A hagyományos túrógombóc elkészítése sokszor nem is annyira bonyolult, mint azt kezdő háziasszonyként gondoltuk. A lényeg, hogy jól eltaláljuk az összetevők arányát és a főzési időt. Az elkészült és pirított zsemlemorzsában meghempergetett gombócokat, aztán kísérhetjük tejföllel vagy savanykás gyümölcslekvárral, esetleg frissen elkészített gyümölcspürével is.
Túrógombóc ezerféleképpen
A hagyományos túrógombócnál jól kell összeállítani a tésztát, hogy a túró, a búzadara és a liszt aránya annyira tökéletes legyen, hogy főzés közben se legyen szétesős baleset. A végeredmény pedig egy krémesen lágy túrógombóc.
A mostani recept, gombóc is, túrós is, de mégsem az itthon ismert verzió, hanem inkább egy osztrák hüttéből „ellopott” desszert: epres-túrós gőzgombóc.
Epres-túrós gőzgombóc
Hozzávalók:
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg túró
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 3 dkg olvasztott vaj
- cukor
- eperlekvár
Elkészítés:
- Az élesztőt enyhén cukros, langyos tejben elkeverjük, és felfuttatjuk.
- Közben 10 dkg áttört túrót kikeverünk a tojással és az olvasztott vajjal, majd hozzáadagoljuk a lisztet.Összegyúrjuk, hogy egy viszonylag ruganyos állagú tésztát kapjunk.
- 1 órára meleg helyre tesszük, hogy meg tudjon kelni, majd kis gombócokat formázunk belőle, amiket tovább kelesztünk letakarva nagyjából fél órán át.
- Egy edény alján vizet forralunk, belerakjuk a pároló betétet, és egymástól távolabb elhelyezzük a gombócokat. 15 percet gőzöljük fedő alatt.
- Cukorral elkevert túróval, eperlekvárral kínáljuk.