nlc.hu
Utazás

Élőben közvetítik az izlandi vulkánkitörést

Élő videón lehet követni az éppen zajló izlandi vulkánkitörést

Meglehetősen ijesztő a látvány.

Decemberben már evakuálni kellett Grindavík városát, akkor szerencsére nem következett be a legrosszabb. A helyzet azóta viszont csak rosszabb lett. Január 14-én helyi idő szerint reggel 8 órakor a Reykjanes-félszigeten, Izland délnyugati részén ismét nagy erővel tört ki egy vulkán. A kitörést több száz kisebb földrengés előzte meg, és a hatóságok azonnal megkezdték Grindavík város evakuálását. 

Az izlandi vulkánkitörés

Az izlandi vulkánkitörés (Fotó: Getty Images)

A szakértők már korábban jelezték, hogy több hónapba telhet, mire a vulkán lenyugszik, addig akár több kitörés is várható. Decemberben a magma 100-200 méteres magasságig csapott fel, ami sok katasztrófaturistát vonzott a helyszínre, a rendőrségnek pedig sok energiájába telt, hogy biztonságos távolságban tartsa őket.

Most azonban újabb kitörésről számolt be szombat este a Tűzhányó Blog szakmai Facebook-csoport szakértője is – melyet a Telex szúrt ki. „Nem több mint 30 perces földrengéses előjel után kezdődött meg a vulkánkitörés, helyi idő szerint 20:25-kor. Egy percen belül magas lávaszökőkút csapott fel, majd észak-déli irányban felhasadt közel 3 km hosszan a földfelszín és hosszú lávafüggönyben repültek ki az izzó lávacafatok. A kitörése helye a februári vulkánkitöréshez közel, attól kicsit nyugatabbra van. A Kék Lagúnát (itt kb. 700-an voltak) és Grindavíkot is sikerült időben, fél óra alatt kitelepíteni.

A lávafolyam részben déli irányban (Grindavík felé), részben nyugatra (Grindavík-Reykjavík közötti autóút felé) terjed, viszonylag gyorsan. A lávafolyam Grindavík északkeleti részén húzott földsáncot érheti el, ha így folytatódik a kitörés, akkor néhány órán belül

– írta Harangi Szabolcs vulkanológus.

Az internetnek köszönhetően most bárki élőben követheti az Izlandon történő eseményeket a Youtube-on.

Egyébként nem ez az első eset, amikor élőben közvetítenek egy vulkánkitörést. Tavaly nyáron a hawaii Kilauea vulkán kitörését lehetett nyomon követni percről percre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top