nlc.hu
Utazás

Gasztronómiai különlegességek Bükfürdőn

Palacsinta és kalinkó – mennyei finomságok Bükfürdőn

Vasi pecsenye, vasi totyogós palacsinta, Bükfürdői Esszencia, és különleges termelői piac. Mit együnk, és hol vásároljunk, ha Bükfürdőn járunk?

Termelői piac és Bükfürdői Esszencia

Ha nemcsak élményeket, és emlékeket szeretnénk hazavinni a bükfürdői nyaralásból, akkor irány a Termelői Piac, ahol tavasztól őszig, minden pénteken (16:00-20:00 óra között) a helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálják portékájukat, köztük: húsárut, zöldgséget, gyümölcsöt, savanyúságot, süteményeket, kézműves termékeket, házi sajtokat (kecskesajt), mézet, méhészeti termékeket, horgolt csodákat, kürtőskalácsot, réteset, bort, szőlőlét, tyúktojást, fürjtojást, homoktövist, parajdi sót…

A farm-to-table, vagyis a termelőtől az asztalra! Ennek jegyében a piacon fellelhető árusok csakis olyan termékeket kínálnak a környék lakóinak és az ideérkező turistáknak, amelyek  hagyományos eljárással, helyben vagy a közelben készülnek és magukban hordozzák a fürdőváros és szűkebb környezetének ízét és zamatát. Ennek garanciája, a bükfürdői turisztikai menedzsmentszervezet alatt működő Bükfürdői Esszencia® márkanév.

Bükfürdői Esszencia

Termelőipiac-életkép

De a védjegyoltalom alá helyezett márkanévvel- és jelzéssel  ellátott termékekkel már nemcsak a termelői piacon, hanem a helyi vendéglátóhelyeken is találkozhatunk, mivel minden olyan étterem jogosult a megkülönböztetésre, ahol helyi termelők alapanyagait használják fel ételek elkészítéséhez..

Büki Gasztrofesztivál

Bár 2020-ban a járvány közbeszólt, de már 14 éve Bükfürdőn rendezik a Gyógy-Bor Napok – Büki Gasztrofesztivált, amelyet hagyományos a nyári hónapokban tartanak. A különböző kulturális programok mellett természetesen a helyi gyógyfürdő és a környék gasztronómiai különlegességei a főszereplők. 

Bükfürdő gasztro élmények

Bükfürdő gasztroélmények

A gasztroudvarban minden a hagyományos, helyi, egészséges ételekről szól. A termelői piac árusai szinte valamennyien jelen szoktak lenni a fesztiválon, és magyar bortermelők finomságaival is találkozhatunk. De meghívott vendégek segítségével megtanulhatjuk elsajátítani egy-egy  helyi különleges ételek elkészítését is. 

Az ínyenc finomságok mellett helyet szoktak kapni a kirakodóvásárokban a hagyományos magyar kézműves kultúrát és népi mesterségeket bemutató árusok is. A kulcsszó itt is a hagyomány, vagyis az értékőrzés és értékteremtés. 

Bükfürdői palacsintakülönlegesség

Nehéz lenne olyan embert találni, aki ne szeretné a palacsintát. Vannak, akik a kakaósat imádják, mások a lekváros, vagy a túrós palacsintára voksolnak, megint mások egy igazi nagyágyú, a hortobágyi húsos palacsinta rajongói. És akkor még a réteslapba tekert meggyes, mákos és túrós palacsintáról nem is beszéltünk.  Ha Bükfürdőn járunk, akkor a vasi totyogós palacsinta a kihagyhatatlan gasztronómiai fogás. Ezt a finomságot egyébként a bükfürdői Bistro 1 étlapján is megtalálhatjuk. 

A totyogós palacsintát számos megyében szívesen készítik, ám a hozzávalók emiatt gyakran változnak is. Édes palacsintáról van szó, amit többségében túróval és tejföllel töltenek meg, majd sütőben aranysárgára sütik. Régiónként eltérő ugyan, de tálaláskor több helyen öntik nyakon a palacsintát cseresznyéből vagy meggyből készült lekvárral is.

Bükfürdői totyogós palacsinta

Bükfürdői totyogós palacsinta

Bükfürdőn egy másik finomságot is érdemes megkóstolni, ez pedig a kalinkó. A jellegzetes formájú kalácsot általában esküvők, lakodalmak alkalmával készítik a környéken. A hüvelykujjnyi vastagra sodort tésztát karika alakúra, rácsban fonják meg, úgy, hogy a közepén egy nagyobb lyuk maradjon. A lyuknak akkorának kell lennie, hogy egy boros üveg nyaka beleférjen. A hagyomány szerint, amikor a menyasszonyt a vőlegény házához kísérik, egy boros üvegre húzzák rá a kalinkót, erről mindig le-letörnek egy kisebb darabot, s a lagzis menetből dobálják az utcán bámészkodóknak. De ilyen kemencében sült, különleges kalácsot küld ajándékba az ifjú pár a rokonoknak az esküvő után.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top