nlc.hu
Utazás

Napóleon világjáró vándorpénisze

Kézről kézre járt Napóleon levágott pénisze halála után

1821-ben bekövetkezett halálát követően Bonaparte Napóleon hímtagját állítólag eltávolították, és azóta a lelkésztől az amerikai urológusig mindenki birtokolni akarta.

Bonaparte Napóleon, a francia császár katonai zseni volt, aki egy alkalmas pillanatban, a francia forradalom bukása közepette uralomra tört az országban, és birodalmát Európa jelentős részén és azon túl is kiterjesztette. Napóleon ambíciója azonban bukásához vezetett. A waterlooi csatában elszenvedett veresége után lemondott trónjáról, és a britek arra kényszerítették, hogy élete hátralevő részét száműzetésben, Szent Ilona szigetén élje le. Itt halt meg 1821. május 5-én, 51 éves korában.

Halálának körülményei már eleve találgatásra és számos szóbeszédre adtak okot annak ellenére, hogy az eredeti boncolási eredmények szerint a francia császár gyomorrákban halt meg. Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy befolyásos férfiak attól tartottak, hogy a volt császár megszökik a száműzetésből, és visszafoglalhatja Franciaországot, ezért módszeresen megmérgezték: arzént tettek a borába vagy az ételébe.

Ezt az elképzelést támasztaná alá az is, hogy Napóleon hajának tanulmányozása magas arzénszintet tárt fel, de a kritikusok szerint a korabeli gyógyszerek és számos használati tárgy is tartalmazott mérgező elemet. Egy átfogó orvosi tanulmány szerint azonban az eredeti diagnózis (gyomorrák) bizonyítékai megingathatlanok, már csak azért is, mert ugyanebben a betegségben hunyt el apja és nővére is. Ráadásul a kutatók a történeti adatokban nem találtak semmit, ami arzénmérgezésre utalna, mint például a szíven belüli vérzés. Amit viszont találtak, az erős bizonyíték a gyomorrákra: gyors fogyás, a gyomor-bélrendszeri vérzésre utaló szemcsés anyaggal teli gyomor, nagy kiterjedésű elváltozás a gyomorban.

Halálának körülményei azonban nemcsak e kételyek, összeesküvés elméletek miatt rendhagyóak. A császár boncolásánál ugyanis  az egyik orvos igencsak furcsa döntést hozott – máig nem tudni, miért: 

levágta Napóleon hímtagját, és egy papnak adta, aki aztán Korzikára csempészte.

 

És a történet még ennél is furcsább fordulatot vett.

Mi történt Napóleon péniszével?

Napóleon hatalmas befolyással bírt a történelem folyamán, és mint ilyen, életét számos történész és tudós vizsgálta alaposan az évek során. A történelem más alakjaihoz hasonlóan az egykor Napóleonhoz tartozó tárgyakat is nagyon keresik a gyűjtők – beleértve a lenyisszantott hímtagot. De mi ez a bizarr őrület Napóleon pénisze körül?

napóleon halálos ágyán

Napoleon halálos ágyában, 1821, Kép: Raymond Guyot, [H. Floury, Paris, 1921] Forrás:Getty Images

Nos, nem ez az első alkalom, hogy egy történelmi személyiség pénisze ekkora visszhangot kelt. Számos mítosz és legenda keringett Raszputyin péniszével kapcsolatban is, amelyet állítólag formaldehidbe tettek, és a szentpétervári Erotikai Múzeumban mutattak be. Napóleon hímtagja azonban más okokból is híres.

Napóleon halála után orvosa, Francesco Antommarchi eltávolította a hímtagját, és egy Anges Paul Vignali abbé nevű papnak adta. Vignali ezután Korzikára csempészte a péniszt. A lelkész ott vérbosszú áldozata lett, de halála előtt a hímvesszőt a családjára hagyta – és ők 1916-ig megtartották a szervet.

Innentől Napóleon péniszének tulajdonjogát egy brit gyűjtőre ruházták át. Aztán 1924-ben egy amerikai vásárló megvásárolta a péniszt, és egy igényes bársonydobozba helyezte. A hímtagot később, 1927-ben New Yorkban kiállították. Az a hír járta, hogy a szerv ekkorra úgy nézett ki, mint egy darab bőr vagy egy töpörödött angolna. Sajnálatos tény ugyanis, hogy miután péniszét eltávolították, nem tárolták megfelelően formaldehidben vagy más olyan anyagban, amely segített volna kiállni az idő próbáját.

Ez idő tájt a francia kormány megkapta az esélyt, hogy visszavásárolja Napóleon hímtagját, de visszautasították az üzletet – és még azt sem ismerték el, hogy valóban létezik. Ahelyett tehát, hogy a francia kormány tulajdonába került volna, Napóleon hímtagja többször is tulajdonost cserélt, mielőtt Dr. John K. Lattimer urológus, a Columbia Egyetem professzora meg nem vásárolta a nemi szervet mindössze 3000 dollárért egy aukción.

Hol van ma Napóleon pénisze?

John Lattimer elismert urológus volt, de sokféle hobbit űzött. Ballisztikai szakértő és történelmi emlékek gyűjtője is volt. Nevezetes volt arról is, hogy a nürnbergi perek során magas rangú nácikat kezelt, és ő lett az első nem kormányzati orvosszakértő, aki megvizsgálhatta a John F. Kennedy meggyilkolásával kapcsolatos bizonyítékokat. Lattimernek olyan dolgok voltak a tulajdonában, mint Abraham Lincoln vérfoltos gallérja, és a bizonyos pénisz, mely alig több, mint 2,5 cm volt (ne legyünk szarkasztikusak, nyilvánvalóan a nem megfelelő tárolási körülmények miatt töpörödött össze ennyire).

Napóleon

Fotó: Getty Images

A pénisz ma Evan Lattimer, a professzor lányának tulajdonában van. „Apa úgy gondolta, hogy az urológiának nem szabad vicc tárgyának lennie – mondta Lattimer, aki a császári péniszről megjegyezte, „nagyon kicsi, de arról híres, hogy kicsi. Szerkezetileg tökéletes, az egyetemen végzett röntgen és egyéb vizsgálatok bebizonyították, hogy nyilvánvalóan az, ami. Lattimer történelmi kincsként tekint a darabra, és csak 10 embernek engedte meg, hogy megnézze. Egyikük Judith Pascoe, a The New York Times szerzője volt, aki úgy írta le a péniszt, hogy „alig lehet felismerni emberi testrészként”, és a hitelessége sem egyértelmű. A műtárgyat ráadásul soha nem fényképezték vagy filmezték le.

Furcsa és bizarr, hogy amennyiben tényleg igaz, milyen hosszú utat tett meg a szerv, mielőtt megtalálta volna végleges helyét New Jersey-ben. Elmondható, hogy 

Napóleon pénisze messzebbre kalandozott a világban, mint a császár maga valaha.

 

Szent Jobbtól a Mikulás csontjaiig

Míg mi magyarok a Szent Jobbal, a nemzeti és katolikus ereklyével büszkélkedhetünk, amely feltételezhetően Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze, addig a franciák Napóleon péniszével. Az olaszok pedig Mussolini agyát birtokolják. 1966-ban, huszonegy évvel Benito Mussolini kivégzése után, Amerika az egykori olasz diktátor agyának egy részét visszaadta özvegyének. Rachele Mussolini memoárjában azt írja, az amerikaiak bizonyára „tudni akarták, mitől lett diktátor”, ezért eltulajdonították agyának egy darabját. Kiderült, hogy az Egyesült Államok kormánya mintát kért a Duce agyából, állítólag tényleg a pszichopátia tanulmányozására. Boleyn Anna szíve is sokáig is egyfajta ereklye volt: VIII. Henrik állítólag kitépette, és egy szív alakú koporsóban tartotta a suffolki templomban, mígnem 1836-ban felfedezték a szervet, és eltemették a templom orgonája alá. Azt mondják, Mikulás, azaz Szent Miklós csontjait is nagy becsben tartották, míg el nem lopták azokat. Az olasz városban, Bariban máig felvonulással és tűzijátékkal emlékeznek meg a szent csontjairól, melyekről azt tartják, hogy elszórva vannak a világban: Barin kívül megtalálhatóak még Velencében, Franciaországban és Virginia államban is.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top