nlc.hu
Gasztro
Laktató nyári saláták csirkével, májjal, sertéssel és marhával

Laktató nyári saláták, amelyekben a hús a főszereplő

Nem kell mindig „húst krumplival” vagy mindenhez kenyeret enni, de egy jó ízű saláta is lehet laktató. Négy remek nyári saláta receptet hoztunk az egészen egyszerűtől az ínyenc összeállításokig.

A hús megosztó, különösen manapság. Valaki egy napot sem tölt el húsfogyasztás nélkül, mások az egész életüket könnyen el tudják képzelni nélküle. Ha számodra is szeretett eledel a sült vagy főtt

Valljuk be, ehetünk bármekkora halom zöldsalátát, igazi jóllakást nem várhatunk tőle. Mitől lehet laktató egy saláta? Több megoldással is szemezhetünk. Bevett módszer pirítós kenyeret, krutont adni hozzá, hiszen a kenyér mindig laktat. Ha nem szeretnénk kenyérfélét enni – sokan éppen azért salátáznak, hogy a kenyérevést kerüljék el –, szintén laktató megoldás, ha olyan növényi szénhidrátforrás kerül a tányérra, mint a krumpli, édesburgonya, rizs, rizstészta vagy a hagyományos olasz tészta, a hideg tésztasalátákban.

Ha azonban kifejezetten ezeket a magasabb szénhidráttartalmú hozzávalókat kerülnénk, helyezhetjük a húsra is a hangsúlyt. Íme, négy kipróbált recept!

Egyszerű avokádós csirkesaláta a mindennapokra

A csirkemell leggyengébb pontja, hogy pillanatok alatt kiszáradhat a hőkezelés során. Alább segítünk, hogy szaftos maradjon a hús, és ne feledjük: sokkal egészségesebb húsféle, mintha egy kétes minőségű felvágottat teszünk a salátába. Fogyaszthatjuk külön falatozva is a húst, vagy sütés után felvághatjuk a csirkemellet, és bekeverhetjük a zöldségekkel.

nlc. tipp

Ha nem tudunk jóllakni kenyér nélkül, jól passzol hozzá a kruton vagy egy egyszerű pirítós, amire fokhagymát dörzsölünk.

Egyszerű avokádós csirkesaláta

Nem kell mindig túlgondolni / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 db fél csirkemell
  • A csirkemell sütéséhez olívaolaj, étolaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír vagy kókuszzsír
  • 1 fej jégsaláta
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 0,5 kígyóuborka
  • 1 nagy vagy 2 kisebb avokádó
  • Fél marék pörkölt mogyoró
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

  • Így süsd meg a csirkemellet, hogy ne száradjon ki!
  • Hámozd és mosd meg a zöldségeket. Vágd fel csíkokra a lila hagymát és a képen látható méretű darabokra a salátát, avokádót.
  • Keverjünk ki dresszinget az olívaolajból, fehérborecetből, sóból, borsból.
  • Keverjük össze a zöldségeket, és az elkészült csirkemell mellé halmozzuk egy tányérra.

Texmex őrület: avokádós csirkesaláta

A texmex konyha tobzódik az ízekben (kalóriákban), nem véletlenül imádjuk. Az USA déli államainak és Mexikó ízvilágát elegyítő irányzatnak köszönhetünk egy sor remek tacót, burritot, enchiladast, de salátákba is fordíthatjuk a texmex alapanyagokat. Tortillachipsszel kísérve laktatóbb fogást kapunk.

Avokádós csirkesaláta texmex stílusban

Egyhangúnak nem mondható összeállítás / Fotó: rudisill, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 db fél csirkemell
  • A csirkemell sütéséhez olívaolaj, étolaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír vagy kókuszzsír
  • 1 nagy vagy 2 kisebb avokádó
  • Néhány levél szívsaláta – vagy más zöldsaláta, válasszunk ízlésünk szerint!
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg sajt (cheddar, trappista)
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 1 konzerv csemegekukorica
  • 1 konzerv feketebab
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • Só, bors ízlés szerint
  • Házi ranch szósz, recept alább
Avokádós csirkesaláta texmex stílusban

Avokádós csirkesaláta texmex stílusban / Fotó: rudisill, Getty Images

5 perces házi ranch szósz

Boltokban is kapható ranch szósz, de a házi mindig frissebb, intenzívebb. Egy csésze 250 ml, íme, a recept. A feladat csak annyi, hogy teljesen egyneművé mixeljük a hozzávalókat. Ha nem elég folyós, szósz jellegű, minimális vizet adjuk hozzá. Ha túl folyós, a tejföl segíthet.

  • 1 csésze tejföl
  • 0,5 csésze majonéz
  • 1 evőkanál csípős szósz – növelhetjük az adagot, ha szeretnénk csípősebben!
  • 1 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 púpozott teáskanál ropogós sült hagyma (frissen vagy késztermékként)
  • 1 evőkanál frissen facsart lime-lé (ennek híján citromlé)
  • 1 mokkáskanál szárított kapor
  • 0,5 csésze felaprított friss petrezselyem
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 púpozott mokkáskanál só

Elkészítése:

  • Így süsd meg a csirkemellet, hogy ne száradjon ki!
  • Hámozd és mosd meg a zöldségeket, nyissuk ki a konzerveket.
  • Vágd fel csíkokra a lila hagymát és a képen látható méretű darabokra a salátát, avokádót, vágjuk ketté a kis paradicsomokat.
  • Keverjünk ki a házi ranch szószt.
  • Bowl-szerűen rendezzük el a hozzávalókat egy tálba, és csak akkor keverjük be az egészet, ha asztalhoz ültünk.

Duplán almás csirkemájsaláta

Ez a száraz vörösborban rövid ideig pácolt csirkemáj bomba ötlet az év mindegyik szakában. Nyáron készíthetjük nyers almákkal, de még finomabb lesz, ha csak a gránátalmát hagyjuk nyersen, és az almaszeleteket karamellizáljuk a hagymával. A gránátalma és a csirkemáj óriási páros!

nlc. tipp

Frissebb, nyáriasabb lesz a saláta nyers almával. Ha szeretnénk még inkább egybeért ízeket, az almaszeleteket röviden pirítsuk össze a hagymákkal. Nem kell egészen puhára, elég, ha kívül karamellizálódni kezd, és színt kap. Ízlés szerint ánizzsal fűszerezhetjük az almát.

Gránátalmás csirkemájsaláta

Ősszel elkészülhet a körtés verziója is / Fotó: 5PH, Getty Images

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemáj megtisztítva, szív nélkül
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 evőkanél vörösborecet
  • 1 babérlevél
  • 1-2 ágacska kakukkfű vagy egy csapott teáskanál szárított kakukkfű
  • A hagyma és a máj sütéséhez olívaolaj, étolaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír vagy kókuszzsír
  • Fejenként egy nagy marék rukkola
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb gránátalma
  • 2 közepes nagyságú alma, ízlésünk szerint savanykásabb, édesebb, kásásabb fajta
  • Fél citrom leve
  • Ízlés szerint kakukkfű vagy ánizs az almához (ha átpirítjuk)

Elkészítése:

  • Tisztítsuk meg a májakat, hártyátlanítsuk, vágjuk ki a lebernyegek eres és véres részeit. A színtiszta májjal dolgozzuk!
  • A vörösborecettel, vörösborral és fűszerekkel finoman forgassuk össze a májdarabokat egy tálban, és legalább egy órán át pácoljuk hűtőben.
  • Pucoljuk meg, és vágjuk fel a vöröshagymát félkarikákra, a fokhagymát apróra.
  • Serpenyőben hevítsünk zsiradékot, és pirítsuk meg a hagymákat rajta, majd tegyük félre.
  • Mossuk meg az almákat, vágjuk kétfelé, majd a képen látható méretben vágjuk vékony szeletekre az almát, és ha úgy szeretjük, nyersen tegyük majd a salátára. Facsarjuk ki fél citrom levét, hogy ne barnuljon be az alma. Ha átpirítanátok az almát, kövessétek fentebb az nlc. tipp tanácsát!
  • A serpenyőbe tegyünk még egy kis zsiradékot, és a pácból kivett, finoman áttörölgetett májakat nagy lángon pirítsuk meg. Ne maradjon belül nyers, de ne süssük túl keményre. Ha elkészült, sózzuk, borsozzuk.
  • Forgassuk össze a hagymákkal vagy az almás hagymákkal a sült májat, majd tálaljuk rukkolaágyon.
  • A gránátalmát bontsuk meg, és vegyük ki a magjait, amelyek ehetőek. Itt elérhető segítség gránátalma-pucoláshoz!
  • Szórjuk meg a májat gránátalmamagokkal!

Egy meglepő, de kiváló párosítás: görögdinnyés saláta pirított sertéscsíkokkal

Egyszerre frissítő és kellemesen laktató ez a saláta, amiben nem szerepel zöldsaláta (sok friss petrezselyem igen!), és a paradicsomtól, valamint a görögdinnyétől válik igazán frissé. Ne féljünk az extrémnek tűnő kombinációtól, remekül működnek egymással!

nlc. tipp

Ha kedveljük a frissítő fűszereket, a citromcseppeken kívül tárkonnyal, turbolyával vagy más általunk kedvelt fűszerrel is bolondíthatjuk a sertéscsíkokat.

Görögdinnyés saláta pirított sertéscsíkokkal

Színek és ízek / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images

Hozzávalók:

  • 75 dkg görögdinnye (a súlyt héjastól adtuk meg)
  • 50 dkg sertéskaraj
  • A sertés sütéséhez olívaolaj, étolaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír vagy kókuszzsír
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 nagy vagy 2 közepes fej lila hagyma
  • 0,5 konzerv csemegekukorica
  • Nagy csokor petrezselyem
  • 2 lime vagy citrom
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • Só, bors ízlés szerint
  • Díszítésként friss chilipaprika

Elkészítése:

  • Tisztítsuk meg, és hártyázzuk le a sertéskarajt. Vágjuk fel csíkokra, és itassuk le róla papírtörlővel a nedvességet.
  • Egy serpenyőben zsiradékon pirítsunk szép, arany színű kérget a húsra, majd fedő alatt pároljuk puhára. Közben sózzuk, borsozzuk. A végén facsarjuk rá egy fél citrom vagy lime levét.
  • Keverjünk ki egy könnyed dresszinget az olívaolajból, fehérborecetből, sóból, borsból.
  • Hámozzuk meg a lila hagymát, vágjuk fel félkarikákra. Vágjunk héj nélküli, kis falatnyi szeleteket a görögdinnyéből.
  • Az összes hozzávalóból mixeljünk egy könnyed salátát, és díszítsük a megmaradt citrom vagy lime cikkelyeivel.
  • Friss chilipaprikákkal díszíthetjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top