nlc.hu
Utazás

Fantom repülő sértette meg a légterünket

Rejtélyes kisgép sértette meg több NATO-tagállam, köztük Magyarország légterét

A Litvániától Bulgáriáig kikapcsolt válasz-jeladóval közlekedő repülőt végül otthagyták egy kifutópályán.

Június elején illegálisan repült át Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia és Románia felett egy Piper PA-23-250 típusú repülőgép. Mit sem törődött a vadászgépekkel, Hajdúszoboszlón pedig engedély nélkül szállt le. Végül, június 6-án egy kihalt bolgár kifutópályán magára hagyták a Litvániától Bulgáriáig kikapcsolt válasz-jeladóval közlekedő repülőt – számolt be a különös esetről a hvg360.

Piper PA-23-250 típusú kisgép

A képen látható Piper PA-23-250 típusú kisgéphez hasonló repülő volt az, amelyik több NATO-tagország, köztük Magyarország légterét is megsértette (Fotó: Wikimedia Commons/Aleksandr Markin)

Hogy mi értelme volt az útnak, kik utaztak a gépen, és mi ez az egész, máig nem derült ki, de a hvg 360-nak sikerült megszólaltatnia azt a litván pilótát, aki eladta a gépet rejtélyes alakoknak. Bronis Zaronskisnak állítása szerint a vásárlók azt mondták, fel akarják újítani, aztán eladni.

A pilóta zavaros válaszaikból azonban sajnos a vevők nemzetiségére nem derült fény. Noha oroszul beszéltek, a pilóta szerint románok, ukránok vagy bolgárok is lehettek. A hírek szerint nem is törődött igazán azzal, mifélék a vevők, ugyanis nagyon örült annak, hogy végre megszabadul a régóta árusított géptől. A hatvanéves, a forgalomból kivont kisrepülőgépért a rejtélyes vevők összesen 29 ezer eurót (közel 11 millió forintot) fizettek.

Március végén írtunk arról, hogy három nap alatt háromszor riasztották a Magyar Honvédség vadászgépeit

A gépet egyébként már korábban törölték a nyilvántartásból, Zaronskis szerint viszont semmi baj nincs azzal, hogy repültek vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top