nlc.hu
Ünnepi menü

Fűszeres gyümölcskenyér recept

Fűszeres gyümölcskenyér – ünnepi és nagyon gyümölcsös

A karácsonyi asztal sztárja lehet.

Egyszerű és könnyű desszert, viszont minden falatja csupa élvezet. Ünnepi hangulatot varázsol az asztalra a Fűszeres gyümölcskenyér, amelynek az elkészítését most bemutatjuk.

gyümölcskenyér

A Fűszeres gyümölcskenyér az ünnepi menü egyik sztárja lehet – Fotó: iStock

Melegítsük össze egy lábasban az összes illatos hozzávalót. Rengeteg mazsola kell hozzá (700 g), több fajtából is, ezután jöhet az aszalt szilva (300 g), amit kisebb darabokra vágva adjunk hozzá. Ettől lesz a sütemény gazdag, sötét színű és jó szaftos. Önthetünk hozzá egy kis kávélikőrt is, amely szép, sötét színt és izgalmas ízt ad a tésztának. Adjunk hozzá egy kis vajat (300 g), amit majd magukba szívnak az aszalt gyümölcsök. Szórjuk meg mézeskalács fűszerkeverékkel, és adjunk hozzá nádcukrot (180 g), amelynek a melaszos íze tovább hangsúlyozza a keverék különös fűszerességét. Öntsünk hozzá egy adag mézet, valamint 2 darab narancs levét és lereszelt héját. Adjunk még hozzá egy evőkanál cukrozatlan kakaót. Ha ezzel megvagyunk, gyújtsunk alá a lábasnak és melegítsük össze az egészet.

Közben béleljünk ki – gyümölcskenyér sütőforma és őzgerinc sütőforma helyett ezúttal – egy kerek sütőformát sütőpapírral.

Adjunk hozzá a fűszeres, gyümölcsös hozzávalókhoz 3 tojást, 1 csésze lisztet, picivel kevesebb darált mandulát, fél teáskanál sütőport és fél teáskanál szódabikarbónát. Forgassuk össze alaposan, majd öntsük bele a sütőformába. Ennek a sűrű tésztának körülbelül 2 óra sütés kell, elég alacsony hőfokon.

Csokival bevont kávébabot, ehető arany csillámport vagy akár arany cukorgyöngyöket is szórhatunk a tetejére díszítésnek.

Még több díszítési ötlet:

  • Koktélcseresznyével és mentalevéllel:
gyümölcskenyér

Fotó: iStock

  • Fehércsokis mázzal és porcukorral:
gyümölcskenyér

Fotó: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top