nlc.hu
Utazás
Szlovákia látnivalói és szállásai

Lombkoronától a földi paradicsomig: a páros romantika Szlovákiába csábít

Egy ország, öt helyszín, millió közös pillanat. Ha ezen a nyáron a romantika van napirenden, akkor Szlovákia tetszeni fog – mi jó szívvel ajánljuk.

Amikor a párommal kitaláltuk, hogy szeretnénk új helyeket felfedezni, ő volt az, aki bedobta: „menjünk Szlovákiába”. Reméltem, hogy minimum Bali vagy a Seychelle-szigetek lesz terítéken, ám végül úgy alakult, hogy beadtam a derekam, és őszintén mondom, egy pillanatig sem bántam meg! Szlovákia sokszínűsége magával ragadó, és ha az ember szereti a romantikus kalandozást, akkor minden szegletét érdemes felfedezni.

Egy álom beteljesül

Azt már az elején tudtuk, hogy szeretnénk egy hétvégét eltölteni egy lombházban. Mindkettőnk számára bakancslistás tétel volt ez régóta, és az ország, mint kiderült, igazi lombház-nagyhatalom! A Kačín erdőparkban, a Pozsony melletti Vaskutacskán (Železná studnička), de a neves borvidéken található Szentgyörgyön (Svätý Jur), Trencsénteplic (Trenčianske Teplice) fürdővárosában vagy a mesebeli váráról híres Bajmócon (Bojnice) is található egy-egy lombkoronaszállás, ami pont annyira vadregényes, amilyennek hangzik. Ezekben ugyanis – a legtöbben – nincs sem áram, sem internet, a zuhanylehetőség a szabadban történik, igazi időutazás, aminek során az ember megtapasztalhatja a régi idők nyugalmát, amikor még nem Netflix és TikTok előtt töltöttük a szabad óráinkat.

Lombház

TREE HOUSE (Bojnice)

Mi például rengeteget beszélgettünk, önismereti társasokkal játszottunk, hamar ráhangolódva egymásra. Persze elsőre furcsa volt, milyen az, amikor nincs rohanás, nincs mókuskerék, amikor nem a város zaja hallatszik be a nyitott ablakon át… De az ember a jóhoz hamar hozzászokik.

Szemeztünk egyébként azzal is, hogy egy kutyicában szállunk meg, ami tulajdonképpen egy luxusüdülő, szintén térerő és tévé nélkül. Ezek az Újbánya (Nová Baňa) királyi városhoz tartozó Štále település melletti lankákon találhatók, és remek programokat kínálnak. Például a közeli „tajchban”, azaz bányatóban való fürdőzés is csábítóan hangzott, akárcsak a festői Hodrushámor (Hodruša-Hámre) község felfedezése is, mi mégis a lombháznál maradtunk. Cserébe viszont kilátásba egy újabb kiruccanás lehetőségét – akárcsak a következő szálláslehetőségeket –, az ugyanis már biztos, hogy először, de nem utoljára jártunk az országban.

Kutica

KUTICA (Nová Baňa)

A hétvége kimaxolva

Bár egyikünk sem az a sátrazós típus, felmerült bennünk, hogy A ForRest Glamping luxussátrait is érdemes lenne kipróbálni. A Bacsófalvi-tó (Počúvadlianske jazero) melletti kiváló elhelyezkedésének köszönhetően a türkizkék „taichok”, azaz bányatavak, vagy az UNESCO-világörökséghez tartozó mesés Selmecbánya (Banská Štiavnica) is könnyen elérhető távolságban vannak. Ráadásul mi lehetne annál romantikusabb, mint együtt nézni a csillagos eget a Selmeci-hegség érintetlen lankáin, miközben alig néhány méterre pattog a tábortűz? Filmbeillő jelenet, ami még minket is megmozgatott, hiszen ez a sátorozás nem pont az, ami az embernek elsőre beugrik.

ForRest Glamping

ForRest Glamping (Štiavnické vrchy)

Akárcsak a lakóhajó bérlése a Szentmáriai-víztározón (Liptovská Mara). Az AQUACHILL lakóhajón eltölteni egy éjszakát talán még a luxussátrazásnál is izgalmasabban hangzik. Ráadásul, ha már a környéken jár az ember, akkor jó alkalom, hogy megnézze Liptó várát (Liptovský hrad) vagy ellátogasson a Tatralandiába, Szlovákia legnagyobb aquaparkjába. Az egész körülbelül 3 percre van autóval, de ha szeretnénk élvezni a tájat, akkor bő fél óra alatt sétával is megközelíthető.

AQUACHILL lakóhajó

HOUSEBOAT AQUACHILL (Liptovská Mara)

És ez még nem minden. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park minden túlzás nélkül az egyik legszebb és legromantikusabb helyszín, ami olyan kikapcsolódást nyújt, hogy legalább egyszer az életben érdemes megtapasztalni. A Lake Forest Dedinky egy luxusjakuzzival és eredeti finn szaunával felszerelt dizájnház, ami az Imrikfalvi-víztározóra (Palcmanská Maša) néző kilátással nyűgözi le az oda látogatókat. Kiránduláshoz a Tamásfalvi-kilátót (Tomášovský výhľad) érdemes felfedezni, a legromantikusabb azonban – véleményünk szerint – a Száraz-Fehér-völgy (Suchá Belá). Miért? Mert létrái és lépcsői mesés vízesés között visznek végig, elég csak megnézni a képeket, hogy az ember vágyakozzon utána. Ha pedig már természetközeli élmény, akkor a HZS Kysel ferratát sem érdemes kihagyni. Vízesései és a szurdok látványa egész egyszerűen Disney-mesébe illő.

Ferrata HZS Kyseľ

SLOVAKIA TRAVEL(Slovenský raj)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top