Utazás

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Szabadtéri kalandok kulturális megállókkal.

A Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában található Ruhr-vidék az elmúlt évtizedekben egyedülálló átalakuláson ment keresztül. Míg a múlt században a bányászat és az acélipar uralta a régiót, addig ma szürkéből színesbe mottó, azaz vissza a természethez, és üdvözölet a kultúrának. Aki különleges építészeti élményekre, túrázásra és városi sétákra vágyik, errefelé mindent egyben megtalálhat egy tökéletes aktív feltöltődéshez…

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Jennifer Ademeit das geleucht

Ruhr-vidék, Ruhrpott, Revier – ezek mind ugyanazt a jellegzetes régiót jelölik, mely nevét az agglomeráció déli részét átszelő Ruhr folyóról kapta. Itt mindössze 4435 km²-en 5 millióan élnek, a terület Németország legnagyobb városrégiója, miközben szinte alig nagyobb, mint egy magyar vármegye. A régió a 19. században a nagyüzemi szénkitermelés miatt lett népszerű, hisz a német ipari fejlődés motorjaként működött. A bányászat megszűnése után 1989 és 1999 között tudatos és fenntartható fejlesztésekkel több mint 120 projekt kialakítása vette kezdetét: ipari pusztaságokat, szennyvízcsatornákat alakítottak át zöldterületekké, valamint régi ipari területek kaptak új művészeti, kulturális és szabadidős funkciókat. Az eredmény egy sor Európában egyedülálló és különleges ipari műemlék, amelyek ma az Ipari Kultúra útvonalán turisták ezreit vonzzák. Magashegyi kötélmászás használaton kívüli kohók között, búvárkodás egy egykori gázmérőben, korcsolyázás impozáns kokszoló kemencék és magas kémények között vagy egy izgalmas zenei fesztivál, amelyből errefelé 250 különböző akad évente, a Ruhr-vidéken mindez egyszerre lehetséges! E különleges, számtalan ipari város egy nagy metropolisszá nőtt régiójában ajánlunk most 5 olyan rendhagyó látnivalót, melyek akár családok, akár az aktív kerékpározást és a városnézést, vagy épp a kulturális feltöltődést kedvelők számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújtanak.

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Rheinradweg Landschaftspark Duisburg-Nord © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Ipari kultúra és fesztiválok

A régió számos művészeti és kulturális fesztiválja használja a mára már használaton kívüli ipari területeket díszletként, ilyen például az oberhauseni Gasometer, az esseni Zeche Zollverein vagy a duisburgi Landschaftspark Nord Gebläsehalle. Nemzetközileg elismert fesztiválok, mint a Ruhrfestspiele, a Ruhr Piano Festival vagy a Ruhrtriennale épp e szokatlan helyszínek és különleges hangulatuk miatt emelkednek ki más európai zenei fesztivál közül.

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Foto © Andreas Michels Gasometer Oberhausen

TIPP 1.

Természeti csodák és művészet a salakhegyen

A tökéletes Insta-poszt: Világítótorony pirosban

A Ruhr-vidéken az elmúlt évtizedekben számos neves művészek által tervezett műemlék épült. Az egyik legimpozánsabb építmény Moers-Meerbeckben a Rheinpreußen salakhalmon található. Otto Piene tervezte a Geleucht névre hallgató világítótornyot, mely impozáns ipari háttér előtt magasodik. A világítótorony kettős T-gerendákból álló tartószerkezetből áll, az 5 méter magas lámpa kampója különösen lenyűgöző. A szilárd betonalapzat biztosítja az acélszerkezet stabilitását, amely 8 darab, egyenként 15 méter hosszú, 90 cm átmérőjű fúrt cölöpön áll. A salakhegy-túrán bebarangolhatjuk a Ruhr-vidék természetes magaslatait és salakhalmait, fentről tekinthetünk le egy olyan régióra, amely nemrégiben találta fel újra önmagát. A Halden-Hügel navigációs térképen minden hasznos információ egy helyen megtalálható: www.halden-huegel-hopping.de

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Das Geleucht in Moers © Johannes Höhn


TIPP 2.

Extrémsport-élmények a vasgyárban

Búvárkodás a Duisburg-Nord tájvédelmi parkban

Unalmas a klasszikus hegymászás, nem hoz lázba egy tengerparti búvárkodás lehetősége? Akkor irány Duisburg-Nord Landschaftspark! A mintegy 180 hektáros területen áll a ma már használaton kívüli Thyssen vasgyár. A gyár 1901 és 1985 között nyersvasat gyártott, ma pedig fesztiválok, kulturális rendezvények és szabadtéri mozizás színtere. Naplemente után az impozáns acélkomplexum ragyogó színekben pompázik, és számos extrémsportolási élményt kínál. 55 méteres magasságban nagyolvasztóról nagyolvasztóra mászhatunk, vagy a régi gáztároló tartályban búvárkodva elveszett roncsok után kutathatunk. A Landschaftspark Duisburg-Nord búvárgázmérője Európa legnagyobb fedett búvármedencéje. A búvárok egy mesterséges zátonyt és egy motoros jacht roncsát, valamint sok más különlegességet találnak a 21 millió liter esővízben. Itt egy olyan víz alatti tájat láthatunk, amelynek sem formáját, sem méretét tekintve nincs párja.  

https://www.landschaftspark.de/

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Landschaftspark Duisburg-Nord © Ruhr Tourismus Jochen Schlutius

A Ruhr-vidék legkülönlegesebb hullámvasútja, a Tiger & Turtle műalkotás szintén itt Duisburgban található. A 2011 novemberi megnyitása óta az átjárható hullámvasút-szobor világhírű vált. A messziről is jól látható műemlék szintén egy korábbi salakhalmon épült. Aki megmássza a hurokhoz vezető lépcsőfokokat, jutalma a csodálatos kilátás. Jó idő esetén Duisburg belvárosából a Rajna mentén egészen Düsseldorfig el lehet látni.

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Tiger & Turtle Ruhrgebiet © Ruhr Tourismus, Jochen Schlutius

TIPP 3.

Felejthetetlen séta az ipari kultúra kultikus helyszínén

UNESCO világörökség: a világ legnagyobb szénbányája

Az esseni Zollverein szénbánya és ipari komplexum, amelyet 2001-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított, ma a világ egyik legimpozánsabb ipari műemlékének számít. Az 1986-os átalakítása óta a Zollverein a művészet, a kultúra és a kreatív iparágak helyszínévé vált, évente mintegy 1,5 millió látogatót vonz, így a Ruhr-vidéki metropolisz strukturális átalakulását úgy szimbolizálja, mint alig egy másik épület. Aktív ipari korszakában az esseni szénbánya volt a világ legnagyobb szénbányája, kokszolóműve pedig nagyobb volt, mint bármelyik másik Európában. A rendkívüli méret mellett azonban a Zollverein komplexum építészete is kiemelkedő – nem véletlenül nevezik a Zollverein-t a világ legszebb szénbányájának is. A híres, kétfejű fúvótorony ma a Ruhr-vidék legismertebb nevezetessége, és egy egész régió ipari kultúrájának szimbóluma. Impozáns narancssárga mozgólépcsők viszik fel a látogatókat a Ruhr Múzeumba, ahol az identitásformáló állandó kiállításon vagy a látványos időszaki kiállításokon még többet tudhatnak meg a Ruhr-vidék történelméről és jelenéről. Szemmel láthatóan pirosló lépcsők kötik össze a különböző kiállítási szinteket, ahol a régió természet- és kultúrtörténete kerül bemutatásra. A dizájn rajongóit pedig a Norman Foster sztárépítész által átalakított kazánházban található Red Dot Design Museum hozza lázba, amely szintén itt található. E különleges ipari környezetben a látogatók mintegy 2000 olyan kiemelkedő formatervezési tárgyat láthatnak.

https://www.zollverein.de/

Túrázás nagyvárosi hangulatban

UNESCO-Welterbe Zeche Zollverein Essen beleuchtet im Dunkeln © Ruhr Tourismus, Jochen Schlutius

TIPP 4

Kerékpártúra egy hídszoborhoz

Kihagyhatatlan fotóspot: a színekben játszó lengőhídon

A Rajna-Herne-csatornán átívelő elegáns gyalogoshíd Oberhausenban Tobias Rehberger frankfurti művész tervei alapján készült, mely könnyű, lengő spirálba burkolt színes szalagként köti össze a folyó két partján található parkokat. A Slinky Springs to fame névre hallgató híd kialakításának könnyedségét a szalaghíd minimalista szerkezeti kialakítása adja. Két, nagy szilárdságú acélból készült acélszalag csatlakozik a csatornán átívelő ferde támaszokhoz. A keletkező feszítőerőt a külső függőleges feszítő rudakon keresztül erős támaszokba vezetik át. A járda rugózó szintetikus burkolata, valamint a beton és a bevonat színes ritmizálása felerősíti a híd dinamikus élményét. Az Emscher-kerékpárúton található híd ideális program lehet egy esti kerékpártúrához is, mivel az alumíniumspirálokba épített 293 lámpa 16 különböző árnyalatban világítva szürreális hangulatot kölcsönöz az oberhauseni kastély parkjának.

https://www.oberhausen-tourismus.de/de/erleben/rehberger-bruecke.php

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Rheinradweg Rheindam bei Rheinberg © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.


TIPP 5

Street Art Dortmundban

Sörgyárból kultúrközpont

Dortmund Unionviertel kerülete valódi hotspot a modern művészetekre nyitott turistáknak. Nevét a Dortmunder U-t az 1990-es évekig az Union sörgyár erjesztő- és tárolópincéje ihlette, amely ma új típusú kulturális központként ötvözi a művészetet, a kutatást, a kulturális oktatást és a kreativitást. Az itt található 44309 Street Art Gallery Európa graffitiművészeinek legjobb alkotásait gyűjti egybe az épületek homlokzatain. A szabadtéri kilátóterem mindenki számára nyitott és szabadon látogatható, de akár vezetett street art túrára is benevezhetünk.

visit.dortmund.de | sanfte-touren.de

Túrázás nagyvárosi hangulatban

Foto wwwuppertal DortmunderU

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top