A töltött tojás, vagy ahogy mi hívjuk, a kaszinótojás Olaszországban is kedvelt partifogás, különösképpen a húsvéti vendégváró időszakban. A kaszinótojás receptjét ezerféleképpen variálhatjuk, attól függően milyen hangulatban vagyunk, vagy milyen partira készülünk, vagy hogy éppen melyik nemzet kulináris hagyományainak szeretnénk hódolni.
A tojás és a majonéz minden receptben alap, a fűszerekkel és az egyéb hozzávalókkal viszont nagyon más irányba vihetjük el az ízeket, a megszokott hagyományos vonalhoz képest. Keverjünk a kaszinótojás krémjébe pirított bacont, mindjárt sokkal izgalmasabb lesz. Variáljuk a hozzáadott zöldfűszereket: petrezselyem, kapor, újhagyma vagy snidling, mind remekül passzol hozzá. Vagy legyünk formabontók, a kaszinótojás elkészítésekor, s készítsük el csibeformára őket.
Mi most azt mutatjuk meg, hogy a kaszinótojás receptjéhez a hal is nagyon jó választás.
A tonhallal töltött kaszinótojás hozzávalói:
- 6 tojás
- 120 g olajas tonhalkonzerv
- 1 maréknyi kapribogyó
- snidling
- 2 ek. majonéz
- fűszerpaprika
Elkészítése:
- Első lépésként elkészítjük a főtt tojásokat, ami első ránézésre nem is tűnik túl bonyolultnak, de jobb ha gondosan ügyelünk a főzési időre, hogy a tökéletes állagot érjük el. 10 percnél semmiképpen se főzzük tovább, így a tojások héja biztosan nem reped meg, a sárgája viszont már szépen megfő.
- 10 perc elteltével a megfőtt tojásokat jeges vízbe tesszük, így könnyebben tudjuk majd eltávolítani a tojás héját. Vigyázzunk, hogy a megfőtt fehérje felülete sima maradjon.
- Hosszában vágjuk ketté a meghámozott tojásokat és a kikapart sárgáját gyűjtsük össze egy keverőtálban.
- A tojások sárgájához adjuk hozzá a majonézt (használhatunk helyette ricottát is), a lecsepegtetett tonhalat és a finomra aprított snidlinget. Az egészet pedig egy villával jól törjük át és keverjük össze. Ha teljesen homogénre szeretnénk, akkor tegyük át egy késes aprítógépbe és ebben pürésítsük.
- Kanalazzuk át kisebb adagokban a megfőtt tojásfehérjékbe, vagy egy habzsákból adagoljuk ki.
- Díszítsük kapribogyóval, és szórjuk meg leheletnyi pirospaprikával.