Valljuk be, a karácsony önmagában is egy kicsit retró ünnep. Egyre divatosabbak a letisztult színkompozíciók és minimalista díszek, a legtöbb családban mégis kötnek az emlékek és az érzések. A régi, minden színben pompázó csili-vili karácsonyfadíszek, a földön nem csak koppanó, hanem ripityára törő üveggömbök, a fára akasztott szaloncukrok és a kissé tűzveszélyes csillagszórók. Sokunk számára ez még saját élmény, az ifjaknak már csak nosztalgiasztorik, mégis egyértelmű, hogy a retró nem megy ki a divatból.
Az ismerős díszletek mellett a karácsonyi rituálé része, hogy ápoljuk a hagyományokat. A mai karácsonyi klasszikusok jórészt az elmúlt ötven évben forrtak ki, az ez idő alatt elterjedt karácsonyi ételek receptjei számítanak ma már retrónak. Az evés-ivás márpedig jórészt érzelmi kérdés, úgyhogy ha szeretnénk több generációnak is a kedvében járni a karácsonyi asztalnál, és megismertetni a legifjabbakat is a régi kedvencekkel, ez a retró karácsonyi menü a barátunk lesz!
Ma már teljesen más divatok hódítanak a gasztronómiában, de ha nem avokádót és kanadai vadlazacot szeretnénk az asztalra tenni, íme egy kis magyar retró karácsonyra!
Kaszinótojás, amilyen a bolti sosem lesz
Összesen három sátoros ünnep van az évben, amikor a kaszinótojás dicsfényben ragyog: ez a karácsony, a szilveszter és a húsvét. Sok rossz élménye van mindannyiunknak ezzel a hideg előétellel, de e hétköznapi, minden kisboltban is kapható „gyorskaja” egy egészen új arcát mutatja, ha gondos kezek készítik otthon, a megfelelő receptúra szerint. A Nosalty kaszinótojás receptjének épp az az erőssége, hogy tartja magát a retró stílushoz, nincs benne kaviár, lazac, sem más szokatlan extra. Ez bizony az a kaszinótojás, amit mindig is kóstolni akartál!
Tovább a receptre: nyerő kaszinótojás
Az ünnepi asztal császára: a legtökéletesebb tatár beefsteak
Ha nálatok is a csúcsok csúcsa, a nagybetűs ünnepi étel a tatár bifsztek, avagy a tatár beefsteak volt, és szeretted is ezt a merész ételt, a tatár iránti rajongás biztosan nem múlt el azóta sem. Az már a ’80-as évek jóléti világának eredménye volt, hogy bélszín – ennek híján hátszín – kerülhetett egyre több család asztalára, és a tatár népszerűsége azóta sem csökkent. A Nosalty számos receptje között találtok szuperretró megfejtést tatár beefsteak magyarosan cím alatt, mi most mégis a főszerkesztő, Hering András receptjét ajánljuk nektek, ami egyszerre klasszikus és elegáns, mégis könnyed és újító. Egy igazi ünnepi nyitány.
Tovább a receptre: a legtökéletesebb tatár beefsteak
Nagyi-recept: halkocsonya
Még egy előétel-variációt mutatunk. Igazi retró, manapság egyáltalán nem divatos, pedig egészséges és még az egekbe emelt kollagénnel is tele van a halkocsonya. Táplálkozás-ajánlási szempontok alapján egyértelműen több érv szól mellette, mint a disznóbelsőségekből készülő hagyományos kocsonya mellett, így hát ha nem halászlé fő karácsonyra, egy halkocsonyával is indulhat a karácsonyi trakta! Nyilván pontyból, és ne maradjon ki belőle a haltej, avagy halikra sem.
Tovább a receptre: halkocsonya
Csak magyarosan: az eredeti korhelyleves
A korhelyleves épp olyan erős állítás egy karácsonyi lakoma elején, mint a két ünnep közötti összejöveteleken vagy a szilveszteri, netán újévi trakták alkalmával. Egyszerűen nagyszerű, és azoknak a családtagoknak is kedvezhetünk vele, akik nem szeretik a halászlevet vagy úgy egyáltalán a halakat. Az igazán turbó fokozaton pörgő háziasszonyok karácsonyra akár második levesopcióként is megfőzhetik (a halászlé vagy húsleves mellé), ugyanis jól lehűtve sokáig eláll, és az egész ünnepek alatt hálás lesz a család érte.
Tovább a receptre: az eredeti korhelyleves
Már a neve is retró: rántott pontypatkó
A patkó formában megtestesült nosztalgia, naná, hogy bundázva és kirántva! Egy igazi régi vágású karácsonyi alapfogás azokból az időkből, amikor még nem volt terítéken a tonhal, a tőkehal és a lazac, sem a menő airfryerek, hanem az élő pontyot vízzel teli zacskókban cipelték haza a háziasszonyok (vagy a gondosabb atyák). A ponty húsa szaftos, zsíros és lehet szeretni vagy utálni, a belőle készített, patkóra vágott bundás szelet egy igazi retró csemege, ami megkívánja a majonézes kukorica körítést!
Tovább a receptre: rántott pontypatkó
Régi ismerős: kolbásszal töltött karaj, avagy „szemes hús”
Ma már teljesen megszokott, hogy egy menzás napi menüben visszaköszönjön ez az étel, és a vásárok-fesztiválok lacipecsenye-sütő árusainál is igencsak kedvelt és látványosan tálalható fogás. A Kádár-korszakban ez az étel maga volt a jólét jele: kolbásszal töltött hosszúkaraj! Ma is épp úgy kedvenc, a töltött húsok egyébként is a karácsonyi menük kedvelt főszereplői. A képen látható, vele egyben sült krumplival és fokhagymával is tökéletes, de egy igazi retró köretet is ajánlunk mellé.
Tovább a receptre: „kolbásszal töltött karaj, avagy „szemes hús”
Krumpli elegánsan: könnyed hercegnőburgonyák
Emlékeztek a legmenőbb retró köretekre? Az alap volt ugye a hasábburgonya, avagy rósejbni, és az elévülhetetlen párolt rizs. Ezek kettőse volt a jó öreg vegyes köret, szigorúan petrezselyemmel megszórva. No de az extra volt, ha lehetett burgonyakrokettet vagy hercegnőburgonyát választani az étlapokról! Ezeknek a sokszor nehézkes, lisztes, mélyfagyasztottan előregyártott termékeknek mutatjuk meg most a könnyedebb, elegánsabb oldalát. A hercegnőburgonya titka a vaj, a tojássárgája és a szerecsendió, és épp attól könnyed, hogy keményítőt és lisztet nem tartalmaz. A formáját pedig mind a mai napig imádjuk.
Tovább a receptre: könnyed hercegnőburgonyák
Ünnepi harcsapaprikás túrós csuszával
A harcsapaprikás egyszerre kínálja a pirospaprikás, szaftos pörköltek világát és a karácsonyi halas menü, ünnepi élményét. Minden halászcsárda alapétele, és nem is méltatlanul. Bár manapság nem egy trendi karácsonyi fogás, a harcsapaprikásnak kiemelt szerepet szánhatunk a karácsonyi asztalon is. Tökéletes és örök társa a tányéron a tehéntúróval, tejföllel és kaporra készített túrós csusza. Ha meghoztuk a kedved, vár a Nosalty receptje, amiben az afrikai harcsát természetesen más elérhető és általatok kedvelt harcsával is kiválthatod.
Tovább a receptre: ünnepi harcsapaprikás túrós csuszával
Kókuszos keksztekercs, a feltekert nosztalgia
2024 karácsonyán milyen más retró édességet is ajánlhatnánk, mint a kókuszos keksztekercset? Idén ősszel robbant a hír, hogy végleg befejezik a Győri Otthon háztartási keksz gyártását. Ezzel a szomorú eseménnyel nem fog a magyar lakosság háztartási keksz nélkül maradni, de az eredeti győrit kivonták a forgalomból. Márpedig a klasszikus kókuszos keksztekercs csakis győri háztartási kekszből készült! Még több retró karácsonyi édesség receptjéért kattints ide!