nlc.hu
Utazás

Íme a világ egyik legnagyobb szellemvárosának története

Félelmetes szellemváros lett az egykori ciprusi üdülőövezetből

Rémisztő történettel bír a világ egyik legnagyobb szellemvárosa, amely Cipruson található. Mit gondolsz, te hajlandó lennél betenni a lábad?

Azok, akik csak a bulik és a fehér homokos tengerpartok kedvéért érkeznek Ciprusra, talán nem is tudják, hogy milyen különleges helyszínt is rejt magában a sziget. Itt található meg ugyanis a világ egyik legnagyobb szellemvárosa, amely 1974 előtt népszerűségében a Francia Riviérával is vetekedett. De mégis mi történt ezzel a régen gyönyörű és modern – ma már inkább félelmetes és a régmúlt időket idéző – üdülővárossal?

Az egykor a legnagyobb üdülőhelyekkel vetekedő várost ma már újra elkezdte birtokba venni a természet (Fotó: nlc)

Az egykor a legnagyobb üdülőhelyekkel vetekedő várost ma már újra elkezdte birtokba venni a természet (Fotó: nlc)

Az előzmények

A Cipruson élő két nagy népcsoport, a görögök és a törökök a történelem során folyamatos ellentétben álltak egymással ezen a szigeten. Ennek oka az volt, hogy a görögök szerették volna, hogy Ciprus teljes egészében Görögország részévé váljon. Míg azonban folyt a vita a két nemzet között, a Famagusta városához tartozó Varosha nemzetközileg is egy elismert és kedvelt turista célponttá fejlődött. Vakációzók tömkelege özönlött ide a világ minden tájáról, így Varosha olyan hírességek kedvelt üdülőhelye lett, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Jacqueline Kennedy vagy Brigitte Bardot – árulta el a Business Insider. A tömegturizmus megjelenésével azonban lépést kellett tartania a városnak, így az 1960-as és 70-es években a község tengerpartján hatalmas szállodaépületeket húztak fel. Végül 1970-re a város lakossága már meghaladta a 45 000 főt.

A város a hetvenes évek elejéig 45 szállodának, 60 apartmanszállónak, 99 üdülőközpontnak, 4469 lakóháznak, 21 banknak, 143 hivatalnak, 24 színháznak és mozinak, 25 múzeumnak, több száz étteremnek, 9 temetőnek, 8 iskolának, valamint körülbelül 3000 kisebb-nagyobb boltnak adott otthont. A virágzó kezdet azonban hamar pokollá fordult…

A kettészakadás

1974-ben minden változott. Ekkor kezdődtek el Cipruson ugyanis a török-görög etnikai harcok, amit előbb egy katonai puccs, majd a sziget harmadának török elfoglalása követett. A törökök egyébként 40 000 fős hadsereggel szálltak partra a sziget északi részén és két nap alatt foglalták el a mai napig is török fennhatóság alatt álló területeket.

Famagusta városából lakosok tízezrei menekültek el a török megszállás elől. A turistákat pár nap alatt evakuálta a ciprusi kormány, még pont időben azelőtt, hogy a török csapatok az Attila II. hadművelet során elfoglalták a várost. A török hadsereg ezek után hermetikusan lezárta a várost, és senkit sem engedtek be oda. Sokáig senki sem léphetett be erre a területre a török hadsereg katonái és az ENSZ képviselőin kívül. Végül 2017-ben megnyitották a várost a turisták előtt, amely azóta valódi látványossággá vált a szigeten.

Az üzletek, szállodák, boltok is vásárlók helyett már csak az enyészetre várnak (Fotó: Getty Images)

Az üzletek, szállodák, boltok is vásárlók helyett már csak az enyészetre várnak (Fotó: Getty Images)

Mintha egy időkapszulába lépnénk be

Varosha kihalt városa tehát évtizedek óta érintetlenül áll. A gyönyörű szállodák mára romos épületekké váltak, a tengerpartot és az egész várost pedig lassan benövi a gaz. Rengeteg személyes holmi is az épületekben maradt, az evakuálás során ugyanis csak a legszükségesebb tárgyakat vihették magukkal a menekülők.

„Mikor beléptem a kerítés falain belülre, olyan érzésem volt, mintha egy időkapszulába léptem volna be. Az elhagyatott, egyre romosabb házak olyan érzést is keltettek bennem, mintha egy katasztrófafilm egyik forgatási helyszínén járnék.

Sosem felejtem el azt a hangot sem, ahogyan a szél az egyik szálloda emeletén megállás nélkül csapkodott egy ajtót, amit már senki sem csukhat be.

A házak, éttermek, boltok és szállodák tömkelege mellett sétálva pedig majd kifacsarodott a szívem, amikor azokra a tulajdonosokra gondoltam, akiknek egyik pillanatról a másikra itt kellett hagyniuk az egész életük munkáját…” – vallotta meg egy helyszínen járt turista.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top