A halászlé minden ünnepi menü alapvető eleme, mégis érdemes lehet egy kicsit megújítani a műfajt. A telt ízű, magyaros halászlé helyett készíthetünk kicsit izgalmasabb, mediterrán halleveseket is – ez a csodálatos szicíliai recept például egyenesen Jamie Oliver konyhájából érkezett.
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 2 zellerszár
- 1/2 kisebb édeskömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vörös csilipaprika kimagozva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 pohár száraz fehérbor
- 800 gramm apróra vágott datolyaparadicsom
- 1/2 sütőtök meghámozva és kimagozva
- 500 ml hallevesalaplé
- 200 gramm lazacfilé
- 12 nyers, hámozott garnéla
- 1/2 citrom
- egy marék friss petrezselyem
Elkészítés:
1. Olívaolajon futtassuk meg a hagymát, a fokhagymát, a zellert, az édesköményt és a csilit. Mikor már puhára fonnyadtak, adjuk hozzá a paradicsomokat, majd öntsük fel borral és az alaplével.
2. Reszeljük bele a sütőtököt – ettől lesz csodaszép színe és különleges, édeskés íze.
3. 30 percig főzzük a levest, közben óvatosan nyomkodjuk szét a paradicsomokat egy fakanállal.
4. Adjuk a leveshez a lazacdarabokat és a rákokat, forraljuk össze nagyjából 10 percig.
5. Sóval és borssal ízesítsük a levest, tálaláskor locsoljuk meg egy kis citromlével és olívaolajjal, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.