nlc.hu
Utazás

Így élték túl a hatalmas vihart egy óceánjárón

„A hullámok az ötödik emeleti ablakokig értek, az emberek sikoltoztak” – Így élték túl a hatalmas vihart egy óceánjárón

Az utasok az életükért kiabáltak és utolsó üzeneteket írtak szeretteiknek a Saga Cruises óceánjárójáról, amikor a Vizcayai-öblön átkelve hatalmas vihar csapott le rájuk.
tenger, vihar

A Daily Mail cikkében több túlélő is arról mesélt, milyen volt a fedélzeten tartózkodni, miközben hatalmas hullámok csaptak le az hajóra, és nem lehetett tudni, hogy átvészelik-e a pokoli időjárást.

A Spirit of Discovery október 24-én indult el Nagy-Britanniából kéthetes útjára, de szombaton úgy döntöttek, hogy a közelgő vihar elkerülése érdekében az utolsó néhány napról lemondanak, és visszafordulnak az Egyesült Királyságba.

A Vizcayai-öbölben hajóztak, amikor utolérte őket a vihar, és 12:30 körül a körülmények olyan zordak lettek, hogy a hajó automatikus biztonsági rendszere működésbe lépett.

Az egyik utas elárulta a lapnak, hogy a fedélzeten tartózkodók az életükért kiabáltak, miközben kilenc méteres magas hullámok csaptak le a hajóra.

A viharos időben körülbelül 100 ember megsérült a hajójáraton, az utasok többsége hetven feletti volt.

A 60 éves Richard Reynolds, aki feleségével és idős szüleivel volt együtt a hajón, az átkelést az egyik legtraumatikusabb dolognak nevezte, amit valaha átélt.

Az egész élmény borzalmas volt. A hullámok az ötödik emeleti ablakokig értek, az emberek sikoltoztak, bútorok, tányérok és üvegek repültek minden irányba.

– emlékezett vissza a férfi, hozzátéve.

„Az utasok főleg csípőtörést szenvedtek, édesanyám elesett, szerencsére jól van, de az orvosi részlegben tartották, ahol valakit előtte kellett újraéleszteni. Ezek nem voltak apró sérülések. Az utasokat ilyen szélsőséges körülményeknek kitenni, majd szépíteni a történteket, teljesen elfogadhatatlan” – reflektált arra, hogy a hajó a közleményében kisebb sérülésekről beszélt az incidenssel kapcsolatban.

Az öt súlyosabban sérült utast a hajó orvosi központjában kezelték, és elővigyázatosságból kórházba szállították őket, miután a hajó végül megérkezett Portsmouth kikötőjébe.

Volt katona és tűzoltó vagyok, és sok traumatikus élményt éltem át a pályafutásom során, de ez a legrosszabbak között van

– mesélte a férfi.

Az utasok két napig a kabinjukban rettegtek (a hajó ugyanis megállt a vihar kellős közepén), teljesen felöltözve, mentőmellényben feküdtek az ágyban. Sokan üzeneteket írtak a telefonjukon a szeretteiknek, mert nem hitték, hogy túl fogják élni.

A társaság szerint a hajó megfelelően felkészült a várhatóan nehéz körülményekre. Reynolds azonban azt állítja, hogy a Saga Cruises prioritásként kezelte, hogy a hajó a következő hajóútra felkészüljön. Szerinte megúszták volna a szörnyű élményt, ha nem próbálja a hajó megelőzni a nyomában tartó vihart.

„Csak az érdekelte őket, hogy időben visszaérjenek a következő hajóútra” – magyarázta.

A Spirit of Discovery közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a hétvégén kihívást jelentő időjárási körülmények közé került, amikor megkezdte a visszatérést az Egyesült Királyságba.

„A hajó mindvégig biztonságos maradt, de a vihar miatt néhány vendég sérüléseket szenvedett. A fedélzeti orvosi személyzet azonnal ellátta őket. Bár az időjárás nyilvánvalóan kívül esik az ellenőrzésünkön, szeretnénk őszinte bocsánatot kérni minden érintettől, akik már biztonságban hazafelé tartanak a nyugodtabb tengeren” – írták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top