A természet nagy mókamester. Hogyan is tartozhatna másként a csicsóka az őszirózsafélék családjába, és hogyan állhatna közeli rokonságban a napraforgóval? Szára másfél-két méter magasra nő, rajta szép, nagy és sárga virágokkal. A gumója szerintem a gyömbérre vagy egy rosszkedvű krumplira hasonlít a legjobban. Minden oldalán rücskös, talán ezért nem fűlik hozzá sok ember foga. Első ránézésre is igen kalandosnak ígérkezik a megpucolása. Éppen ezért, miután alaposan átöblítettük vízzel, inkább hagyjuk rajta a héját! Főzés után könnyedén le lehet kaparni róla, és így nem megy el örökre a kedvünk a csicsókás receptektől. Íze édeskés, állaga hasonlít a burgonyára. Ráadásul a neve is vicces. Szerintem benne van a három legviccesebb magyar zöldségnévben a csicseriborsó és az articsóka mellett. Angolszász nyelvterületen és számos újlatin nyelvben topinamburként vagy jeruzsálemi articsókaként ismert, jóllehet sem Jeruzsálemhez, sem az articsókához nincs köze.
![csicsóka](https://nlc.hu/uploads/2021/11/img_20211103_120941-1-1-800x450.jpg)
Szuperegészséges csodagumó (a szerző fotója)
Ahány táj, annyiféle névvel illetik. Kanadai burgonya, földi alma, földi articsóka, indiángyökér, indiánkrumpli, napgyökér, földi napraforgó, földi szarvasgomba és csókapityóka, ezek a leggyakoribbak. Amennyire sokféleképp hívják, olyan végtelenül igénytelen ez a zöldség. Szinte a legergyább minőségű földben is megterem, egész télen eláll, olcsó és nagyon egészséges. Mivel a krumplinál alacsonyabb a keményítőtartalma, kiválóan pürésíthető, nem lesz belőle a turmix hatására olyan nyálkás, ragacsos rémálom, mint a burgonyából. És itt is van a lényeg. Főzés után csak előkapom a kedvenc botmixeremet és már készülhet is a csicsókakrém. Sokféle receptet kipróbáltam már, az alábbi egyfajta fúziója a magyaros és krémsajtos, zöldfűszeres változatoknak. Kerül bele vöröshagyma, alma, kakukkfű, rozmaring, fokhagyma, mustár, citrom, krémsajt, őrölt pirospaprika. (Ha valaki magyaros receptet preferálja, a zöldfűszerek helyett egész köménymagot érdemes használni.) Végre egy valóban finom, ehető, élvezhető csicsóka recept, amiben a gumós zöldség tipikusan földes íze nem dominál, mégis elsőre felismerhető semmi mással nem összetéveszthető, jellegzetes íze. A csicsókából készülhet püré, mártás, krémleves, chips, de ezt a kenyérre kenhető krémet semmiképpen ne hagyjátok ki!
![csicsókakrém](https://nlc.hu/uploads/2021/11/img_20211103_123617-1-800x450.jpg)
Vaj helyett ezt kend a kenyérre! (a szerző fotója)
Csicsókakrém
Hozzávalók:
- 1 kg csicsóka
- 1 db alma hámozva, darabolva
- 1-3 gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál mustár
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- só, bors
- fél kávéskanál kakukkfű, rozmaring
- negyed citrom leve
- 1 doboz krémsajt
- 2 evőkanál vaj
Elkészítése:
- A csicsókagumókat alaposan megmossuk folyó vízben. Egy konyhai kefével átdörzsöljük őket. Ezután tehetjük is a sós, lobogó vízbe. Amikor megfőtt, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Egy kisebb késsel a maradék héjat óvatosan lekapirgáljuk.
- Hozzáadjuk a lereszelt almát, hagymát és fokhagymát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, negyed citrom levét, 2 evőkanál vajat, az őrölt paprikát és egy kiskanálnyi mustárt. Sózzuk, borsozzuk, majd egy botmixer segítségével krémes állagúra pürésítjük.
- Csatos üvegekbe töltjük a krémet, így a hűtőben akár hetekig is eláll. Extra tipp: ha van otthon dióolajunk, egy kiskanálnyit tehetünk a krémbe, rendkívül telt ízt ad neki. Díszíthetjük diódarabokkal is.
Még több kencefice recept: