nlc.hu
Utazás

Rózsaszín tó Hawaiin

Rózsaszínűvé vált egy tó Hawaiin – a tudósok sem tudják, mitől

A különös látvány rengeteg kíváncsi tekintetet vonz.

Szokatlanul rózsaszínűvé vált a víz a Hawaii-szigetekhez tartozó Maui egyik tengerparti tavának – írja az rtl.hu. Egyelőre a tudósok is – akik október 30. óta figyelik a tó drasztikus színváltozását – találgatják, hogy pontosan mi történhetett.

Az állami egészségügyi minisztérium vízmintából nyert előzetes eredmények alapján nem valószínű, hogy mérgező algák okozzák a problémát. Ehelyett szakemberek úgy vélik, a szokatlan színárnyalat okai a sós vízben élő halobaktériumok lehetnek. A tó jelenlegi sótartalma kétszer magasabb, mint tengerekben mért érték, így ideális körülményeket biztosít a halobaktériumoknak.

A különös látvány rengeteg kíváncsi tekintetet vonz. A hatóságok további vizsgálatokig arra kérik az embereket, állataikat ne itassák a vízből és ne egyenek abból fogott halakat.

Nem ez az első ilyen alkalom. 2018-ban ugyancsak rózsaszínbe fordult két tó vize Oroszországban, Szamara közelében. A helyiek akkor arra gyanakodnak, hogy a közelben lévő gyárak szennyezték be valahogyan a tavak vizét. 2020-ban egyetlen éjszaka alatt lett rózsaszínű egy indiai tó vize, a szakértők akkor sem tudtak pontos választ adni. Argentínában 2021-ben vált pink színűvé két tó színe, akkor valószínűleg a környezetszennyezés hatására. Környezetvédők szerint a Chubut tartományban, Trelew várostól 30 kilométerre fekvő tavak színe azért változott meg, mert a térségben működő halászati üzemek beléjük ürítik szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert. A Rawsonban működő, főleg homárt és tőkehalat exportáló halfeldolgozók, az ottani lakosság lázongása miatt nem tudtak a szokásos helyen megszabadulni szennyvizüktől, így azok is a Corfóba és a közelében fekvő másik sekély tóba ürítették a hulladékukat.

Egyébként számos rózsaszínű tó létezik a világban, melyek esetében többnyire egy Dunaliella salina nevű, sós vizet kedvelő alga elszaporodása okozta a színváltozást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top