nlc.hu
Trend

A pszichedelikus minták divatja

Retinaszaggató geometria, vibráló virágözön és varázslatos gombák – Visszatértek a pszichedelikus minták

Minden szezonnak megvan a maga „kötelező" mintája a divatban. A 2022-es tavaszi-nyári hónapokban ez a pszichedelikus print lesz.
pszichedelikus minta divat trend 2022 geometria

A pszichedelikus művészeti irányzat az 1960-as évek derekán, ellenkulturális mozgalomként indult. Magát a pszichedelikus szót Humphry Osmond angol pszichiáter alkotta meg: szó szerinti fordításban elmemegnyilvánulást jelent, ennek megfelelően pedig ide sorolható minden olyan mű, mely a psziché belső világának ábrázolására törekszik. Legfőképpen azonban azokat az alkotásokat értjük alatta, melyek tudatmódosító szerek – például LSD, varázsgombák – által kiváltott hallucinációkat jelenítenek meg művészi eszközökkel. A pszichedelia jellegzetes vizuális elemei a kavargó, elfolyó, kaleidoszkópszerű motívumok, a vibráló színek, izgatott kontrasztok. 

Az irányzat, jellegéből adódóan, a képzőművészetben és a zenében bontakozott ki leginkább. A pszichedelikus mintázatok persze megjelentek a ruhákon, kiegészítőkön is, melyek a hippimozgalom követőinek körében váltak először felkapottá, fokozatosan azonban a mainstreambe is beszivárogtak és nagyjából az 1970-es évek végéig divatban is maradtak. Az ezredforduló környékén az Y2K irányzat részeként élte reneszánszát a trend, majd közel két évtizedre ismét háttérbe szorult. Tavaly aztán, még mérsékelt hangsúllyal ugyan, de néhány tervezőnél már újra felbukkant, az idei kollekciókban pedig ez vált az egyik legmarkánsabb trenddé.  

Az irányzaton belül a geometrikus, a hippis és figurális vonal is megjelenik. Most ezeket nézzük meg közelebbről.

Geometrikus 

A geometrikus-pszichedelikus minták alapját csíkok, hullámok, négyszögek vagy épp körök adják, melyek kaleidoszkópszerű, térhatású, vagy épp torzított, elkent formákba rendeződnek. A leggyakrabban sötét-világos kontrasztok és/vagy vivid árnyalatok jelennek meg a mintában, ami még hangsúlyosabbá, sőt esetenként kimondottan retinaszaggatóvá teszi a látványt. Ilyen típusú mintákat használt idei kollekciójában többek között Brandon Maxwell, a Philosophy és a Dolce&Gabbana divatház is. 

Brandon Maxwell
Megnézem
Összes kép (6)

A pszichedelikus minták esetében alapszabály, hogy egy öltözéken belül csak egyfélét viseljünk belőlük. Ez lehet egészruha, matchy-matchy szett, vagy valamilyen felső- vagy alsórész, amit viszont már egyszínű darabokkal célszerű párosítani. Az ilyen mintázat erősít és kiemel, így optikailag kiválóan korrigálhatók velük a test kevésbé ideális arányai. Ha például körte alkat vagy és a felsőtestedet szeretnéd erősíteni az alsótestedhez képest, viselj ilyen mintázatú felsőrészt, alulra pedig húzz sötét vagy neutrális árnyalatú, egyszerűbb szabású szoknyát vagy nadrágot!  

H&M
Megnézem
Összes kép (7)

Hippi

A másik fő csapásirány a pszichedelikus trenden belül mindaz, amit általában „hippi stílus” alatt értünk, tehát a sugárzóan sokszínű, virágos, absztrakt, elkent, vagy épp retró minták. Ezek, bár már a tavaszi kollekciókban is velünk vannak, várhatóan a nyári hónapokban lesznek különösen népszerűek. Nem véletlenül, hiszen a legjobban könnyű anyagokon, maxiruhákon, ingruhákon, bő szárú nadrágokon és szoknyákon érvényesülnek.

Collina Strada
Megnézem
Összes kép (5)

Ezekre is érvényes, hogy az outfit főszereplőiként kell tekintenünk rájuk, vagyis egy szetten belül egyet vagy legfeljebb két, azonos anyagból készült darabot kombináljunk semlegesebb elemekkel. Hibátlanul passzol hozzájuk a farmer, a pántos szandálok vagy papucsok, az etno stílusú ékszerek, illetve a szezon nagy favoritjai, a horgolt táskák.

Bershka
Megnézem
Összes kép (7)

Figurális 

A pszichedelikus trend harmadik vonala a figurális. Ez alatt az olyan ruhadarabokat értjük, melyeken a stílushoz köthető figurák, például pillangók, űrlények, szivárvány, növények, vagy – nem titkoltan a hallucinogén fajtákra utalva – gombák, esetleg ezek olykor egészen váratlan kombinációi jelennek meg.

Fendi
Megnézem
Összes kép (5)

A nagy divatházaknál, mint például a Fendi, a Monse vagy a Rodarte idén mind közül a gomba motívum az egyértelmű favorit, akár elegánsabb egészruhákon is. A fast fashion márkák kollekcióiban a gombákat egyelőre főképp pólókon látjuk visszaköszönni, a hippikorszak lemezborítóit, plakátjait idéző stílusban megrajzolt grafikákon.

Bershka
Megnézem
Összes kép (5)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top