A túrógombóc sokunk gyerekkori kedvence, és minden családnak megvan a maga tuti biztos verziója belőle. Vannak nagyik, akik nem elégednek meg a sima túrógombóccal, de megtöltik még valamilyen idénygyümölccsel is. Lehet enni a túrógombócot cukros tejföllel, de lekvárral is fantasztikus.
Túrógombóctorta
Hozzávalók
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek porcukor
- 6 ek liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
Túrókrém:
- 2,5 dl tej
- 5 dkg búzadara
- 25 dkg túró
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Tejfölöntet:
- 2 dl tejföl
- 1 dl habtejszín
- 2 lapzselatin
- 5 dkg cukor
- 2 ek víz
Baracklekvár
Zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk. Apránként belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Végül a felvert habot is óvatosan hozzákeverjük.
- Egy sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
- A krémhez a búzadarát a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel felfőzzük. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük az összetört túrót. A negyedét félretesszük.
- A piskótatésztát félbevágjuk, és visszatesszük a formába, az alsót megkenjük baracklekvárral, majd a túrókrémmel.
- Újabb réteg piskóta és baracklekvár következik.
- A lapzselatint beáztatjuk hideg vízbe, majd felmelegítjük, hogy elolvadjon, és kissé kihűtjük. A tejfölt kihabosítjuk a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a zselatinos vizet, majd az egészet a tortára kanalazzuk. Legalább 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben a maradék túrókrémből kis gombócokat formázunk, és meghempergetjük őket pirított zsemlemorzsában.
- A megszilárdult tortát is beszórhatjuk pirított zsemlemorzsával, és a gombócokkal díszítjük.