számolt be arról, hogy Magyarországon a napokban voltak, akiknek több kutat is végig kellett látogatniuk, mire valahol végre üzemanyaghoz jutottak.

Abban a riportban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arról beszélt, pánikra nincs ok, olyan nem fordulhat elő, hogy elfogy az üzemanyag, azzal viszont számolni kell a nyár folyamán, hogy nehezebb lesz hozzájutni.

Az ellátási gondok okozója, hogy a hatósági ár és a valós ár közti drasztikus különbség miatt senkinek nem éri meg üzemanyagot behozni Magyarországra, a finomítóink önmagukban pedig nem képesek ellátni a nyáron a vakációk és a mezőgazdasági munkák miatt amúgy is megugró keresletet. A kormány így is elkötelezettnek látszik a hatósági ár megtartása mellett.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója a német Spiegelnek a közelmúltban arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború miatt minden eddiginél mélyebb és hosszabb energiaválságra kell számítani Európában, nyáron üzemanyaghiány sújthatja a kontinenst.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top