nlc.hu
Egészség

Az arczsír az áldozata a legújabb plasztikai trendnek

Újabb plasztikai trend terjed: leáldozott a babaarcnak

Új trend hódít a sztárok között, plasztikai beavatkozással lesz kisebb az arcuk. Ismerd meg a bukkális zsíreltávolítást!

Ugyan az utóbbi években nagyon sok szó esett az ún. brazil fenékfeltöltésről, mint az egyik legnépszerűbb – és egyúttal az egyik legveszélyesebb – plasztikai műtétről, sokak szerint ez a beavatkozás mintha leáldozóban lenne, legalábbis erre utal az, hogy Kim Kardashian telt idomai is mintha összemenőben lennének. Egyesek szerint pedig ez is annak a jele, hogy visszatér a vékonyság kultusza, bár valójában – főleg a divatiparban – mindig is jelen volt, soha nem tűnt el igazán, szóval az, hogy a heroin chic az új nagy visszatérő trend, nem egészen állja meg a helyét.

Persze az is igaz, hogy egyre több híresség arca kezd egészen modellszerűvé válni, vagyis az arccsontjaik sokkal hangsúlyosabbnak tűnnek, miközben orcájuk sokkal soványabb, szinte beesett lesz. Ezt pedig – vélik sokan – nem annak köszönhetik, hogy olyan sokat fogytak volna, hanem többek között egy olyan plasztikai beavatkozásnak, ami során eltávolítják, vagyis csökkentik a méretét annak a zsírpárnának, ami az arc teltségét adja. Legutóbb Lea Michele, a Glee színésznője posztolt egy olyan fotót magáról, ami végigfutott az interneten, és ami sokak szerint egyértelmű bizonyíték arra, hogy ő is kés alá feküdt. 

De ugyanezt feltételezik Zoe Kravitzről, Megan Foxról, Margot Robbie-ról, Eiza Gonzáles-ről, Angelina Jolie-ról, Madonnáról és Bella Hadidról is, és csak egyetlen híresség van, aki nyíltan vállalta, hogy igen, ő átesett egy ilyen műtéten, mégpedig Chrissy Teigen, aki egyébként sem szokott titkot csinálni abból, ha vállalkozik valamilyen szépészeti beavatkozásra, például hogy szemöldök-transzplantációt végeztek rajta.

De pontosan mi is ez a módszer, amivel sokkal kontúrosabbnak, markánsabbnak, csontosabbnak tűnik az arc? A bukkális zsíreltávolítás során az ún. Bichat-féle zsírcsomó (corpus adiposum buccae) méretét csökkentik. Ez a zsírpárna, ami az arc mindkét oldalán megtalálható, viszonylag mélyen, az izmok között található. Ezen zsírpárnák mérete örökletes, az életmódunk sem nagyon befolyásolja, és alapvetően a kor előrehaladtával sem következik be jelentősebb változás. És amellett, hogy hozzájárulnak az arcunk teltségéhez, van egyéb, fontosabb szerepük is, megvédik például az arcizmokat a külső behatásoktól, és egyes források szerint megkönnyítik azok működését, csecsemőkorban pedig segítik a szopást, illetve bizonyos helyreállító műtéteknél is felhasználják ezeket.

Vannak, akik ennek ellenére szeretnének megszabadulni tőlük, vagy legalábbis csökkenteni a méretüket. Maga a beavatkozás egyébként nem új, az első feljegyzések az 1930-as évekből származnak, de tény, hogy az utóbbi években egyre többen keresik fel a plasztikai sebészeket azért, hogy elvégezzék rajtuk a műtétet. Darren Smith, egy New York-i plasztikai sebész a CNN-nek elmondta, háromféle pácienssel találkozik, vannak, akik azért szeretnének kés alá feküdni, mert úgy gondolják, túlságosan kerekded az arcuk, vannak, akik azért, mert ugyan arcuk nem túl telt, de szeretnék, ha az arccsontjuk sokkal jobban látszódna, és vannak, akiknél a kor miatt a kötőszövetek meglazulnak, a zsírpárna pedig elvándorol, és ettől sokkal megereszkedettebbnek tűnik az arcuk. 

A beavatkozás során helyi érzéstelenítés mellett egy bemetszést ejtenek a szájüregben, hogy hozzáférjenek a zsírpárnákhoz ügyelve természetesen arra, hogy a legjelentősebb nyálmirigyünk, a fültőmirigy és a környéken futó arcidegek ne sérüljenek meg. Miután a megfelelő mennyiségű zsírszövetet eltávolították, felszívódó varratokkal zárják le a nyílást. A szakértők szerint van, amikor sikerül egyben kiszedni a feleslegesnek ítélt zsírt, van, amikor kicsit több munka van vele, de alapvetően egy gyors eljárásról van szó, a gyógyulás sem igényel hosszú időt, a műtét utáni fájdalom és duzzanat általában egy héten belül megszűnik.

Mint minden műtétnek, természetesen ennek is megvannak a kockázatai, a túlzott vérzés és fertőzés veszélye mellett problémát jelenthet, ha a környező szövetek és képletek is megsérülnek, ami például arczsibbadást és bénulást is előidézhet. Az is lehet, hogy a végeredmény esztétikailag nem lesz tökéletes, például túl sok zsírszövetet távolítanak el, amitől túlzottan beesettnek tűnik majd az arc, illetve aszimmetrikus lesz, ha nem sikerül mindkét orcából a megfelelő mennyiséget kivenni. 

És vannak, akik szerint lehet, hogy csak később a kor előrehaladtával jelentkeznek majd a gondok, az öregedés ugyanis azzal jár, hogy a zsírszövet elvékonyodik, így ezen zsírpárnák idős korban segíthetnek abban, hogy az arcunk valamit megőrizzen a teltségéből, és ha a kelletténél többet eltávolítunk belőlük még fiatalabb korban, akkor előfordulhat, hogy idővel öregebbnek tűnik majd az arc, Ben Talei, a Beverly Hills Center for Plastic Surgery alapítója szerint van, akinél a zsíreltávolítás valójában tíz-húsz évet öregíthet. 

Fiatalabb korunkban utáljuk a telt arcunkat, de idősebb korunkban nagyon szeretnénk, ha újra babaarcunk lenne

– nyilatkozta a Wall Street Journalnak Gregory A. Greco, az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának elnöke

Ennek ellenére van, aki szerint a kor sem hátrány, Lara Devgan, manhattani plasztikai sebész a New York Timesnak elmondta, ő is vállal ötvenes vagy hatvanas éveiben járó pácienseket, igaz, a zsírpárna eltávolításával együtt általában egyidejűleg egy arc- és nyakfelvarrást is végez a jobb végeredmény érdekében. És hozzá kell tenni azt is, az, hogy ki milyen ütemben, hogyan öregszik, számos más tényezőtől is függ.

Amire minden szakértő felhívja a figyelmet, az az, hogy egy ilyen műtétnek az eredménye nem visszafordítható, pontosabban az innen eltüntetett zsírt nem lehet visszaültetni, más módon lehet csak újra teltebb arcot varázsolni a pácienseknek, például úgy, hogy test más részeiből származó zsírt fecskendeznek be, de bőrfelszínhez közelebb, illetve egyes források szerint hialuronsavas töltőanyaggal pótolható az onnan elvesztett térfogat. 

Bukkális zsíreltávolítás (Fotó: Getty Images)

Bukkális zsíreltávolítás (Fotó: Getty Images)

Ugyan vannak orvosok, akik nem végeznek ilyen beavatkozást már, de a megfelelő szempontokat figyelembe véve biztonságos eljárásról van szó, azonban így sem való mindenkinek. Azoknak, akiknek eleve sovány, karakteres arca van, például nem annyira ajánlják, ellentétben azokkal, akik úgy érzik, túlságosan kerek az arcuk, és ez nagyon zavarja őket. Igaz, esetükben előbb érdemes utánajárni annak, hogy valóban a zsírpárna miatt ilyenek a vonásaik, és nem más oka van, mondjuk a túl erős izomzat. Rod Rohrich, a Role of Buccal Fat Pad in Facial Aesthetic Surgery című tanulmány szerzője szerint 

minden öt páciensből, aki el akarja távolítani ezeket a zsírpárnákat, valójában csak egynél indokolt ez a beavatkozás, gyakran ugyanis valami más miatt telt az arc. 

Jaci Marie Smith is úgy érezte, hogy teltebb arca nem illik a testalkatához, és miután barátain keresztül és a közösségi médiában hallott az eljárásról, felkeresett egy szakembert, aki azt mondta, az ő problémájára valóban megoldást jelenthet ez a beavatkozás. „Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, sokkal jobban érzem magam a bőrömben” – vallott a végeredményről Smith, aki úgy döntött, tapasztalatait a közösségi oldalakon is megosztja, ugyanis szerinte túl sok kritika érte ezt a beavatkozást. Hozzátette, nagyon fontos, hogy az ember megfelelő orvost válasszon, olyat, akikben tényleg megbízunk és leszögezte, nem más miatt, csak saját magáért vállalkozott a műtétre. 

Erről is a celebek tehetnek? 

Még a 2010-es években nők ezrei özönlöttek a plasztikai sebészekhez, mert olyan telt ajkakat akartak, mint Kyle Jenner, Tijion Esho londoni plasztikai sebész, az Esho Clinic alapítója szerint hasonló a helyzet most a bukkális zsíreltávolítással, hozzá már öt évvel ezelőtt is érkeztek páciensek, akik olyan karakteres, sovány arcot szerettek volna, mint amilyen Bella Hadidnak van. De – ahogyan korábban is írtuk – az utóbbi időszakban, ahogy egyre több hírességről feltételezik azt, hogy átesett ilyen beavatkozáson, nemcsak azoknak a száma nőtt meg, akik az interneten rákeresnek, mégis mi ez, hanem azoknak is, akik tényleg szeretnék elvégeztetni ezt a műtétet. 

Ellen Gendler, egy New York-i kozmetikai bőrgyógyász a CNN-nek elmondta, hogy az utóbbi hetekben megfigyelte, hogy egyre több páciens kérdezősködik a bukkális zsíreltávolításról. „Csak az elmúlt héten 20 ember kérdezett tőlem erről a zsíreltávolításról” – tette hozzá. És egy TikTok-videójában még élesebben fogalmazott, szerinte ez a legostobább trend, amivel mostanság találkozott. Tegyük hozzá, a beesett arc nemcsak mostanában lett divat, a legenda szerint Marlene Dietrich kihúzatta a fogait, hogy arca karakteresebbnek tűnjön. És úgy tűnik, a testpozitivitás és a testelfogadás a trendek körforgásában mintha megint háttérbe szorulna. 

„Kultúránk piedesztálra emeli a soványságot, és azt az erkölcsösséggel, az erénnyel, a jósággal, a fegyelemmel, a kemény munkával, az egészséggel és a szépséggel társítja. A kockázat itt az, hogy a szépség- és kozmetikai ipar létrehoz egy problémát, és azt követi a megoldás. Ez egy olyan körforgás, amely mindannyiunk számára káros, különösen a fiatalok számára, akiknek tudniuk kell, hogy úgy jók, ahogy vannak. A bukkális zsíreltávolítás csak egy újabb megnyilvánulása annak, hogy a testzsírra ellenségként tekintünk”mondta Claudia Cortese, a Montclair Állami Egyetem munkatársa. 

Vannak, akik szerint azért van haszna annak, hogy ennyire előtérbe került ez a beavatkozás, hiszen így talán az azzal kapcsolatos fontosabb információk is eljutnak az emberekhez, így megfontoltabb döntéseket tudnak hozni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top