nlc.hu
Életmód
Spórolós trükkök

Így válj a spórolás mesterévé: 5 trükk, amit te is bevethetsz

Ha úgy szeretnéd meghúzni a nadrágszíjat, hogy az valójában csak a költéseiden látszódjon meg, és ne az életviteleden, akkor vesd be ezeket a trükköket.

Eleged van a túlköltekezésből? Úgy szeretnél spórolni, hogy közben nem mondasz le a kedvenc dolgaidról? Akkor most mutatunk pár trükköt, amivel könnyedén a spórolás mesterévé válhatsz.

Listázz

Írj egy listát, mielőtt vásárolni mész. Legyen szó bármilyen vásárlásról az élelmiszerektől a ruhákig. Írd le, pontosan mire van szükséged, és próbáld meg tartani magad hozzá. Így nem fogsz a költségvetés fölé lőni. Ha pedig még inkább kordában tartanád a költéseidet vásárláskor, akkor a házhozszállítást érdemes kipróbálni: ezáltal még fizetés előtt láthatod a végösszeget, és kipenderíthetsz a kosaradból felesleges termékeket. Emellett tartsd szemmel az akciókat, leárazásokat, a heti menüt pedig az árcsökkenések szerint tervezd meg.

Oszd meg és uralkodj

Az autós közlekedés rengeteg pénzt felemészt – már csak a horribilis benzinárak miatt is. Éppen ezért érdemes rajta spórolni. Hogy hogyan? Válaszd a tömegközlekedést vagy biciklit, esetleg beszéljetek össze többen és telekocsizzatok együtt. Például ha a munkatársaid közül többen egy helyen laktok, akkor ha épp neked van autód, szedd össze a többieket és menjetek be együtt, a benzin árát pedig dobjátok el egymás között. Pénzügyileg sokkal jobban fogtok járni.  

Spórolás

Fotó: Dragon Claws/Getty Images

Le a vámpírokkal!

Hallottál már az energiavámpírokról? Nem, most nem arról a rendkívül fárasztó kollégádra gondoltunk, aki neked most egyből eszedbe jutott. Hanem azokra az elektromos eszközökre a háztartásban, amik észrevétlenül is fogyasztják az áramot. Hiába nem használod mondjuk a töltőt, a tévét vagy a játékkonzolt, ezek kikapcsolt állapotban is fogyasztanak. Húzd ki őket! Hosszútávon óriási lesz a változás.

Vége a szivárgásnak

Ha nem szigetel jól a lakás, akkor a kiszökő levegő miatt túlóráznia kell majd a hűtő-fűtő rendszerednek, ezáltal több energiát használva. Ellenőrizd az ablakokat, ajtókat, szellőzőket, és bizonyosodj meg róla, hogy tényleg jól zárják azokat a nyílásokat. Azaz: nem fizetsz feleslegesen plusz áramért. Ha úgy látod, szivárgás van valahol, egy egyszerű tömítővel lezárhatod őket.

Költésmentes hétvége

Készen állsz egy kihívásra? A feladat egyszerű: ne költs semmit egy teljes hétvégén keresztül. Ehelyett olyan programokat  válassz, amik ingyenesek és főzz magadra (rendelés helyett). A legtöbb ember a hétvégén szórja el a legtöbb pénzt, így akár havi egy-két költésmentes hétvége óriási különbséget jelenthet.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top