nlc.hu
Utazás

Nem lesz büntethető az, aki otthon felejtette a forgalmiját vagy a jogosítványát

Január elsejétől nem kell büntetést fizetni, ha otthon felejtettük a jogsinkat vagy a forgalminkat

Január elsejétől teljesen új helyzet áll elő: nem lesz büntethető az, aki otthon felejtette a forgalmiját vagy a jogosítványát.

A Telex azt írja, hogy korábbi törvénymódosítás hoz jelentős előnyt az autósoknak és más gépjárművezetőknek, akiknek 2023. január 1-től nem kell bírságtól tartaniuk, ha nem tudják felmutatni jogosítványukat vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek.

vezető nő

Fotó: Pexels

Ezzel azonban nem lehet megúszni az okmányok helyszínen történő bevonását, hiszen van egy eszközük a rendőröknek, amelyen pár kattintással kivonhatnak mindent és mindenkit a forgalomból. Ugyanakkor a közúti ellenőrzést végző rendőröknek mérlegelési joguk van, ezért akár szóbeli figyelmeztetéssel is továbbengedhetik azokat az autósokat, akik kérésre nem adják át járművük forgalmi engedélyét vagy a jogosítványukat, az okmányok otthon felejtése a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül.

Ilyesmiért most még 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat, és legfeljebb 150 ezer forintot fizet az érintett, ha szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

Ez az eljárás teljesen meg fog változni

Azonban egy korábbi törvénymódosítás miatt 2023. január 1-től nem kell majd bemutatni a fenti két okmányt az igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek. A változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Vagyis, aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles lesz magánál tartani annak okmányait, és ellenőrzéskor átadni. Aki külföldi állampolgárként vezet magyar rendszámú járművet, szintén köteles magánál tartani az okmányait. A helyzet változatlan lesz külföldön: magyar autósként továbbra is magunknál kell tartanunk az okmányainkat, és a Magyarországon regisztrált jármű nemzetközi kötelező biztosítási igazolását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top