nlc.hu
Utazás

Britannia, a brit királyi család egykori luxusjachtja

Negyven éven át szolgálta a brit királyi családot, II. Erzsébet könnyek között vett tőle búcsút – így néz ki belülről a Britannia luxusjacht

Még VI. György uralkodása alatt dőlt el, hogy kell egy új királyi jacht, de a hajót már lánya, II. Erzsébet avatta fel, ő pedig meg is siratta, amikor véget ért a Britannia szolgálata.

A Britannia a skóciai Clydebankben található John Brown & Company hajógyárban készült, vagyis pontosan ott, ahol két ismert óceánjáró Queen Mary és a Queen Elizabeth is. Arra, hogy szükség lenne egy új királyi jachtra még VI. György uralkodása alatt merült fel, remélték, hogy a király egészségének jót tesznek majd a rajta tett utak, illetve háború esetén akár kórházhajóként is szolgálhat. Két nappal azután, hogy a hajógyárat felkérték a feladatra, az uralkodó elhunyt. 

A Britanniát 1953. április 16-án bocsátották vízre, neve csak akkor derült ki, amikor II. Erzsébet felavatta. Ekkor a 125 méter hosszú jacht még nem állt szolgálatba, voltak még munkálatok, amiket be kellett fejezni, és végül 1954. januárjában lett a királyi hadiflotta tagja. A hajó 44 éven át szolgálta a királyi családot, utasaival és 220 fős legénységével több mint egymillió tengeri mérföldet tett meg, és 135 ország – például az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland – több mint 600 kikötőjében járt. 

A Britanniát főként hivatalos kötelezettségeik ellátására használták a Windsorok, de tökéletes helyszín volt családi nyaralásokhoz is, Margit brit királyi hercegnő és férje, Antony Armstrong-Jones a fedélzetén töltötte a nászútját, és volt, aki követte a példájukat. A jacht emellett fontos szerepet töltött be a brit kereskedelmi kapcsolatok építésében, illetve amikor 1986-ban Jemenben fegyveres összetűzés miatt embereket kellett kimenekíteni az országból, a Britannia is segített ebben, hiszen nem volt hadihajó, így nem kellett attól tartani, hogy támadásnak veszik jelenlétét. 

A Britanniát 1997-ben vonták ki a forgalomból a rendkívül magas fenntartási költségek miatt. A királyi család tagjai még egyszer utoljára körbejárták a hajót, majd egy kis ünnepség keretében búcsút vettek tőle. És II. Erzsébet királynő mellett szinte mindenki törölgette a könnyeit. „Negyvennégy évre visszatekintve mindannyian büszkén és hálával gondolhatunk erre a nagyszerű hajóra, amely olyan kiválósággal szolgálta az országot, a Királyi Haditengerészetet és a családomat” – írta búcsúzásképpen II. Erzsébet királynő.

A Britannia utolsó útján Portsmouth kikötőjéből indulva az óramutató járásával megegyező irányban körbehajózta Nagy-Britanniát, elhaladt a John Brown Hajógyár mellett, ahol megszólalt a hajókürt egyfajta köszönetként, elköszönésként. A királyi jacht, aminek egyelőre nem lépett másik hajó a helyébe, most a skóciai Leith kikötőjében pihen, pontosabban nem pihen, hiszen turistalátványosság lett belőle, évente állítólag több százezren keresik fel. 

II. Erzsébet megkönnyezi a forgalomból kivont királyi jachtot, a Britanniát

II. Erzsébet megkönnyezte a forgalomból kivont királyi jachtot, a Britanniát a hajó tiszteletére tartott ünnepségen 1997-ben. (Fotó: Profimedia)

A Britannia éppen a Hongkongi Kongresszusi és Kiállítási Központ előtt halad el.

A Britannia éppen a Hongkongi Kongresszusi és Kiállítási Központ előtt halad el. (Fotó: David Cameron/Profimedia)

Brian Todhunter tengerészmérnök a Britannia motorterét takarítja, miután III. Károly megkoronázása után a jacht egykori legényége újra szolgálatba állt

Brian Todhunter tengerészmérnök a Britannia motorterét takarítja, miután III. Károly megkoronázása alkalmából a jacht egykori legénysége ideiglenesen újra szolgálatba állt. (Fotó: Profimedia)

A legénység két egykori tagja, Andy Tutchings és Keith Thomas is segít abban, hogy a Britannia megőrizze régi állapotát még a kikötőben állva is

A legénység két egykori tagja, Andy Tutchings és Keith Thomas is segít abban, hogy a Britannia megőrizze régi állapotát még a kikötőben állva is. (Fotó: Profimedia)

A legénység 2009-ben is visszatért a hajóra egy hét erejéig, ezúttal II. Erzsébet királynő születésnapja és a hajó vízrebocsátásnak 56. évfordulója alkalmából

A legénység 2009-ben is visszatért a hajóra egy hét erejéig, ezúttal II. Erzsébet királynő születésnapja és a hajó vízrebocsátásnak 56. évfordulója alkalmából. (Fotó: Murdo Macleods /Profimedia)

A Britannia kapitányi hídja

A Britannia kapitányi hídja. (Fotó: Profimedia)

Lezárt lépcső a Britannián.

Lezárt lépcső a Britannián. (Fotó: Profimedia)

A Britannia jacht egyik helyisége

A Britannia, ami ma már múzeumként működik, közel 40 éven át szolgálta a királyi családot. (Fotó: Profimedia)

A királynő hálószobája a Britannia jachton.

A királynő hálószobája a Britannia jachton. (Fotó: Profimedia)

A legénység fekhelyei a Britannia jachton

A legénység fekhelyei a Britannia jachton. (Fotó: Profimedia)

Orvosi szoba a Britannia fedélzetén.

Orvosi szoba a Britannia fedélzetén. (Fotó: Profimedia)

Fekhelyek az egészségügyi részlegen a Britannia fedélzetén.

Fekhelyek az egészségügyi részlegen a Britannia fedélzetén. (Fotó: Profimedia)

Sir Hugh Casson illusztrációja a Britannia egyik helyiségéről, ahol napozás után pihenhettek meg az utasok.

Sir Hugh Casson illusztrációja a Britannia egyik helyiségéről, ahol napozás után pihenhettek meg az utasok. Állítólag ez volt II. Erzsébet kedvence, szívesen fogyasztotta itt el reggelijét, illetve délutáni teáját. (Kép: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.