nlc.hu
Otthon
4 dolog, amit soha ne tisztíts ecettel

4 dolog, amit SOHA ne tisztíts ecettel

Megkockáztatjuk, hogy az ecet minden háztartás titkos csodafegyvere, hiszen majdnem mindenre lehet használni takarításkor. De csak majdnem.

Nagyon nagy rajongói vagyunk az ecetnek, hiszen annyira sokféleképpen bevethető a takarítás során. Remekül kihozza a foltokat, felfrissíti a szennyest, tisztán tartja az ablakokat… Ráadásul olcsó és a legtöbbször kéznél is van. Azonban az ecet, bármennyire is sokszínűen felhasználható, nem alkalmas mindenre. Van pár dolog a lakásban, amit ha ecettel takarítasz, azzal több kárt okozol, mint hasznot. Mondjuk, mik ezek.

Gránit vagy márvány konyhapult

Sajnos az ecetben pont az ártalmas, ami miatt sokszor egyébként meg szeretjük: a savassága. Az ecetben lévő sav ugyanis az olyan természetes kövekre, mint a gránit vagy a márvány kifejezetten rossz hatással van. Ha nem vigyázol, képes kimarni őket. Ezért ha ezek egyikéből készült a konyhapultod, inkább gyengéd mosogatószerrel és melegvízzel tisztítsd le.

Kőpadló

Ahogy a konyhában a pult, úgy a fürdőben a természetes kőből készült járólap sem fogja szeretni az ecetet. És ha már itt tartunk, a citromot sem, szintén a savassága miatt. Ja, és az ammóniát is kerüld el messziről. Ehelyett a külön erre az anyagra kifejlesztett tisztítószerekkel takaríts. Vagy esetleg a már jól megszokott mosogatószer és melegvíz kombinációjával.

Jóbarátok

Így nézne rád a Jóbarátok Monicája, ha meglátná, hogy ezeket a dolgokat ecettel akarod tisztítani. (Fotó: Profimedia)

Tojás

Leejtetted a padlóra a tojást és összetört? Ha csináltál már buggyantott tojást, akkor tudod, hogy az ecet inkább arra való, hogy a tojás jobban összeálljon. (Ezért kell ecetes fürdőben megmártani, ha például Benedict-tojást készítesz.) Így tehát kontraproduktív lenne ecet után nyúlni: nem segítene leszedni, inkább csak még makacsabbá tenné a foltot.

Vasaló

Az ecet kárt tehet a vasaló belső részeiben, szóval még véletlenül se jusson eszedbe átönteni rajta, hogy „alaposan áttisztítsd”. Amikor a vasaló már picit régebbi, tehát koszos, eldugult, a következőt érdemes tenni: ürítsd ki teljesen használat után. Majd nézd meg, milyen fajta tisztítást javasol a gyártó, és kövesd az utasításokat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top