nlc.hu
Utazás

Megállapodott az Opera vezetése és a szakszervezet

Vége a sztrájknak, megállapodott az Opera vezetése és a szakszervezet

A bizonytalankodókat előadás közben is beengedik a Don Giovannira.

A Magyar Állami Operaház Facebook-oldalán bejelentették, hogy a vezetőség és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében.

„A mai Don Giovanni-előadás és Máté-passió hangverseny már zenekari és énekkari részvétellel valósul meg, és az OPERA soron következő produkciói is az eredeti évadterv szerint szerepelnek a műsoron. Azokat, akik a bizonytalanságból adódóan nem indultak el korábban, az előadás közben is beengedjük a Don Giovanni-produkcióra”

– írták posztjukban, amiben köszönetet mondtak a nézőknek és kollégáknak kitartásért és türelméért.

Néhány héttel ezelőtt nagy botrány tört ki, miután Bogányi Tibor karmester és rendező visszalépett a Carmina Burana dirigálásától, állítása szerint ugyanis egy főigazgatói utasítást kapott arról, hogy az előadást kettévágva, félórás szünettel kell tartani, hogy növeljék a büfé bevételét.

A drónnal készített képen a Magyar Állami Operaház 2023. május 9-én

A drónnal készített képen a Magyar Állami Operaház 2023. május 9-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Majd néhány nappal ezelőtt az Operaház dolgozói sztrájkba kezdtek, és 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot követeltek. Ugyan a sztrájk ellenére voltak előadások, de nem egészen a megszokott formában zajlottak, hiszen többek között nem lett elbontva a Don Giovanni díszlete, illetve volt, hogy a zenekar nem vette fel a munkát, és zongorkíséret volt csak.

Mint a 444.hu írja, csütörtökön este szenvedélyes csörték zajlottak az Operaház főigazgatója és a zenekar tagjai között, de ez kimozdította az ügyet a holtpontról, és sikerült átbeszélniük a legfontosabb problémákat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top