Utazás

Több évtizede javul a Balaton vízminősége

Míg a világ más tájain elkeserítő a helyzet, a magyar tenger egyre jobb formában van.

Az amerikai Stanford egyetem és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei az algavirágzás jelenségét kezdték tanulmányozni – írja az Időkép. A globálisan előforduló jelenség okainak feltárása érdekében a Landsat műhold felvételeit felhasználva hat kontinens 33 országában összesen 71 tó vizét vizsgálták meg. A kutatásban azok az állóvizek vehettek részt, amelyeknek 100 négyzetkilométernél nagyobb a kiterjedése, valamint közel azonos körülmények jellemzőek rájuk, például a földrajzi elhelyezkedésük és az emberi beavatkozás mértéke.

A nagyszabású kutatás során 28 év alatt készült, összesen mintegy 32 000 felvételt hsonlítottak össze. Olyan területeket kerestek, ahol erős infravörös jelek észlelhetőek, ez utal ugyanis az úgynevezett fitoplanktonok virágzására. Az algavirágzásnak is nevezett jelenség, bár kétségtelenül látványos, káros hatással van a vízi élővilágra, de akár az emberre is veszélyes lehet mérgező vegyületei miatt. Emellett negatív hatással van az ivóvíz-ellátásra, a mezőgazdaságra, halászatra és a turizmusra is: csak az Egyesült Államokban évente mintegy négymilliárd dolláros kárt okoz az algák elszaporodása.

Évtizedek óta javul a Balaton vízminősége

A Landsat-műhold 2019-es felvétele a Balatonról (Fotó: NASA)

A kutatók az 1984 és 2012 között készült felvételek elmezését követően kimutatták, hogy a nyári, maximális algavirágzás mértéke a 71 tó közül 48 esetben növekedett, ami az összes állóvíz 68 százalékát jelenti. 

A vizsgál állóvizek közül mindössze hat esetben tapasztaltak javulást a kutatók. Ezek egyike a Balaton, ahol tartós javulást lehetett kimutatni az illetékesek évtizedek óta tartó erőfeszítésének köszönhetően. A “magyar tengernél” csökkent a vízbe kerülő szennyező anyagok mértéke, a víz hőmérséklete pedig csupán csekély mértékben emelkedett. 

További cikkeink a Balatonnal kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top