nlc.hu
Utazás

Hőség tavasszal: közel 39 fokot mértek Dél-Spanyolországban

Tavaszi hőség: Spanyolországban megdőlt a melegrekord, van, ahol majdnem 40 fokot mértek

Portugáliában is nagy volt a forróság.

Afrika felől forró, szaharai eredetű levegő érte el az Ibéria-félsziget térségét, ezért már igen korán beköszöntött a hőség. Csütörtökön a Spanyolország déli részén található Cordoba repterén például 38,8 fokot mutattak a hőmérők.

Ilyen melegre a mérések kezdete óta nem volt példa április folyamán Spanyolországban, és a forróság a hétvége során mérséklődik, írja az Időkép.

Árnyékban olvas egy férfi egy madridi parkban

Árnyékban olvas egy férfi egy madridi parkban 2023. április 26-án. (Fotó: MTI/AP/Paul White)

A forróság miatt nőtt az erdőtüzek veszélye, ezért a spanyol kormány a szokásosnál másfél hónappal hamarabb elindította az erdőtűz-figyelő kampányát. Idén eddig már 54 ezer hektáron volt erdőtűz az országban, míg 2022-ben ilyenkor még csak 17 ezer hektáron.

A tavalyi volt a valaha mért legmelegebb év Spanyolországban. Vannak olyan spanyol gazdák, akik nem is vetettek idén a hőség miatt. A COAG nevű mezőgazdasági szervezet szerint a termőföldek 60 százaléka megfullad a csapadékhiánytól, írja a 444.hu.

Mindeközben Portugáliában is megdőlt a melegrekord, a helyi meteorológiai szolgálat csütörtökön 36,9 fokot mért Morában. Igaz, itt pénteken hűlni kezdett kicsit az idő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top