nlc.hu
Utazás

Így repülj kényelmesen: tippek hosszú utakra

Így repülj kényelmesen: tippek hosszú utakra

Rohanás, túl szűk ruha, kényelmetlen ülések, kevés lábhely. Hogyan tegyük komfortosabbá a repülőutakat?

A repülés lehet nagyon kellemes és borzasztó élmény is. Ha nem megfelelő a ruházatunk, ha kellemetlen az utastársunk, vagy egy síró baba mellé kerültünk, az bizony nehézzé tudja tenni azt a pár órát, ami a levegőben töltünk. Íme néhány tipp, amiktől kényelmesebb lehet az utazás.

Egy nő utazik a repülőgépen.

Fotó: Getty Images

Csak felszállás után szundizz!
Lehetőleg legyél ébren a felszállásnál és a leszállásnál. Lehet, hogy kísértésbe esel, hogy rögtön aludj, amint felszállsz a repülőre, de jobb, ha nem teszed: a füleid ugyanis nem tudják szabályozni a nyomást, amikor a repülő nagy sebességgel felszáll vagy a leszállópályára ereszkedik. A javaslatunk? Maradj ébren és rágcsálj rágógumit.

Nem mindegy, miben utazol
Az, hogy hogyan öltözöl, rendkívül fontos. Kerüld a túl szűk ruhákat, amelyek szoríthatnak. Hagyd a farmert és a csini inget a bőröndben, még akkor is, ha üzleti ügyben utazol. Az öltözet az egyik legfontosabb tényező, ami kényelmessé, vagy pont ellenkezőleg, nagyon kényelmetlenné teheti a repülést. Vegyél fel puha és elasztikus nadrágot, bő pólót, meleg pulóvert, mivel a repülőn általában elég hideg van – főleg, ha éjjel utazol. Lehetőleg öltözz rétegesen (a repülőn nagyon változékony lehet a hőmérséklet), így könnyebben tudsz majd alkalmazkodni a klímához.

Figyelj oda a cipődre is!
A cipőd ugyanolyan fontos, mint az öltözéked többi része. Könnyűnek és jól szellőzőnek kell lennie, szóval kerüld a magassarkú vagy a szűk cipőket.

Indulj el időben!
Nincs is annál rosszabb, mint amikor lekésed a repülődet, ezt pedig csak úgy tudod elkerülni, ha időben érkezel a reptérre. Gondold végig, menyi időre van szükséged, hogy kiérkezz a reptérre, számold bele az esetleges forgalmi dugót, egy fél órás csúszást, és a taxit is érdemes időre hívni, ha azzal utazol a reptérre.

Vannak, akik szerint 3 óra bőven elegendő, mások szerint még több időre van szükség. Akárhogy is, időben érkezz, hogy elkerüld a váratlan problémákat, mint a hosszú sorban állást, vagy a körülményes ügyintézőket.

Csekkolj be online!
A legtöbb repülőtársaságnál már online is be lehet csekkolni, érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, mert ezzel pénzt és időt is tudsz spórolni.

Baba a fedélzeten
Babák mindenhol vannak, még a repülőgépeken is. Ha egy hosszú utat kisgyerekkel, vagy épp kisgyerek mellett vagy kénytelen tölteni, valószínűleg nem az lesz a legkényelmesebb utad. Nehéz ezt kikerülni, ezért érdemes vinned füldugód, ami tompíthatja a sírás zaját.

Ha előre lefoglaltad az ülést, ellenőrizd a jegyeden, biztos azt kaptad-e
Néha nem kapod meg azt a helyet, amit szerettél volna, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs remény. Jelezd a problémát az illetékesnél, hátha tudnak rajta még időben változtatni.

Tedd kényelmesebbé az utat!
A hosszú repülések kimerítőek lehetnek, tehát szerezz be mindent, ami kicsit kényelmesebbé teheti az utadat: ilyen például egy kényelmes nyakpárna, egy alvómaszk, vagy egy jobb füldugó.

Pakolj be némi rágcsálnivalót!
A repülőn sosem elég az étel. Ráadásul egy repülőút sokszor hosszú és unalmas is, nem csoda, ha néha csak úgy enni támad kedved. Pakolj be néhány saját nasit! 

Vigyázz te is a csendre és a nyugalomra!

Ahogy mások zavarhatnak téged, úgy te is zavarhatsz másokat azzal, ha túl hangosan hallgatod a zenét, vagy fennhangon beszélgetsz az ülőtársaddal, esetleg csörgeted a chipses zacskót. Figyelj oda te is mások igényeire! Ha pedig te utazol kisgyerekkel, akkor érdemes előre gondoskodni a kisgyerek szórakoztatásáról. Erről hasznos tippeket találsz ebben a cikkben.

Hátul utazni jobb!
Egy hosszú repülőútra érdemes a hátsó sorokban helyet foglalni. A gép kicsit ugyan zajos lehet, amikor a légiutas-kísérők dolgoznak, de jobb kiszolgálásban lesz részed, és a statisztikák azt mutatják, jobb azoknak a túlélési esélyeik, akik a gép hátuljában ülnek.

Nézz meg egy filmet!
Vagy kettőt. A hosszú távú járatokon ugyan vannak szórakoztató rendszerek a fedélzeten, de az is jó ötlet, ha otthon letöltesz a gépedre egy rég megnézendő filmet és azt játszod le az utazás során. Azért azzal számolj, hogy a repülési szórakoztatórendszerek képernyőjének minősége nem a legjobb, ez pedig könnyen agyonvághatja a filmélményt.

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top