nlc.hu
Viseld tovább

A ruhák új élete

Egy ruha sok élete

Megunt, kinőtt vagy sosem hordott darabok, amelyek valaki másnál új kedvenccé válhatnak – a second hand ruhavásárlás egy olyan trend, amely sok szempontból hasznos és motiváló.

Mikor selejteztél utoljára a gardróbodban? És mi lett azokkal a ruhákkal, amiket már nem hordasz? Ugye, milyen jó érzés, amikor találsz valakit, aki még örömmel viseli azt, amit te valamiért már nem tudsz vagy akarsz felvenni? Ezt az élményt adhatja az is, ha te olyan ruhát találsz magadnak, amelyet más már hordott ugyan, de jó állapotban van. A second hand, azaz másodkézből való ruhavásárlás egyre népszerűbb mostanában, számos oka lehet, amiért valaki emellett dönt. Most 3 csinos, elbűvölő és inspiráló nő meséli el, miért és hogyan állítja össze a gardróbját nagyobbrészt használt darabokból.

„Nagyon nem jó, ha csak halmozzuk az új dolgokat”

Gacsályiné Frányó Zsuzsanna óvodapedagógus

Így kezdődött: Gyerekkoromban, az anyukámmal vásároltam először használtruha-boltban a nyaralásaink alatt. Nem kaptunk gyakran ruhákat, ezért nagyon jó élmény volt, hogy magam választhattam ki, ami tetszik, ott kaptam rá a keresgélés „ízére”.

Mi inspirál? Ma már ennél jóval tudatosabban döntök a másodkézből való ruhavásárlás mellett. Az egyik legfontosabb ok a fenntarthatóság, a ruhagyártással rengeteg hulladékot termelünk, amit jó lenne mérsékelni. És persze az anyagi szempont sem utolsó. Az is fontos számomra, hogy sokkal egyedibben tudok felöltözni egy használtruha-boltból, mintha az aktuális fast fashion kollekciókból válogatnék. Van még egy dolog, amit szeretek ebben az egészben: a kikapcsolódásjellege. Szívesen megyek barátnőkkel ruhát válogatni, jó közös program, de úgy is pihentető élmény tud lenni, ha egyedül vagyok, zene szól a fülemben és csak keresgélek.

Forrás: magánarchívum

Fotó: Mészáros Annamária

Van az óvodánkban a Zöld hetek rendezvényünk alatt egy „Túl sok cucc”-vásár, amire feleslegessé vált, jó állapotú, már nem használt ruhákat, játékokat hozhatnak be a gyerekek, és jótékonysági vásár keretében keresünk nekik új tulajdonost.

Ez segít a kicsiknek megérteni, mennyire fontos, hogy ne csak halmozzuk az új dolgokat, hanem törődjünk azzal is, hogy újrahasznosítsuk, elajándékozzuk, akár eladjuk azt, amire nekünk már nincs szükségünk, de más még tudja használni, jól jön és örömet okoz neki.

Hol? Vannak olyan üzletek, amiket azért szeretek, mert közel vannak, és olyanok is, ahová célzottan megyek, amelyekről tudom, hogy bizonyos típusú ruhákból nagyobb eséllyel találok ott különleges darabokat. A Marketplace is remek fórum erre, ott is ki tudok fogni jó darabokat. De nálunk nagyon jól működik az is, hogy a testvéreimmel és a kolléganőimmel csereberéljük egymás közt a saját és a gyerekeink kinőtt, megunt ruháit. 

Mennyi? A saját ruháim 95%-ban másodkézből valók, a fehérnemű, fürdőruha az, amit újonnan veszek meg. Az utóbbi időben elég  sokat fogytam, az egész ruhatáramat le kellett cserélnem – ezt sokkal könnyebb volt megoldani használt ruhákból. A gyerekek ruhái nagyrészt megörökölt darabok, kisebb részben veszek nekik használtakat és újakat. Ők maguk is partnerek ebben, örülnek annak, amikor ők kapnak mástól ruhákat, de annak is, amikor látják, hogy az ő kinőtt ruháik jó helyre kerülnek.

A legjobb tipped: Szeretem azokat a boltokat, ahol nem csak funkció, hanem szín szerint is csoportosítva vannak a ruhák, megkönnyíti a válogatást. Azok a helyek, ahol jobban odafigyelnek erre, általában magasabb árkategóriájúak, de ott biztos lehetek benne, hogy az előválogatásnak köszönhetően nem futok bele szakadt, nem megfelelő minőségű darabokba.

„A vásárlás meditatív élmény is lehet”

Roczkó Zsuzsanna PR menedzser

Így kezdődött: Amikor terhes voltam, véletlenül tévedtem be egy szuper turkálóba a belvárosban, az akkori otthonunk közelében. Nagyon fáztam, gyorsan kerestem valamit, amibe belefért a pocakom is, és találtam is egy csodálatos piros kabátot nagyon jó áron, amit azóta is hordok. Azelőtt irtóztam a turkálóktól a jellegzetes szag miatt, de itt egyáltalán nem lehetett ezt érezni – ma már mindenhol odafigyelnek a ruhák tisztítására, szellőztetésére. Jobban körülnéztem, és azt láttam, hogy igazi kincseket lehet találni, ezért egyre gyakoribb vendég lettem. Valahogy idővel rááll az ember szeme, és könnyen kiszúrja a neki tetsző darabokat.

Second hand ruhák

Fotó: Semjén Nóra

Mi inspirál? Olyan ruhák vannak rajtam, amelyek biztosan nem jönnek szembe velem az utcán. Nagyon tetszik például a 80-as évek stílusa, és sok ilyet találok – gyakran meg is jegyzik mások, milyen különleges holmijaim vannak. Fontos szempont a fenntarthatóság is, ha nem muszáj, nem veszek új ruhát és a sajátjaimat is tovább adom annak, aki még örömmel használja. És arra is rájöttem, hogy ez a típusú vásárlás igazi kikapcsolódás lehet. Akkor egyedül vagyok, nem dolgozom, nem agyalok, hanem csak válogatom, nézegetem a darabokat. Sok érdekességet találok, ami talán nem is jó rám, nem veszem meg, de emlékeket, történeteket idéz fel – kicsit meditatív állapotba tudok kerülni ilyenkor.

Hol? A belvárosi vintage turkálóba ma már ritkán jutok el, de van a közelünkben is olyan üzlet, ahol tudok vásárolni.

Second hand ruhák

Forrás: magánarchívum

Mennyi? Amióta elköltöztünk, több dolgot veszek újonnan, de a ruháim legnagyobb része másodkézből van. A férjemnek is tudok így vásárolni, a kislányomnak viszont másodkézből ugyan, de inkább barátoktól, ismerősöktől vannak nagyobbrészt a ruhái. Kivétel a fehérneműk, alsóneműk, cipők – azokat nem vesszük használtan.

Beleszeretős típus vagyok, de most már egyre inkább figyelek arra, hogy ne vegyek ruhát feleslegesen, csak azért, mert olcsó.

Végiggondolom, hogy tényleg kell-e az adott darab, mihez tudom felvenni, valóban fogom-e hordani.

A legjobb tipped: Ingeknél nagyon meg kell nézni az ingujjakat, nyakrészt, nadrágoknál a derékrészt – ott látszik leginkább, ha az adott darab már használt, nem jó állapotú.

„A ruhatáram engem kell, hogy tükrözzön”

Őrfi Eszter enteriőrstylist, fenntartható lakberendezés szakértő

Így kezdődött: Sok évvel ezelőtt még plázákban és fast fashion üzletekben szereztem be a ruháimat – és ritkán lehetett ezekre a vásárlásokra azt mondani, hogy élményszámba mentek volna. Mikor kisgyerekeim lettek és vidékre költöztem, egyszerre sokkal kisebb jelentőséggel bírt a ruhavásárlás. Aztán mikor új irányt vett az életem, a jogászkodás után kreatívabb szakmában kezdtem dolgozni, szerettem volna megélni végre azt, hogy a ruhatáram engem fejezzen ki. Többször nekifutottam, hogy rendet rakok a házunkban, és végre rátaláltam a KonMari módszerre, ahol a ruhák selejtezése az egyik első lépés. A szelektált ruhatáramat ezután úgy akartam kiegészíteni, hogy jól érezzem magam a bőrömben, meg tudjak jelenni tárgyalásokon, de mindez önazonos és fenntartható legyen. És erre a second hand ruhavásárlás lett az egyik legjobb alternatíva.

Second hand ruhák

Sámson Réka / Simples Studio

Mi inspirál? Mengyán Eszter írásaiban és könyvében nagyon jól összeszedte az infókat arról, mennyire fenntarthatatlan és környezetszennyező, ha valaki rengeteg új ruha vásárlásával szeretne egyedien öltözni – nekem nagyon fontos, hogy erre megoldást találjak.

Számomra az öltözködés önkifejezési mód, de nem az a cél, hogy sok ruhám legyen, hanem hogy a ruhatáram stílusos és fenntartható legyen.

Second Hand ruhák

Fotó: Sámson Réka / Simples Studio

Hol? Két helyen vagyok törzsvásárló, ezek közül az egyik, Solymáron a Kapocs közösségi ruhatár különleges hely számomra. Tetszik, hogy lokális az egész, vagyis nem import ruhákat árulnak, hanem azokat a darabokat, amiket a helyiek visznek be – én is így kerültem először oda, kiselejtezett ruhákat vittem. A leadott ruhákért pontokat illetve vásárlási kedvezményt adnak. Kiszolgálják azt a közönséget is, akinek az anyagiak miatt így könnyebb megoldani a ruhavásárlást, de van egy másik oldala is a dolognak, aminek köszönhetően végre élmény lett számomra a ruhavásárlás. Kialakult egy erős kötődés, összebarátkoztunk a tulajdonosokkal, ismerik a stílusomat, nagyon jó tanácsokat, segítséget kapok a vásárláshoz. Hiába vannak a ruhák vállfán, méret, szín szerint rendszerezve, a több ezer darab között nem mindig egyszerű megtalálni a nekem valót. Ők mostanra pontosan tudják, mi az, ami passzol hozzám, és tökéletes darabokat ajánlanak.

Second hand ruhák

Sámson Réka / Simples Studio

Mennyi? A ruhatáram körülbelül kétharmada használt, vagy én vásároltam second hand üzletben, vagy ajándékba kaptam használtan barátoktól. Amit újonnan vásárolok, azokat pedig gondosan választom és nagyon sokáig hordom.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top