nlc.hu
Utazás

Zöld zivatar

Vanília égbolt után itt a zöld zivatar – fotó

Különleges, zöld zivatarfelhőről készültek látványos felvételek az USA-ban.

Különleges, zöld zivatarfelhőről készültek látványos felvételek az USA-ban, a dél-dakotai Sioux Falls környékén. Kedd este egy zöld, zöldessárga árnyalatokban pompázó heves zivatar csapott le a városra. A zöld homályba burkolózott város egészen szürreálisan festett – írja az Időkép.

A zivatarfelhőkön belül és azok alatt a vízcseppeken megtörő napfény miatt általában a kék, sötétkék színű fény a jellemző. Amikor azonban alacsonyan jár a Nap, a fény narancs, piros színűvé válik, ami a napnyugtakor tomboló zivatarok kék fényével találkozva zöld, zöldeskék fényt eredményez.

A jelenség magasra tornyosuló, fejlett zivatarfelhőknél alakul ki leggyakrabban, melyeket sokszor kísérnek heves jégesők, tornádók. Emiatt elterjedt mítosz, különösen az USA-ban, hogy a zöld színű vihar garantáltan tornádót vagy pusztító jégesőt hoz. Valójában semmivel sincs nagyobb esély a fent említett pusztító jelenségekre egy zöld zivatarnál, mint egy hagyományos kék színűnél.

Piros hó egyébként tényleg létezik: vérhó vagy más néven piros hó névre hallgat a különös, globális felmelegedés okozta jelenség, amely itt tekinthető meg.

zöld zivatar

Fotó: Twitter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top