Sztárok

Világhírű művész egyedülálló szobra volt Kajdi Csaba Cylánál, aki nem is sejtette, milyen kincse van

Egy véletlennek köszönhetően fedezte fel egy művészettörténész. Kajdi Csaba nem is tudta, hogy milyen kincs van a birtokában.
Világhírű művész egyedülálló szobra volt Kajdi Csaba Cylánál, aki nem is tudott róla

A Visage modellügynökség vezetőjeként és Ebergényi Réka és Mihalik Enikő felfedezőjeként ismert Kajdi Csaba, azaz Cyla.

A mostanában influencerek elé görbetükröt állító Kajdi lakásán, mint kiderült, egy száz éve kallódó, kubista remekmű volt.

A Párizsban kiteljesedő magyar szobrászművész, Csáky József művéről van szó, amit a kubizmus egyik legnagyobb alkotásának tartanak.

A kincset Barki Gergely művészettörténész és kurátor fedezte fel, miután egy interjúban olvasta, hogy Kajdinak művész családja van, Bálint Rezső festőművész volt a dédnagyapja, a dédnagyanyjának pedig képgalériája volt Párizsban és barátaik között volt Ady Endre, Czóbel Béla és Joseph Csaky, azaz Csáky József.

Barki ezért megkereste Kajdit, aki sok idő után válaszolt, de akkor nagyon lelkesen, így került sor a találkozásra, ahol a művészettörténész felfedezte a terrakottaszobrot Cyla lakásán.

(via)

(Kiemelt kép: Instagram)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top