nlc.hu
Utazás

Ilyen belülről a világ „legcsendesebb" szobája

A saját szívünk dobogását is hallhatjuk a világ „legcsendesebb” szobájában

A legtöbben mindössze néhány percet tudnak eltölteni a totális némaságban.
legcsendesebb szoba

A világ legcsendesebb szobája elég pihentető helynek tűnhet, de valójában annyira csendes, hogy a legtöbb ember nem bírja ki benne néhány percnél tovább.

A Minnesota állambeli Minneapolisban található Orfield Laboratories visszhangmentes tesztkamrája hivatalosan is Guinness-rekordot állított a Föld legcsendesebb helyeként. A speciálisan kialakított kamra a hangok mintegy 99,9 százalékát elnyeli, és elsősorban kísérletek elvégzésére használják – bár mostanra egyfajta turistlátványossággá is vált. 

De milyen csendes a nagyon csendes? Ha azt nézzük, hogy egy átlagos szobában éjjel körülbelül 30 decibenyi zaj van, érezhető, hogy a laboratórium -24,9 decibele tényleg az.

A Stephen Orfield által tervezett terület egy betonkamrából áll, amiben egy kisebb acélkamra van, amelyet rezgéselnyelő rugókkal támasztottak alá. A második kamra belsejében a falakat üvegszálas ékekkel borított nehéz szigetelőréteggel bélelték ki.

Az eredmény egy olyannyira csendes és elszigetelt szoba, amiben kevesen tudnak néhány percnél többet eltölteni.

„A legnagyobb kihívás, ha sötétben, csendben kell itt ülni” – nyilatkozta Orfield.

Amikor csend van, a fülek alkalmazkodnak. Minél csendesebb a szoba, annál több mindent hall az ember. Itt hallani fogod a szíved dobogását, a tüdődet, a gyomrod hangos gurgulázását. A visszhangmentes kamrában te magad válsz a hanggá

– magyarázta. A rekordot egyébként maga a tervező tartja: neki 45 percig sikerült bent maradnia a teremben. Ezidő alatt folyamatosan hallotta a pacemakere ütemverését – mesélte.

Meglepő módon nem mindenkinek áll fel a hátán a szőr a kamra hallatán: évente többezren kerekednek fel, hogy kipróbálják a különleges élményt, még úgy is, hogy a szoba bérleti díja 600 dollár (kicsivel több, mint 200 ezer forint) egy főnek egy órára.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top