nlc.hu
Sztárok
Brandon és Bruce Lee: egy család, két haláleset

Brandon Lee tragikus halála most is megrázó, és még ma is ver hullámokat

A holló új feldolgozásánál a rendező, Rupert Sanders feltételül szabta, hogy a produkció során nem fognak használni lőfegyvereket, nehogy megismétlődhessen a tragédia. De mi történt valójában Brandon Leevel 1993. március 31-én? Elmeséljük.

Brandon Lee legendás apuka gyermeke volt, aki a rövid élete során maga is legendává vált. A kis Brandon még csak nyolcéves volt, amikor édesapja, a páratlan harcművész, Bruce Lee életét vesztette 1973. július 20.-án.

Bruce Lee mindössze 32 éves volt a tragédia idején, de a karrierje ennyi idő alatt is páratlan magasságokba emelkedett. Hongkong mellett meg tudta hódítani Amerikát, de a legnagyobb sikert arató filmje, A sárkány közbelép a halála idején még éppen bemutatásra várt. A sztár javában dolgozott a Halálos játszma című filmjén, miközben már kilenc éve házasságban élt Linda Emery Leevel, akitől két gyermeke, az akkor nyolcéves Brandon, és az akkor négyéves Shannon született.

Egy elhunyt apa tragédiája

Július huszadikán Bruce Lee nem érezte jól magát. Azt mondta, hogy fáj a feje, és lefekszik egy kicsit egy délutáni szunyókálás erejéig. Így is tett, csakhogy a szunyókálásból sohasem ébredt fel. A helyszínre hívott mentők már nem tudtak rajta segíteni, halottnak nyilvánították az akciósztárt.

Lee halálának okairól számos teória született. Az biztosan elmondható, hogy a haláláért agyi ödéma, vagyis az agy víztartalmának kóros megemelkedése volt a felelős. Az ödéma kialakulása mögött akkoriban egy szakértő egy a sztár által szedett fájdalomcsillapító mellékhatását gyanította, de voltak elméletek arról is, hogy a Lee tulajdonában talált marihuána lehetett érte a felelős.

Bruce Lee és fia Brandon Lee

Bruce Lee és fia Brandon Lee (Fotó: Profimedia)

Napvilágot látott egy olyan teória is, hogy a sztár hőgutát kaphatott, a legfrissebb, 2022-es elmélet szerint pedig Bruce Lee halálát az okozhatta, hogy aznap egyszerűen túl sok vizet ivott, amit a mája már képtelen volt feldolgozni. A probléma mindenesetre nem volt új keletű: két hónappal a halála előtt A sárkány közbelép forgatásán egyszer már rosszul lett, összeesett, csak akkor még sikerült őt megmenteni. Az orvosok akkor is agyi ödémát diagnosztizáltak nála. Hét nap után visszament dolgozni.

Egy elhunyt apa árnyéka

Brandon Lee felnézett az apjára, nem csoda, hogy fiatalon megismerkedett a harcművészetekkel. A kifejezetten jóképű, „egzotikus vonásokkal” megáldott fiú előtt nyitva álltak Hollywood kapui, de a producerek és a rendezők elsősorban egy új Bruce Lee-t akartak faragni belőle. Eleinte szinte csak olcsó, B-kategóriás akciófilmek közül válogathatott. A legcsábítóbb ajánlat azonban csapda volt a karrierjében. Rob Cohen rendező A Sárkány – Bruce Lee élete című életrajzi film főszerepére kérte fel, ahol a saját édesapját kellett volna eljátszania, de ő inkább nem kért ebből.

Őszintén szólva kissé megijedtem tőle. Tudod, elég furcsa az apádat játszani. Nem nagyon tudtam elképzelni ezt a helyzetet. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy amennyiben a karrierem egy későbbi pontján kerestek volna meg a szereppel, komolyan elgondolkodtam volna rajta. De a karrierem elején úgy érzem, ez a film konkrétan a karrierem végét jelenthette volna

– mesélte el a visszautasítás okát a fiatal színész.

Brandon Lee

Dwight H. Little rendező és Brandon Lee a Mint a tűz c. film forgatásán (Fotó: Profimedia)

Az apja árnyéka így is rá vetült. Amikor tizenévesen különböző dojokban edzett Amerikában, láthatóan zavarta, hogy a helyek falai rendszerint az édesapja plakátképeivel voltak kidekorálva. Az iskolát is nehezen viselte, egyszer eltanácsolták a gimnáziumból. Egy színészképzés révén talált rá az útjára: ez idő tájt New Yorkban színpadon is több alkalommal játszhatott.

Los Angelesbe költözve elsősorban a harcművészeti tudására építő mozis és tévés produkciókban szerepelhetett, ahol főszerepeket csak olyan felejthető B-mozikban játszhatott, mint a Lézer misszió, a Leszámolás Kis-Tokióban vagy a Mint a tűz. Utóbbi arra már jó volt, hogy többen felfigyeltek a tehetségére, egyre több ajánlatot kapott.

Leszámolás Kis-Tokióban

Brandon Lee és Dolph Lundgren a Leszámolás Kis-Tokióban c. filmben (Fotó: Warner Bros)

A holló

A holló forgatókönyve is ebben az időszakban érkezett meg hozzá, és rögtön tetszett Lee-nek, hogy nem a harcművész képzettségét igyekszik kihasználni. A karaktere ugyan visszatér a halálból, de mivel egy zenész volt, aki vélhetően sosem bunyózott korábban, a rendező pont azt kérte tőle, hogy ne úgy viselkedjen az akciójelenetek közben, mint egy képzett harcművész. Eric Draven figurájában semmi sem emlékeztette őt az édesapjára, és ez nagyon megtetszett neki.

A sztárpalánta esőben, fagyban is forgatott mezítláb és kevés ruhában, és sosem panaszkodott, ahogy az éjszakai forgatások sokaságára sem. Mindenkit lenyűgözött az eltökéltsége és a munkamorálja, a munkatársai úgy gondolták, a jövő nagy filmsztárjával dolgoznak együtt. Maga Lee is úgy érezte, hogy A holló lehet az a film, ami a nagy áttörést hozhatja a karrierjében. A film, melynek következtében végre kitörhet az édesapja árnyékából, és a saját útjára léphet. 1993. március 31-én már csak alig néhány nap volt hátra a forgatásból, amikor bekövetkezett a végzetes baleset.

Brandon Lee

Brandon Lee a Holló c. filmben (Fotó: Mary Evans/AF Archive/Buena Vista International)

A kellékpisztoly esete

Egy darabig a közhiedelemben az élt, hogy Brandon Lee meglövésének pillanata látható A holló című filmben, de ez szerencsére nincs így: az alkotók kegyeleti okokból nem használták fel az amúgy teljes egészében felvett jelenetet. Alex Proyas rendező gondoskodott arról, hogy a felvétel sose kerüljön nyilvánosságra. A jelenet forgatását később testdublőrrel sem ismételték meg, inkább átdolgozták a forgatókönyvet, hogy semmiképp se kelljen használni azt.

A felvett jelenetben a drogos gazfickót, Funboyt alakító Michael Massee dolga mindössze az volt, hogy nagyjából hatméteres távolságból ráfogja a vaktölténnyel töltött kellékpisztolyát a kezeiben bevásárlószatyrot cipelő Brandon Lee-re és meghúzza a ravaszt. A lövés eldördült, Lee összeesett, ahogy kellett, úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben. A karakterének e jelenet során kellett meghalnia, hogy később aztán visszatérhessen a túlvilágról.

Csakhogy A holló sztárja a lövés után nem kelt fel a földről. Azonnal kórházba szállították. A munkatársait megriasztotta a baleset ténye, de attól nem igazán tartottak, hogy a főszereplőjük belehalhat. A helyszínen alig volt vér, nem gondolták, hogy a kellékpisztolyuk képes lehet halálos lövésre. Lee pár órával később elhunyt a kórházban belső vérzés következtében.

A fegyvernek csak vaktöltényeket kellett volna kilőnie, de egy korábbi jelenetből ott maradt ál-lövedék beszorult a tárba anélkül, hogy ezt bárki észrevette volna. Még ha nem is volt igazi lövedék, az erő, amellyel az ál-lövedék kiszabadult, nagyon hasonló volt egy valódi lövedékéhez. Amikor Massee elsütötte a fegyvert, Lee-t pont a gyomrán találta el, súlyosan megsértve két artériát, ami komoly belső vérzéshez vezetett.

Brandon Lee

Brandon Lee, 1986. (Fotó: Profimedia)

A tragikus esemény két héttel azelőtt esett meg, hogy Brandon Lee megházasodott volna. Már ki volt tűzve az esküvő időpontja, a helyszín pedig Mexikó lett volna. Menyasszonya, Eliza Hutton épp a nagy napot szervezte, amikor értesült a tragédiáról. Azonnal Brandonhoz sietett a kórházba, hogy mellette legyen.

Egy lövés utóélete

A ravaszt meghúzó színész, Michael Massee évekig nem beszélt a szörnyű napról. Egy 2005-ös interjú során nyílt meg ezzel kapcsolatban először. A történtek mélyen megrázták, úgy érezte, hogy ilyesminek egy filmforgatáson sosem szabadna megtörténnie:

Az eset után kivettem egy év szabadságot. New Yorkba utaztam és nem csináltam semmit. De nem működött. Ami Brandonnal történt, az egy borzasztóan tragikus baleset volt… Nem gondolom, hogy az ember valaha is túlteheti magát az ilyesmin.

A hollót végül testdublőr és a ’90-es években korszakalkotónak számító számítógépes technológia segítségével sikerült befejezni. A moziban hatalmas sikert aratott, de Michael Massee sosem nézte meg. Képtelen volt rávenni magát. Végül visszatért a színészi munkához, és 2016 nyarán hunyt el gyomorrákban. A történtek miatt az élete végéig rémálmok kínozták.

Mint a tűz

Brandon Lee a Mint a tűz c. filmben (Fotó: Profimedia)

Brandon Lee-t az édesapja, Bruce Lee mellé temették el Seattleben. A kettejük hagyatékát Brandon húga, Shannon gondozza, aki felszólalt a Rust című western forgatásán bekövetkezett tragédia kapcsán is, elmondva, hogy a testvére halála után harminc évvel ilyen baleseteknek rég nem szabadna megtörténnie.

A filmiparban egyre több produkcióból tiltják ki a kellékfegyvereket, és a lövéseket rendszerint az utómunka során adják hozzá a leforgatott képanyaghoz. Így jártak el A holló remake-jének forgatásán is, amit e hét csütörtöktől játszanak a magyar mozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top