nlc.hu
Gasztro

3 isteni rántott zöldség, amit eddig alig sütöttél

Rántva minden jobb, de ne ragadj le a rántott húsnál és a rántott sajtnál! Olyan rántott finomságokat mutatunk, amik után megnyalod mind a 10 ujjadat!

A rántott ételek legalább annyira hozzátartoznak a magyar konyhához, mint a paprikás krumpli vagy a gulyásleves. Sokan azonban csak a húsokat és a sajtokat rántjuk ki, pedig a rántott zöldségekben is nagy potenciál rejlik!

Pikáns rántott cukkini tejfölös káposztasalátával

A cukkini sokoldalú zöldség, mivel az íze nem kifejezetten karakteres, rengetegféle ételt készíthetsz belőle a legkülönbözőbb fűszerezéssel. Most egy pikáns rántott verziót mutatunk, amit könnyedén összedobhatsz néhány perc alatt.

Hozzávalók:

  • 2 db cukkini
  • 2 db tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • Cayenne-bors
  • só, őrölt fekete bors

A salátához:

  • ½ fej káposzta
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • só, őrölt fekete bors
Rántott cukkini

A rántott zöldségek közül a cukkini sok mindenhez passzol (Fotó: DeAgostini/Getty Images)

Elkészítés:

Mosd meg, majd hámozd meg a cukkinikat, karikázd fel, és sózd, borsozd. Ezután külön tálba tegyél lisztet, amit keverj össze egy kevés őrölt Cayenne-borssal, egy másikba tojást, a harmadikba pedig zsemlemorzsát önts. Most már csak bele kell forgatnod a cukkinikarikákat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd tedd forró (de még nem gőzölgő) olajba őket, hogy pár perc alatt készre süljenek.

A salátát akár előre is elkészítheted, mert a rántott cukkini akkor igazán finom, ha friss. A káposztát tisztítsd meg, szeld apró cikkelyekre, a répát pedig hámozás után reszeld le közepes méretűre. A tejfölhöz és a majonézhez adj sót és borsot, végül az egészet keverd össze.

Extra ropogós rántott gomba tartármártással

Amíg a rántott hús szinte minden héten vendég az ebédlőasztalon, addig a gombáról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig nagyon egyszerű, és ízletes ételt készíthetünk belőle. A rántott gombához alig kell pár dolog, a végeredmény mégis egy igazán finom és ropogós rántott étel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • ½ mokkáskanál pirospaprika
  • só, bors

A tartármártáshoz:

  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • ½ evőkanál mustár
  • só, bors, citromlé
A rántott gomba egyszerű és finom

Rántott gomba egy kis csavarral (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

Szedd ki a gombák szárait, pucold meg őket, majd sózd, borsozd. A panírozáshoz külön-külön 3 tányérba önts lisztet, tojást és zsemlemorzsát. Mielőtt nekiállnál a panírozásnak, a liszthez add hozzá a pirospaprikát, a tojásokat pedig verd fel, és öntsd hozzá a tejet, amitől jobb lehet a panírod. Ezután már csak bele kell forgatnod a gombákat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütni. Persze, a rántott ételek a panírozás tudományára épülnek, hiszen csak akkor finomak, ha megvan hozzájuk a kellő tudás.

Utolsó lépésként készítsd el a tartármártást: az összes hozzávalót öntsd egy tálba, keverd el jó alaposan, és már mártogathatod is bele a ropogós gombákat. Mellé rizst vagy kuszkuszt kínálj.

Rántott karfiol zöldfűszeres mártogatóssal

A rántott ételek sorából a rántott karfiol sem maradhat ki. Ez az egyik legnagyobb klasszikus, sokunknál mégsem sűrűn kerül az asztalra. Most egy finom zöldfűszeres mártogatóst is hoztunk mellé!

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 db tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • só, bors

A mártogatóshoz:

  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál majonéz
  • zöldfűszer keverék
  • só, őrölt fekete bors
Rántott karfiol zöldfűszeres mártogatóssal

Rántott karfiol zöldfűszeres mártogatóssal még finomabb, mint hagyományos tartárral (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

Mosd meg, majd szedd a karfiolt rózsáira, dobd bele sós vízbe, és főzd meg félkeményre. Várd meg, amíg kihűl, közben készíts elő 3 tányért, amikbe külön-külön lisztet, felvert tojást és zsemlemorzsát tegyél. Ezután következik a panírozás: forgasd bele a karfiolokat a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd forró olajban süss addig őket, amíg aranybarna színt nem kapnak.

Már csak a mártogatós van hátra, amit szó szerint 1 perc alatt elkészíthetsz. Minden hozzávalót önts egy tálba, keverd el alaposan, és voilà, már neki is láthatsz falatozni!

Panírmentes ételekre vágysz? Tessék!

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top