Utazás
Szponzorált tartalom

Gyomorbarát ételek a görög, olasz és horvát partokról

Egy külföldi vakáció sokszor jár gyomorproblémákkal, hiszen a megszokott ételekhez képest új ízeket fedezünk fel, arról nem is beszélve, hogy maga az utazási stressz sem tesz jót az emésztéségnek. Tettünk hát egy kis online kiruccanás, hogy megnézzük, a magyarok legkedveltebb célországaiban mik azok a finomságok, amik kímélik a hasunkat, és aggodalom nélkül lakmározhatunk belőlük.

Egy idegen ország sajátos ízvilága szinte mindig puffadást idéz elő, de ezért semmi esetre se mondjunk le arról, hogy közelebbről is megismerkedjünk a helyi konyhaművészet különlegességeivel. Ha nagyon érzékeny a gyomrunk, a kellemetlen puffadás ellen legyen nálunk valamilyen gyógyszer, vagy válogassunk olyan specialitások közül, amik kevésbé terhelik meg az emésztésünket. Íme, néhány ötlet ez utóbbira a görög, horvát és olasz gasztronómiából.

Külföldön valószínűleg eszünk majd olyat, ami felpuffaszt. Ez azonban ne tartson vissza a helyi gasztronómia felfedezésétől!

Külföldön valószínűleg eszünk majd olyat, ami felpuffaszt. Ez azonban ne tartson vissza a helyi gasztronómia felfedezésétől!

Olaszország

Bresaola
A Bresaola egy levegőn szárított, sózott, érlelt marhahús, ami Olaszországból származik. 98 százalékban sovány és édes színhúsból áll, gyakorlatilag nem tartalmaz se zsírt, se szénhidrátokat, azonban rendkívül magas a fehérjetartalma. Néhány étterem magában és nyersen tálalja, máshol arugula salátával vagy parmezán sajttal szerepel az étlapon.

Brodetto di Pesce (halleves)
A Brodetto di Pesce névre hallgató, pikáns halleves csordultig van tenger gyümölcseivel: fehér hallal, kagylóval, rákkal (és sok egyébbel, amit aznap frissen tudnak tálalni), paradicsommal, kakukkfűvel, fokhagymával, hagymával, és mindezt megbolondítják egy kevés fehérborral.

Horvátország

Zágrábi szelet
A horvát főváros konyhájának egyik legismertebb étele a zágrábi szelet, azaz a zagrebački odrezak, amely népszerűségét a hozzávalók, a textúra és az ízek ízletes kombinációjának köszönheti. A zágrábi szelet tulajdonképpen egy sonkával és olvadt sajttal töltött, panírozott borjúszelet, amely az ismertebb bécsi étel, az egyszerű rántott, további hozzávalók nélküli Wiener Schnitzel gazdagabb változata. Habár manapság másfajta húsból is készítik, mint a sertés, a pulyka vagy a csirkehús, a borjúhúst tekintjük eme hagyományos recept alapvető hozzávalójának. Az éttermekben a zágrábi szeletet egy szelet citrommal tálalják, melynek savassága kiválóan illik a panírozott húshoz, a leggyakoribb körete pedig a sültkrumpli, vagy a rizi-bizi, azaz zöldborsós főtt rizs.

Komižai töltött lepény – Komiška pogača
A komižai töltött lepény egy aromás-sós, horvát étel, mely nevét a Vis szigeti kistelepülésnek, a Hum hegy lábánál elhelyezkedő bájos Komižának köszönheti. Mivel egy hosszú halászhagyományokkal rendelkező településről van szó, nem meglepő a tény, hogy ennek a településnek az őshonos étele sózott halat tartalmaz, melyet a tengerpartunk halásztelepülésein már emberemlékezet óta készítenek. A komižai pogácsa alapanyaga a kelt tészta, mely vöröshagyma, friss paradicsom vagy forrázott paradicsom, sózott hal, mint amilyen a szardínia vagy szardella, fűszerek és kapribogyó keverékét rejti magában. A komižai pogácsát általában kockákra vágják, gazdag töltelékje miatt pedig szaftos és megnyerő, de kiváló tízórai, uzsonna, vagy akár főétel. Figyelemmel arra, hogy sós ételről van szó, jól illenek hozzá a vörösborok vagy a sör és éppen egy szelet komižai töltött lepény felfrissíti a napsütésben eltöltött hosszú nap után.

Görögország

Paradicsomos bárányragu – arnaki kokkiniszto
Igazán eredeti étel a tejszínes, spenótos bárányragu, melyet csicseriborsóval tesznek dúsabbá, és amelyhez leginkább a finom házi fehérkenyér illik. Ez utóbbi fogyasztása azonban inkább mellőzendő azoknak, akik hajlamosak a puffadásra. Görögországban egyébként gyakran kerül az asztalra bárányhús, és sokan vallják, hogy a görög báránynak összetéveszthetetlen íze van attól, hogy a jószág ideális esetben a vadon termő kakukkfű, rozmaring, majoránna hármasát fogyasztja nap, mint nap, s ennek köszönhetően húsa egyedülállóan ízletes lesz.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top