nlc.hu
Viseld tovább

Örök- és alapdarabok a női ruhatárban

Így válassz ruhát, ha igazán stílusos szeretnél lenni – a stílustanácsadó tuti tippjei

Több szempont is van, amit figyelembe kell venni, ha olyan gardróbot szeretnénk, amiben minden darab tökéletesen illik hozzánk, és nem kell azokat félévente, évente lecserélni. Egy stylist segítségével jártunk utána, hogyan válasszunk olyan örök- és alapdarabokat, amik sokáig szolgálnak minket, és amikben garantáltan jól fogjunk magunkat érezni.

Nagyon sok szempontból hasznos az, ha úgynevezett örök- és alapdarabokkal töltjük fel a ruhatárunkat, amellett, hogy teszünk egy fontos lépést a fenntarthatóság irányába is, magunkkal is jót teszünk, hiszen játszi könnyedséggel tudunk majd összeállítani olyan szetteket, amikkel biztosan nem nyúlunk mellé, és amiken keresztül meg tudjuk mutatni a személyiségünket. Ez nem könnyű feladat, így kezdjük először azzal, hogy tisztázzuk az alapfogalmakat.

Nő ül az ágyon egy kupac ruhán

Ha valaki magához képest túl élénk színeket visel, akkor a ruhái átveszik a hatalmat (Fotó: Getty Images)

„Az örök darabok olyan dolgok a ruhatárunkban, amit sokszor és szívesen viselünk, illeszkednek a testalkatunkhoz, a színtípusunkhoz illetve számos alkalomra tudjuk őket viselni és nagyon jól érezzük magunkat benne. Nagyon szerencsés az, akinek vannak örök darabjai, mert ezekre a legnehezebb rátalálni, ugyanolyan kitartást és türelmet igényel, mint megtalálni a megfelelő rúzst vagy alapozót. Az alapdarabok pedig egyfajta bázisként szolgálnak, könnyen kombinálhatóak és akkor fognak jól működni, ha kiválasztásukkor szintén figyelembe vesszük a testalkatunkat és a színtípusunkat“ – nyilatkozta Turcsányi Marcsi, a Sensitive Style szín- és stílustanácsadója.

A különböző testalkatokról nagyon sokat lehet olvasni, vannak általánosan használt kategóriák, de ő nem ragaszkodik az ilyesfajta tipizáláshoz. „A testnek vannak vízszintes és függőleges arányai, ez mindenkinél nagyon egyedi, ezért nem szerencsés, ha bekategorizálunk valakit. Inkább azt érdemes megjegyezni, hogy mik azok a fazonok és szabásvonalak, amik működnek, nem biztos, hogy az illik hozzánk, ami kint van a kirakatban vagy amit minden influenszeren látunk.” 

A stílusos embert azt különbözteti meg a divatostól, hogy olyan darabokat hord, amik passzolnak hozzá, ez pedig trendeken átívelő. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne időnként divatos darabokat felvenni, hiszen ezekkel nagyon jól fel elehet dobni és frissíteni a szetteket.

És mit jelent a színtípus? A természetes színkarakterünket a hajszín, a szemszín és a bőrszín határozza meg, és egy típuselemzéssel meg lehet határozni, hogy mik azok az árnyalatok, amik ez alapján illenek hozzánk. „Sokan követik el azt a hibát, hogy ezt nem veszik figyelembe, pedig fontos lenne. Ha valaki magához képest túl élénk színeket visel, akkor a ruhái átveszik a hatalmat, ilyenkor hallhat olyan bókokat, hogy de jó színű ez a ruha, de szép ez a kabát. Ha pedig valaki alulválaszt, akkor nem fog átjönni a karaktere, érdektelen lesz, nem fogják észrevenni. Akkor jó, ha teljes a harmónia. Persze nem elegendő a színt megállapítani, meg kell határozni azt is, hogy ennek pontosan milyen árnyalatai illenek hozzánk” – nyilatkozta a stílustanácsadó. 

Mostanában nagyon sok helyen olvasni arról, hogy aki fenntartható, jól használható ruhatárat szeretne, annak érdemes próbát tenni kapszulagardróbbal. Ez nagyon kevés, de egymással nagyon jól variálható darabokból áll. Ugyan elsőre nagyon vonzónak tűnik a koncepció, de a stílustanácsadó szerint ez nem mindenkinek való, ő sem szeretné ennyire leszűkíteni a saját választási lehetőségeit, de természetesen szívesen segít azoknak, akik úgy döntenek, ki szeretnék próbálni.

„Ez egy nagyon kényelmes megoldás lehet, hiszen nem kell azon gondolkozni, hogy akkor mit mivel és mikor veszek fel. Érdemes a színtípusunknak megfelelő bázis színekből építkezni. A fehér megfelelő árnyalata mellé választhatjuk a  sötétkéket, amely mindenkinek jól áll, emellett a tél típusoknak ajánlott a fekete, a nyaraknak a szürke, a tavaszoknak a bézs, az ősz típusoknak pedig a barna. Ezek mellé szépen illeszkednek a palettánk többi árnyalatai. Emellett ügyelni kell arra, hogy a kapszulagardróbot nagyon jó minőségű darabokból szedjük össze, akkor nagyon szép, ízléses és jól működő ruhatárat eredményez.” 

A testalkat és a színtípus mellett még egy fontos szempont van, amit az alapdarabok megválogatásakor figyelembe kell venni, az az élethelyzet, hiszen másra lehet szüksége annak, aki az iroda és az otthona között ingázik, aki sokat sportol, aki sokat utazik, sokat jár szórakozni, aki otthon van a gyerekekkel és így tovább.

Persze azért így is össze lehet állítani egy listát, amiből mindenki jól dolgozhat, Turcsányi Marcsi meg is osztotta velünk ezt. Az egyik fontos alapdarab a jól szabott, karcsúsított fehér blúz, ami az igazán elegáns és a lazább, lezserebb szettekbe is beilleszthető, a második az élénk színű megfelelő lágy esésű blúz, aminek kiválasztásánál azért érdemes odafigyelni a nyakvonalra és arra, hogy az árnyalat mennyire illik a illető színtípusához. Jó, ha van a gardróbban egy egyszínű fehér és egy csíkos póló is, és stílusunknak megfelelően választhatunk, hogy a kardigán, a farmerdzseki, a bőrdzseki vagy a blézer áll inkább közel a szívünkhöz, vagy akár mindegyik. „Itt lehet variálni a színekkel, fekete blézer mellé lehet színeseket is venni, a bőrkabát helyett pedig valamilyen színes művelúr dzsekit, amit most mindenki hord.”

Ha szoknyákról van szó, akkor jó tudni, hogy az A-vonalú szoknyák mindenkinek jól állnak, de akinek passzol, ceruzaszoknyát is viselhet helyette. Elengedhetetlen alapdarab természetesen a jól szabott farmer és a kis fekete ruha, vagy inkább a kis sötétkék ruha. „Utóbbival jobban járunk, ez a szín mindenkinek jól áll. Volt egy ügyfelem, aki csak egy ilyen ruhát hozott ki a szekrényéből, mégis tizenegy szettet sikerült összeállítani az egyéb dolgokkal összekombinálva”. Ami a lábbeliket illeti, főleg a tavaszi, nyári ruhatárnak lehet fontos eleme a bézs színű cipő, amit amellett, hogy könnyű variálni, még hosszítja is a lábat. Színes cipőt pedig azért érdemes venni mellé, mert ezzel a legegyszerűbb szettet is fel lehet dobni. A hidegebb hónapokban egy szép szövetkabát nagyon hasznos lehet, és mellé egy olyan kabát is, ami melegen tart.

Ami minden darabra igaz, törekedjünk minőségre, mert ezeket nemcsak egy-két szezonon keresztül fogjuk hordani, hanem jó esetben évekig.

És mi a helyzet a mintákkal? A trendek a mintáknál is jönnek és mennek, volt, amikor az ún. pattern blocking, vagyis egymástól látszólag nagyon elütő minták párosítása volt a divat, most pedig többek között a kétezres évekből kölcsönvett pszichedelikus minták népszerűek, rendre felkapják a divatmárkák- és házal az állatmintákat is, amiket valaki vagy élből elutasít vagy igazi rajongó lesz. De bármi is legyen az aktuális trend, fontos, hogy tudjunk nemet mondani, ugyanis a testalkatunk alapján lesznek olyan minták, amik nem biztos, hogy passzolni fognak hozzánk. 

„Az egyik alapszabály, hogy a minták mindig oda kerüljenek, ahova a fókuszt szeretnénk helyezni, ha valakinek keskeny a csípője és szélesebb a felsőteste, akkor deréktól lefelé érdemes mintákat hordani, ha pedig körtealkat, akkor fordítva. Fontos tudni, hogy a minták mérete is számít, az apróbb minta elfér ott, ahonnan szeretnénk elterelni a figyelmet, a nagyobb minta pedig ott, amit ki szeretnénk hangsúlyozni.” Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy míg a geometrikus minták a kerekdedebb alkaton is jól mutatnak, az organikusabbak inkább a vékonyabb testalkatúakhoz illenek. És persze sokat nyom a latban a személyiségünk is. Ha valaki nem egy romantikus alkat, akkor nem biztos, hogy érdemes virágmintás darabokat vásárolnia, ezekből valószínűleg nem lesz örök darab, mert nem biztos, hogy jól fogja érezni magát bennük.”

Amikor új ruhát vásárolunk, akkor annak is fontos szempontnak kell lennie, hogy milyen anyagból készült. Nemcsak azért, hogy minél tovább szolgáljon minket, vannak egyéb praktikus szempontok is. Nyilván mindenkinek vannak preferenciái, vannak, akik csak a természetes anyagot bírják elviselni a bőrükön, viszont érdemes kevert anyagokban is gondolkozni, sokszor ugyanis azért van a pamut mellett más is benne, hogy könnyebben kezelhető legyen. 

„Gondoljunk csak bele, hogy mennyire kellemetlen érzés lehet az, ha egy könnyen gyűrődő ruha van rajtunk, és az teljesen gyűrött lesz, mire kiszállunk az autóból vagy beérünk a munkahelyre. Ezért érdemes már a vásárláskor megvizsgálni, hogy mennyire problémás az anyag ilyen szempontból, egyszerűen csak fogjuk a kezünkbe, gyűrjük össze, és nézzük meg, hogyan viselkedik, mennyire könnyen rúgja ki magát.”

Előfordulhat, hogy úgy érezzük, az alapdarabok nem igazán adják át az egyéniségünket, rajtuk keresztül nem tudjuk megmutatni a stílusunkat. „Ahogyan a nevük is mutatja, ezek csak alapot biztosítanak, alapot, amire nyugodtan építkezhetünk a saját ízlésünknek megfelelően. Már pár kiegészítővel is teljesen más hangulata tud lenni ugyanannak a szettnek, lehet, hogy mások észre sem veszik, ha ugyanaz a szoknya vagy nadrág van rajtunk. Fontos, hogy ne csak úgy magunkra kapkodjuk a dolgokat, hanem gondoljuk át, hogyan épül fel egy összeállítás, hogy hova akarjuk tenni a fókuszpontot, hogy a színek összekacsintanak-e, mi kell ahhoz, hogy valóban jól álljon. Ha ez sikerül, akkor még az is, akinek egyébként nincs affinitása az ilyen dolgokhoz, meg tudja állapítani, hogy mennyire egyben van a szettünk.”

Lány pöttyös ruhákat nézeget

Fontos, hogy ne csak úgy magunkra kapkodjuk a dolgokat, hanem gondoljuk át, hogyan épül fel egy összeállítás (Fotó: Getty Images)

 

Természetesen érthető, hogy ha valaki nem akarja azonnal lecserélni gardróbja minden darabját, olyanra, ami maximálisan illik az ő alkatához, színtípusához, már csak anyagi okok miatt sem életszerű ez a helyzet, de mint olyan sok mindennél, ebben az esetben is lehet lépésenként haladni.

“Érdemes az archoz közel hordható kiegészítőkkel kezdeni, mint például a fülbevalók, nyakláncok, sálak és kendők. Persze itt is vannak szabályok, itt is alkalmazkodni kell az egyéni adottságokhoz. Ha valakinek kerekded arca van, akkor a hosszúkás, szögletes fülbevalókat érdemes hordania, ha pedig valakinek hosszúkás vagy szögletes, azoknak pedig a kerekebb formák ajánlottak, ami pedig mindenkinek jól áll, az a csepp vagy levélforma. A dekoltázs pedig meghatározza, hogy a nagyobb, feltűnő, statement ékszerek illenek inkább hozzánk, vagy a finom, visszafogottabb darabok” – tanácsolta Turcsányi Marcsi, aki hozzátette, nemcsak az ékszereket kell megválogatni, ha övekről van szó, akkor azoknak, akiknek rövidebb dereka van, nem biztos, hogy jól fognak állni a vastagabbak darabok.

A fenti tanácsokról persze könnyű megfeledkezni, ha elkezdődnek a szezonális leárazások, vagy éppen használtruha- vagy vintage boltba indul az ember kincseket vadászni.

Pedig nincs mit tenni, ha nem akarjuk, hogy otthon kupacban álljanak az olyan ruhák, amiket egyszer sem hordtunk, akkor muszáj mértékletességet gyakorolni.

„A legjobb tanács, amit tudni adok, hogy kerüljük az impulzusvásárlást, legyünk tudatos fogyasztók. Csak azért, mert valami akciós, valami le van árazva, nem kell megvenni, ne alapozzunk arra, hogy majd lesz vele valami, mert általában az ilyen darabok felcímkézve várják a szekrényben, hogy felvegye őket valaki. Ami a vintage üzleteket illeti, ott sem szabad, hogy hagynunk, hogy nagyon elszaladjon velünk a ló. Mivel mindenből egy darab van, könnyen lehet, hogy ami megtetszik, nem lesz jó méretben, de ez nem jelenti azt, hogy meg kell venni helyette mást, ami ugyan passzol ránk, csak mégsem az igazi.”

Ha nem találunk valamit, ami tökéletes, akkor ne nyúljunk valamiért, ami csak közelítőleg olyan jó.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top