nlc.hu
Utazás

Szabályos közlekedés lejárt forgalmival

Így lehet lejárt forgalmival szabályosan közlekedni egy ideig

Sokan az utolsó pillanatra hagyták az autójuk műszaki vizsgáját a veszélyhelyzet lejárta után, nekik ajánl egy jogszerű kiskaput a minisztérium.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt a lejáró okmányok is érvényesek maradtak. Ám mostanra a veszélyhelyzet véget ért, az okmányokat pedig meg kell hosszabbítani.

A forgalmi engedélyek esetében erre június 30-ig van lehetőség, de mivel sokan az utolsó pillanatra hagyták a műszaki vizsgát, nem könnyű időpontot kapni a zsúfolt vizsgaállomásokon. Amelyik járműnek lejár a forgalmi engedélye, főszabály szerint július 1-jétől nem közlekedhet a forgalomban.

A vizsgaellenõr egy autót ellenõriz a Magyar Autóklub Budaörsi úti mûszaki vizsgaállomásán 2022. június 9-én

A vizsgaellenőr egy autót ellenőriz a Magyar Autóklub Budaörsi úti mûszaki vizsgaállomásán 2022. június 9-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Technológiai és Ipari Minisztérium most egy jogszerű kiskaput osztott meg azokkal, akik a hónap végéig nem tudják leműszakiztatni az autójukat.

Aki június végéig időpontot foglal járműve műszaki vizsgálatához, a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még szabályosan használhatja autóját

– tanácsolta a minisztérium.

Mint írják, a rendeleti szintű előírások megengedik, hogy az érvényesség lejárta előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolás birtokában a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még jogszerűen használhassuk gépkocsinkat. Aki tehát júniusban bejelentkezik az időszakos műszaki vizsgálatra, annak idejéig szabadon közlekedhet.

Aki viszont ezt az utolsó utáni lehetőséget is elszalasztja, már kizárólag a vizsga napján és a vizsgálóállomásig vezetheti autóját a lejárt érvényességű forgalmival.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top