nlc.hu
Szabadidő
Tippek pakoláshoz ingyenes kézipoggyászba

Megpróbáltam a lehetetlent: be lehet férni egy hétre az ingyenes kézipoggyászba?

Mi történik akkor, ha valaki úgy dönt, hogy nem akar plusz poggyászt fizetni a repülőúton, és egy ingyenesbe pakol? Kipróbáltam, és jövök a részletekkel!

Hol vannak már azok az idők, amikor az ember alig pár tízezer forintból megúszta a fapados járatokat? Nem elég, hogy – főleg a nyári szezonban – már csak horror áron lehet repjegyet venni, de minden másért is fizetni kell. Ja, bocsánat nem. Szerencsére a mosdóhasználati díjat még nem vezették be (remélem nem adtam újabb ötletet arra, hogyan tudnák még jobban lehúzni az embert), illetve van egy ingyenesen felvihető kézipoggyász, aminek a mérete légitársaságonként változik.

Ez így néz ki a három fapados cég esetében:

  • Wizz Air: 40 × 30 × 20 centiméter
  • Ryanair: 40 × 20 × 25 centiméter
  • EasyJet: 45 × 36 × 20 centiméter

Nevezzen bárki olcsójánosnak, de a szívem szakad meg minden egyes alkalommal, amikor 20-40 ezer forint még pluszban hozzáadódik az alaphoz, csak azért, mert mondjuk egy kabinbőröndöt – ami ugye már nem fér bele a megadott méretekbe – szeretnék felvinni. Épp ezért úgy döntöttem, kihívás elé állítom magam, és megpróbálok egy egyhetes nyaralásra beférni egyetlen ingyenes kézipoggyászba.

Miért akkora dolog ez?

  • Mert nő vagyok, és szeretek öltözködni.
  • Mert szeretek MINDEN eshetőségre felkészülni. (Amikor annak idején Londonba költöztem, volt két 20 kilós feladott bőröndöm, egy kabinbőröndöm ÉS egy hátizsákom, annyira féltem, hogy valami olyanra lesz szükség, ami nincs épp nálam. Mindezt úgy, hogy rokonokhoz mentem első körben.)
  • Mert szállodába megyek, nem apartmanba, így a mosógéppel nem számolhatok.
  • Mert fázós vagyok, és hiába megyek a kánikulából a még nagyobb hőségbe, muszáj, hogy legyen nálam valami „melegebb” ruha is.
  • És mert összességében ez azért mégis egy egészen kicsi hely, amibe nemcsak a ruháknak kell beférnie, hanem minden másnak is.

Lássuk, miből élünk

Az alapkoncepció nálam minden utazás során, hogy egy neutrálisabb alapruhatárral készülök, hogy minden, mindennel párosítható legyen. Nyilván nem divatbemutatóra készül az ember ilyenkor, de a cél mégis az, hogy azért egy hordható kapszulagardróbot vigyen magával, ami ráadásul a programokhoz is passzol és kényelmes is. Nálam ez most úgy néz ki, hogy tengerparti nyaralás, városnézéssel, esetleg étteremmel, programokkal, így alapvetően inkább nőies, de praktikus darabokban gondolkodtam, és nem annyira sportosban.

Ami még fontos volt, hogy minél lengébb és szellősebb holmik kerüljenek a csomagba (amik lehetőleg nem gyűrődnek annyira), mert a tengerparton a meleg mellett a páratartalom is magas. Minden, ami műszál, az maga a pokol.

Én az elképzelt outfiteket fel is szoktam próbálni, mert lehet, hogy fejben jól néz ki együtt valami, de élőben adódhatnak meglepetések. Másrészt nagyon ciki, amikor a nyaraláson derül ki, hogy az egyik darab foltos, szakadt, esetleg szűk, és mégsem lehet vele számolni.

Szintén koncepció az esetemben, hogy mindig a melegebb darabokat veszem fel az útra – és ott is inkább olyan rétegekben gondolkodom, amik később is használhatóak – mert ezek foglalják a legtöbb helyet, és a repülőn amúgy is mindig fázok.

Tehát a fenti tapasztalatokkal vágtam bele a szelektálásba, és a listámon a következő tételek szerepeltek:

  • Öt napra elegendő ruha: azért öt, mert terveim szerint ugyanaz a szett, amiben megyek, hazafelé is tökéletes lesz, és egyúttal ez lesz a melegebb öltözet is (sportcipő, farmer, top, kardigán, farmerdzseki);
  • Egyéb kiegészítők: pizsama, papucs (zuhanyzáshoz), kisebb táska városnézéshez, ékszerek, szalmakalap, törülköző;
  • Piperék és smink: amit csak lehet, kis kiszerelésben vagy tégelyekben (naptejet, és napozás utáni krémet nem terveztem, minden sarki boltban kapható, feleslegesen foglalja a helyet);
  • Gyógyszerek: a mindennapokban szedett gyógyszereim, láz- és fájdalomcsillapító, emésztés segítő, hasfogó, hányingercsökkentő, allergiagyógyszer, sebtapasz (ipari mennyiségben), égéskezelő gél, fájdalomcsillapító tapasz (mert akinek könnyen beáll a dereka, annak ezzel is számolnia kell);
  • Egyebek: töltők, e-book-olvasó, iratok, üres kulacs (a reptéri feltöltéshez), vászontáska, műanyag tasakok (szennyesnek, vizes fürdőruhának vagy akár hányáshoz, ha valaki nem bírja a repülést), szemüveg.

Hangsúlyozom, a lista számomra így teljes, nyilván egyéni preferenciák miatt lehet, hogy valakinek ennél többre vagy kevesebbre van szüksége.

Vágjunk bele

A táskámat néhány hónapja vásároltam, pont azzal a céllal, hogyha nem akarok kabinbőröndöt vinni, legyen egy olyan alternatívám, ami kimaxolja a lehetőségeket. Ez a hátizsák kézben is vihető, méretét tekintve pedig pont 40 × 20 × 25-ös, így minden fapados járatra tökéletes.

A szóban forgó hátizsák

A szóban forgó hátizsák

Négy felső, két szoknya, egy rövidnadrág, egy hosszú ruha – ez adta az alapot. Színek tekintetében az volt az elképzelés, hogy inkább világosabb darabok domináljanak a meleg miatt. Kapott még szerepet két szandál – ebből az egyik műanyag, így zuhanyzóban is használható, de a tengerpartra is tökéletes választás a vastag talpa miatt –, két fürdőruha – hogy legyen váltás –, egy strandruha – mert mégsem illik a büfében bikiniben beülni – és a pizsama.

Ezeket aztán a bikinik, a strandruha és a pizsama kivételével egy ruharendszerezőbe tettem a feltekerős módszerrel. Ezzel szintén helyet lehet spórolni, és kevésbé is gyűrődik a textília.

Íme, a kapszulagardrób

Íme, a kapszulagardrób

A retikülbe, amit az útra szántam (és amibe egyébként még a kulacsom is befér, ez fontos szempont) tettem a fürdőruhákat és a pizsamát, illetve a fehérneműk is ide kerültek a helykihasználás érdekében. A strandruhát pedig egy vászontáskába tettem – utóbbi tök jól funkcionál strand- és bevásárlótáska gyanánt, ha arra van szükség, ezért nálam mindig van egy.

Az ördög a részletekben rejlik: minden tárolófelületet ki kell használni

Az ördög a részletekben rejlik: minden tárolófelületet ki kell használni

A piperék tekintetében mindig van részemről egy kis megalkuvás, mert a mindennapokban több dolgot használok, illetve a fenntarthatóságot sem tudom feltétlenül annyira szem előtt tartani, de valamit valamiért. Nagy titkot nem árulok el, arckrém és fényvédő került a csomagba, illetve fogselyem (fogkefe és fogkrém lemaradt a képről, de természetesen ezek is jönnek, úti kiszerelésben). Nálam mindig van nedves wc-papír és kéztörlő, rengeteg papír zsebkendő, szemcsepp és ajakbalzsam – mert a repülőn mindenem kiszárad –, izzadásgátló. Illetve, ami még látható a képen: hajbalzsamok egyesével csomagolva – ezeket a nővéremtől szoktam lenyúlni, a hajfestékéhez van, de nem használja –, száraz sampon, rendes sampon, kettő az egyben arc- és sminklemosó – a kis koalás szütyő mosható arctisztító korongokat rejt –, parfüm – kis flakonba áttöltve –, sebtapasz és a fent megnevezett patika.

A piros neszesszerben kapott helyet a sminkem egy része, a maradék – ami folyékony – az pedig ment átlátszó tasakba a reptéri ellenőrzés miatt. (Én ezt mindig felülre teszem, hogy könnyen hozzáférhető legyen.) Szappant vagy tusfürdőt nem szoktam vinni, az általában van a szálláson. Ha meg mégsem lenne, akkor a sarki boltban tuti kapható.

Piperék összerakva

Piperék összerakva

A kék tetejű flakonba mosószert töltöttem, mert ugyan mosógép nincs, kisebb kézi mosás mindig adott, és jól jöhet az út során.

Végezetül került még a csomagba szemüveg, iratok, a kis macskás pénztárcába szoktam az ékszereimet tenni, hogy ne kallódjanak, kulacs, töltők és az e-book-olvasóm. A napszemüveget a fejem tetejére szoktam tenni, a kalapot pedig a csomagra applikálom, hogy ne törjön meg. Ehhez van egy spéci, házilag készített kis eszközöm, ami bombabiztos.

Alakulunk

Alakulunk

Erre jutottam

A ruhákon kívül próbáltam a dolgokat kategorizálni és rendszerezőkbe pakolni. Én nem szeretem, ha túrni kell a táskát, átláthatóbbnak találom így, és helyspórolás szempontjából is szerintem hasznos. Ezért lett még a csomag tetején az a virágos neszesszer: ebbe ment nagyjából minden a képekről, ami nem folyadék és nem ruha.

Annyi kiegészítés hozzátartozik a történethez, hogy a műanyag flakont kisebbre cseréltem, a nagy nem fért már be, illetve törülközőt sem tettem be – egyébként még befért volna. Amit ugyanis szeretnék vinni, az egyik ilyen pici, kompakt darab, amit az egyik sportáruházban néztem ki.

És hogy mi lett a vége? Befértem!

Igaz, kissé dundira megtömve, de sikerült egy heti holmit úgy beraknom, hogy legyen mindenből opcióm, és nagyon megalkudni se kelljen. Persze, lehetne ebben még több ruha, smink, az arcápolási rutinom kellékei, de azt gondolom, hét napra ez így megfelelő. A csomag 5,4 kilót nyom, ami akkor is vállalható, ha esetleg hosszabban kell a háton vinni, az egyetlen, ami rossz hír, hogy ebbe ajándék már nemigen fér bele.

Indulásra készen

Indulásra készen

Nem mondom, hogy nem volt hatalmas kihívás összerakni, viszont a rutinom segített abban, hogy nagyjából tudjam, mikre lesz szükség az út során, és az is hasznos volt, hogy tételes listát írtam, hogy semmi ne maradjon ki. Azt gondolom, ha valaki hozzám hasonlóan szeretne ésszerű keretek között maradni poggyász tekintetében, annak ez segítség lehet.

Amit esetleg másképp csinálnék, hogy egy másik kistáskával számolnék, ennek ugyanis nagyon merev a teteje, a puha falúak mindig jobbak. Illetve lehet, hogy az sem rossz ötlet, ha az ember nemcsak a naptejet szerzi be odakint, hanem a piperéhez szükséges úti kiszereléseket is. Lehet, hogy picit drágább, de egy hét alatt úgyis elfogy, és így kevésbé van minden kicentizve a poggyászban. Minden egyébbel elégedett vagyok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top