nlc.hu
Utazás

Aggasztó a helyzet a Velencei-tónál

Aggasztó a helyzet a Velencei-tónál, akár napi fél-egy centit is apadhat a víz

Levegőztetéssel próbálják kivédeni, hogy ismét tömegével pusztuljanak a halak.

Egy ideje már aggasztó hírek érkeznek a Velencei-tóról, arról, hogy milyen alacsony a vízszint. Az RTL Fókusz című műsora szerint a nagy hőségben akár napi fél-egy centit is apadhat a tó vize, a vízszint további csökkenése pedig odáig is vezethet, hogy felborul a tó ökoszisztémája, az pedig már visszafordíthatatlan károkat okozhat.

A víz minősége mindenesetre egyelőre jó, fürdőzésre alkalmas, de annak, aki alaposabban meg szeretne mártózni, legalább 150 métert kell begyalogolnia. 

Fiatalok fürdenek a Velencei-tóban az EFOTT első napján Sukorón

Fiatalok fürdenek a Velencei-tóban az EFOTT első napján Sukorón első napján Sukorón 2022. július 13-án. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A probléma állítólag nem új keletű, az elmúlt évszázadokban többször is kiszáradt a tó, és akár az elkövetkezendő napokban vagy hetekben könnyen előfordulhat, hogy megdől egy szomorú rekord, már csak alig 4 centire van a vízszint a valaha mért legalacsonyabbtól.

Azért pedig, hogy a tavalyi halpusztulás ne ismétlődhessen meg, minden hajnalban gépekkel levegőztetik a tavat, de lehet, hogy egy újabb hőhullámnál ez sem fog segíteni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top