Egészség

„A fiatal azt hiszi, neki meg se kottyan, de a koronavírus tőle is éveket elvehet az életéből” – Bende Balázs az SZTE-n folyó koronavírus-kutatások egyik vezetője

Elkezdődik itthon egy koronavírus elleni szer vizsgálata, de ez sem csodaszer, továbbra is nagyon vigyázni kell a koronavírussal.

A vírus első hulláma alatt írtuk meg,

hogy a Szegedi Tudományegyetem munkatársai harmincnál is több orvos- és élettudományi projektet kezdeményeztek a koronavírussal kapcsolatban, amik a betegség minden szakaszára kiterjednek, kezdve a megelőzéstől és a diagnosztikától a korai és intenzív terápiákon át egészen a rehabilitációig.

Az egyik ígéretes szer akkor is már a súlyos vagy kritikus állapot elkerülését célzó Favipiravir volt. Klinikai vizsgálatának előkészítésében dr. Bende Balázs, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Iroda szakmai vezetője is részt vett, mint lapunknak elmondta, a Favipiravir első vizsgálata Japánban befejeződött. Sikerrel. Erről kérdeztük. 

Amikor májusban beszéltünk, úgy fogalmazott, hogy „a koronavírus olyan, mint a kidobós játék. Sorba állunk mindannyian, valaki csukott szemmel eldob egy labdát, és akit eltalál, annak súlyos tünetei lesznek”. Sikerült azóta többet megtudni a vírusról?

Bende Balázs: A tudomány mai állása szerint ennél sokkal konkrétabbat még mindig nem tudunk biztosan állítani, mert bár vannak kutatások minden irányban, a vírus sokkal gyorsabb, mint ahogy utol lehetne érni az eredményekkel. Ez egyáltalán nem meglepő, a koronavírusok természete ilyen. De, hozzá kell tennem, hogy ebből a természetből már sok minden látható. A mechanizmusokat kezdik felismerni.

Van több szemlélet, hogy mi a fő gond vele, az egyik, hogy generalizáltan kisérgyulladást okoz, ami érrögöt képez az erekben és ez váltja ki a szervi károsodásokat. A másik, hogy mellette teljesen kicsinálja az immunrendszert és a betegek szepszist (vérmérgezést) kapnak.

 

Az egyik kutatásunkkal egy teljes átfogó genetikai képet szeretnénk kapni. Először azt kell megnéznünk, hogy egyáltalán milyen tényezőket kell vizsgálnunk. Például, hogy vércsoportokat, vagy mondjuk egy adott receptort. A kutatás maga pont arról szól, hogy egyáltalán azonosítsuk, mire kell figyelni. Ez az első fázis. Konyhanyelven egy példa: most döntjük el, hogy azt vizsgáljuk-e, hogy valaki milyen magas, vagy azt, hogy milyen széles, a következő fázis pedig már arról szól, hogy hány centi magasságtól vagy mekkora szélességtől veszélyes valakire a vírus, ha maradunk a kidobós példánál.

Sikerrel teszteltek itthon egy koronavírus elleni szert

Koronavírusos beteget szállítanak egy budapesti kórházban (Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

A sikerrel tesztelt favipiravir milyen szer?

A Favipiravir, egy Japánban kifejlesztett, eredetileg influenza elleni gyógyszer. Több helyen is alkalmazták COVID-os betegeknél, a kínai eredetűt itthon is már sok beteg kapta például a Délpesti Centrumkórházban. A japán kormánytól 43 másik országgal együtt mi is megkaptuk az eredeti gyógyszert az Avigant, azzal folyik a jelenlegi vizsgálat 5 hazai intézményben. Szegeden nyitott meg elsőként a vizsgálat és időközben már Debrecenben be is vonták az első betegeket.

A lényeg, hogy több támadásponton lehet a vírusszaporodást gátolni, a Favipiravir egy RNS polymeráz gátló szer, ami az enzimet gátolja a sejtben, így a vírus nem tudja önmagát sokszorozni. 

És kinek hatásos a szer?

Az antivirális szerek jellegzetessége, hogy akkor jók, ha minél korábban elkezdik adni. A covid esetén a kórfolyamatban van egy pont, amikor már sokat sajnos nem jelent, mert beindult a citokin vihar, vagy kialakultak a szervi károsodások, ilyenkor már inkább a nagyobb szövődményeket kell gyógyítani, nem magát a vírusfertőzést. Azt is fontos továbbra is tudni, hogy nem a vírus öl meg, hanem a vírusfertőzés okozta károk, szövődmények lehetnek halálosak. 

A jelenlegi kutatásunk annyiban más, mint a többi volt, hogy most az eredeti japán gyógyszerrel végezzük a vizsgálatot. Az Avigan kórházban fekvő, középsúlyos, tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél alkalmazható, azoknál, akik részt akarnak venni a vizsgálatban. 

Májusban arról is volt szó, hogy megkezdődik majd a favipiravir hazai gyártása is. Ez jelenleg, hogy áll?

Elkezdődött a „generikum”, vagyis az eredeti gyógyszer másolatának fejlesztése, amivel klinikai vizsgálatot kell majd folytatnunk nemsokára, remélhetőleg legkésőbb decemberben elkezdhetjük.

Lesz egy placebo kontrollált rész is, amiben fiatal, fertőzött, de tünetmentes, nem rizikócsoportba tartozók vehetnek részt. Ez azt jelenti, hogy se ők, se a vizsgálók nem tudják majd, hogy a valódi gyógyszert kapta vagy egy placebót, és a vizsgálat végével megtudjuk, hogy kinek, mennyi idő alatt tűnt el a vírus a szervezetéből a gyógyszer hatására. Természetesen, abban a pillanatban, ahogy tüneteket mutat, a vizsgálat leáll, indul a rendes terápia. 

Sikerrel teszteltek itthon egy koronavírus elleni szert

Az orosz favipiravir hatóanyagú gyógyszer, az Avifavir (Fotó: Andrey Rudakov / Russian Direct Investment Fund)

Sokan gondolhatják, hogy na, akkor van gyógyszer a vírus ellen, mi itt a probléma, lehet élni bele a világba, nem? Miért fontos még mindig betartani a szabályokat?

Ez egy vírus, olyan, mint az ajakherpesz. Nyilván arra is van gyógyszer a patikában, de nem mindenkinek fog hatni és akinek fog, annak is csak akkor, ha időben elkezdi szedni. És akkor itt van egy olyan, eddig ismeretlen vírus, ami láthatóan, a már említett példával, kidobós szerűen produkál nagyon súlyos, akár emberéletbe kerülő tüneteket, szövődményeket. Tehát a szabályok érvényesek: továbbra sem megyünk egymáshoz közelebb másfél méternél, felhúzzuk a maszkot, nem megyünk zsúfolt helyekre! A Favipiravir van, sokaknak hatásos lesz, de közel sem mindenkinek. 

A másik, ami miatt vigyázni kell, hogy egy fiatal egészséges ember nem valószínű, hogy belehal a betegségbe, de ha fertőzöttként találkozik kockázati csoportba tartozóval, és nem figyel a szabályokra, akkor azt sem tudhatja, hogy kinek a haláláért „felel”. 

És az sem igaz, hogy a fiatal, egészséges szervezet, ha felgyógyul egy középsúlyos állapotból, akkor minden rendben lesz, mert azt már most lehet tudni, hogy a későbbi szövődmények akár több évet is elvehetnek az életéből. És nem csak a középsúlyos esetekről beszélünk, mert már arra is vannak adatok, hogy azok, akik tünetmentesen mennek át ezen a fertőzésen, azoknál is visszamaradhat komoly szövődmény. Például tünetek nélkül lezajlik egy szívizomgyulladás, aminek később leszek komoly következményei. 

Ami most is fontos, elnézve a hypót ivó és egyéb dolgokkal öngyógyító embereket, hogy a kutatások még zajlanak, ne dőljön be senki a neten keringő vagy laikusoktól származó tanácsoknak és főleg ne vásároljon ismeretlen forrásból, illegálisan gyógyszereket, mert ez akár veszélyes is lehet!

(Kiemelt kép:  ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top