nlc.hu
Utazás

3700 km-t tekert Szőnyi Ferenc

Micsoda teljesítmény! A Himalájától egészen az óceánig tekert a magyar ironman, Szőnyi Ferenc

Volt, hogy éppen mínusz 9 fokban, vagy éppen 54 fokos hőségben kellett bicikliznie.

Szőnyi Ferenc a világon elsőként csinálta meg kétszer a húszszoros Ironmant. Nemrég pedig a Himalájától egészen az Indiai-óceánig kerékpározott. Az utat 149 óra alatt sikeresen teljesítette, összesen 3700 kilométert tekert Kashmirtól Kanyakumariig, ám a helyi közlekedéssel folyamatosan küzdenie kellett.

Elképesztő megmérettetésen van túl Szőnyi Ferenc - Forrás: RTL / Reggeli - videó

Elképesztő megmérettetésen van túl Szőnyi Ferenc – Forrás: RTL / Reggeli – videó

„A Himalája lábaitól egészen az Indiai-óceánig tartott ez a különleges kihívás. Két hét volt. (…) Nagyon sok versenyző nem érkezett be. Tavaly 16-an teljesítették. (…) Most ketten indultunk el. Nagyon érdekes szituációk voltak. Kashmirban gyakorlatilag katonai állapotok voltak. A pakisztáni határ közelsége és az itt kialakult politikai, gazdasági körülmények miatt veszélyes helyszín és időszak volt. Gyakran voltak áramszünetek. (…) Napról napra vándoroltunk, minden nap volt egy célpont. Reggel 6 órakor rajtoltunk, és megvolt adva korábban, hogy mekkora távot kell megtenni; naponta 260-320 km között. Vinnünk kellett magunkkal elég sok felszerelést, mert magunkat kellett ellátni. Egy jármű hozta utánunk a saját felszerelésünket, azt mindig este megkaptuk. Reggel elindultunk, és este találkoztunk a verseny szervezőivel”mesélte a Reggeliben az ultratriatlon-világbajnok, akinek napi tízezer kalóriát kellett bevinnie a szervezetébe, valamint legalább 14 liter vizet kellett meginnia, ám így is fogyott 8 kilót.

A sportember arra a kérdésre, hogy ‘amikor ilyen nagy távot kell megtenni, és tényleg csak egymagában van, akkor mentálisan mi zajlik a fejében?’, a következőket válaszolta: “Elsősorban integrálódni kell a környezethez, megszokni a közeget, ez nagyon nehéz dolog volt. (…) És amikor már megszokjuk, akkor rájönni, milyen az a szabályrendszer, amit a helyiek követnek.  (…) Nagyon nehéz beleérkezni és haladni ebben. Megszokja az ember egy idő után, és rájön arra, hogy a legnagyobb kincs és érték Indiában maga az ember”.

Szőnyi Ferenc arról is beszélt, hogy az extrém időjárási körülményekkel is meg kell birkóznia: “Ahonnan indultunk Kashmirból mínusz 6, mínusz 9 volt, hágókon, hóban kellett átkelni. Ahogy haladtunk Délre, egyre melegebbé vált. A legextrémebb, amit a műszer mutatott, 54 fok volt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top