nlc.hu
Utazás
Életet menthet, ha felfigyelsz ezekre a jelekre!

Életet menthet, ha felfigyelsz ezekre a jelekre!

Ha odafigyelsz ezekre a tünetekre, akkor nem csupán magadon, de szeretteiden is kellő időben észreveheted a kiszáradás tüneteit.

A dehidratáció különösen veszélyes lehet a nyári melegben, pláne hőségriadó kellős közepén, hiszen a test izzadás útján próbálja hűteni magát, ezáltal pedig jelentősen megnövekszik a szükséges, napi folyadékbevitel mennyisége. Amennyiben szervezetünk elkezd kiszáradni, széles spektrumon jelez, a következmények pedig könnyű tünetektől egészen a súlyos egészségügyi problémákig terjedhetnek. Otthonunkban még viszonylag könnyű dolgunk van egy-egy újabb pohár vízért nyúlni, ha azonban éppen nyaralásunkat töltjük, a látnivalókkal vagy éppen a strandolással elfoglalva elképzelhető, hogy kevésbé vesszük észre: itt az ideje hidratálni.

Miért van az, hogy néhányan nem éreznek szomjúságot?

Az emberi test természetes módon jelzi a szomjúságot, amikor folyadékra van szüksége, azonban egyeseknél ez a jelzés gyengébb lehet vagy akár teljesen hiányozhat. Időseknél például előfordul, hogy a szervezet vízháztartásának szabályozása megváltozik, ez áll annak hátterében, hogy csökken a szomjúságérzetük, okozhatja azonban mindezt néhány gyógyszer, bizonyos egészségügyi állapotok vagy egyszerűen a szokások és az életmód. Ha figyelünk a tünetekre, akkor akár szeretteinknek is észrevehetjük annak jelét, hogy fontos lenne vízhez jutnia, az pedig különösen fontos szempont, hogy a dehidratáció fokozottan veszélyes lehet a gyermekekre és az idősebbekre, mivel szervezetük érzékenyebben reagál a folyadékvesztésre.

Apróbb változtatások is segíthetnek

Hasznos megoldás, ha emlékeztetőket állítasz be telefonon vagy más eszközön, mely figyelmeztet arra, hogy rendszeresen igyál egy pohár vizet, például minden órában. Ha a sima víz unalmasnak tűnik, ízesítsd természetes módon, például citrommal, uborkával vagy mentával, hogy kellemesebb legyen. Fogyassz magas víztartalmú ételeket, például görögdinnyét, uborkát, zellert, salátát, szuper megoldás étkezéskor az is, ha nem marad el a leves, legyen szó akár hideg, akár meleg változatáról. Egy hordozható palack vagy kulacs pedig folyamatosan veled lehet, bármikor elérhetővé válik a víz, jelenléte pedig emlékeztet is arra, hogy ne felejts el inni belőle.

Száraz, viszkető szem

A szervezet vízmegtartó mechanizmusai miatt kevesebb könny termelődik csökkent folyadékbevitel esetén, ez pedig kellemetlen, irritált, száraz szem érzéséhez vezet. Jól észrevehető tünet lehet szeretteinken a szokásosnál gyakoribb pislogás és a szem dörzsölése is.

Kellemetlen szájszag

Nem csupán könnyből, de nyálból is kevesebbet termel a test, amikor kevés folyadékkal kell gazdálkodnia. A csökkent nyálmennyiség nem tudja hatékonyan öblíteni a szájat, ez rossz szájízhez, kellemetlen szájszaghoz vezet. Hosszabb távon pedig ráadásul fokozottan nő a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulásának kockázata is.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Fáradtság, bizonytalanságérzet, szédülés

A folyadékhiány okozta anyagcserezavar miatt energiahiánytól kezd szenvedni a szervezet, csökken a vérnyomás, lassul a vérkeringés. Szédülés, bizonytalanságérzet, kimerültség érzése gyötörhet bennünket, amely azon túl, hogy rendkívül kellemetlen, még a balesetek esélyét is megnöveli.

Sötét színű vizelet

Ha a vizelet sötét sárgává, borostyánszínűvé változik, szaga pedig erősebbé válik, az jelzi, hogy a szervezet próbálja megtartani a vizet az alacsony folyadékbevitel miatt. Ez az oka annak, hogy koncentráltabb formában távozik a vizelet, mely hosszabb távon akár vesekő kialakulásához is vezethet. Az pedig további probléma, hogy ilyenkor jóval ritkábban érezzük, hogy fel kell keresnünk a mellékhelyiséget, csökken a vizeletkiválasztás, ennek következtében pedig felhalmozódhatnak a toxinok a szervezetben.

Száraz ajkak, nyelv és bőr

A kicserepesedett, fehéressé vált ajkak, a száraz bőr és nyelv felhívja a figyelmet rá, hogy a szervezet nem tud elegendő folyadékot biztosítani a bőr és nyálkahártyák hidratáláshoz. Átmenetileg inkább csak kellemetlenséget okoz, középtávon azonban már berepedezhet a hámréteg, sebek és sérülések is kialakulhatnak rajta.

Fejfájás

A dehidratáltság miatt az agy kevesebb oxigénhez jut, fejfájással jelzi, hogy szükséges volna a folyadékpótlás. Ha időben észrevesszük a tünetet, akkor enyhébb fájdalommal megúszhatjuk, ha azonban nem foglalkozunk vele, akkor akár migrén is kialakulhat, a koncentrációképesség pedig jelentősen csökkenhet.

Gyors szívverés

A dehidratáció miatt lelassult vérkeringést a szervezet megpróbálja kompenzálni, ez pedig könnyen okozhatja az erős, szapora szívdobogásérzés tünetét, ráadásul megnövekedhet a szív- és érrendszeri problémák kockázata is.

Zavartság

Az agy elégtelen oxigénellátásra koncentrációs zavarokat, zavarodottságot, dezorientációt okozhat, megnövekedhet a mentális problémák, a szorongás esélye is, súlyosbodhatnak a mentális betegségekből eredő tünetek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top